Prof. Dr. MEHMET HAYTA


Mühendislik Fakültesi, Gıda Mühendisliği

Gıda Bilimleri


WoS Araştırma Alanları: Tarım Ve Çevre Bilimleri (Age), Tarım Bilimleri, Gıda Bilimi Ve Teknolojisi


Avesis Araştırma Alanları: Gıda Mühendisliği, Gıda Bilimleri, Gıda Kimyası, Gıda Teknolojisi, Hububat Teknolojisi, Mühendislik ve Teknoloji


Yayınlardaki İsimler: Hayta Mehmet

Metrikler

Yayın

106

Yayın (WoS)

45

Yayın (Scopus)

46

Atıf (WoS)

665

H-İndeks (WoS)

13

Atıf (Scopus)

795

H-İndeks (Scopus)

17

Atıf (Scholar)

61

H-İndeks (Scholar)

4

Atıf (Diğer Toplam)

1

Proje

20

Tez Danışmanlığı

3

Açık Erişim

3
BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları

Eğitim Bilgileri

1995 - 1999

1995 - 1999

Doktora

University of Reading, Food Science, Birleşik Krallık

Yaptığı Tezler

1999

1999

Doktora

Thermal Transitions in Wheat Gluten

University Of Reading, Biosciences, Food Science

Yabancı Diller

B2 Orta Üstü

B2 Orta Üstü

İngilizce

Araştırma Alanları

Gıda Mühendisliği

Gıda Bilimleri

Gıda Kimyası

Gıda Teknolojisi

Hububat Teknolojisi

Mühendislik ve Teknoloji

Akademik Ünvanlar / Görevler

2009 - Devam Ediyor

2009 - Devam Ediyor

Prof. Dr.

Erciyes Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Gıda Mühendisliği

2008 - 2009

2008 - 2009

Doç. Dr.

Erciyes Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Gıda Mühendisliği

2003 - 2006

2003 - 2006

Doç. Dr.

İnönü Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Gıda

1991 - 2003

1991 - 2003

Araştırma Görevlisi

İnönü Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Gıda

Makaleler

Tümü (55)
SCI-E, SSCI, AHCI (44)
SCI-E, SSCI, AHCI, ESCI (45)
ESCI (1)
Scopus (46)
TRDizin (6)
Diğer Yayınlar (4)

2012

2012

29. Kek Kalitesinin ve Raf Ömrünün İyileştirilmesi

UÇAR B., HAYTA M.

GIDA , cilt.37, sa.6, ss.355-362, 2012 (TRDizin)

2002

2002

45. Bulgur quality as affected by drying methods

HAYTA M.

JOURNAL OF FOOD SCIENCE , cilt.67, sa.6, ss.2241-2244, 2002 (SCI-Expanded, Scopus) identifier identifier

Hakemli Bilimsel Toplantılarda Yayımlanmış Bildiriler

2020

2020

1. Applications of Electrospinning and Electrospraying on Cereal Proteins

İşçimen E. M., Hayta M.

IX. UMTEB INTERNATIONAL CONGRESS ON VOCATIONAL & TECHNICAL SCIENCES, Gaziantep, Türkiye, 7 - 08 Şubat 2020, ss.123, (Özet Bildiri)

2020

2020

2. ULTRASOUND AND MICROWAVE ASSISTED BIOACTIVE COMPOUND EXTRACTION FROM EDIBLE LEAVES

İşçimen E. M., Hayta M.

IX. UMTEB INTERNATIONAL CONGRESS ON VOCATIONAL & TECHNICAL SCIENCES, Gaziantep, Türkiye, 7 - 08 Şubat 2020, ss.124, (Özet Bildiri)

2018

2018

3. PHYTOCHEMICAL ENRICHED FUNCTIONAL BREAD: ANTIOXIDANT PROPERTIES

Hayta M., İşçimen E. M.

The 4thInternational Conference on Engineering and Natural Sciences (ICENS), Kyyiv, Ukrayna, 2 - 06 Mayıs 2018, (Özet Bildiri)

2018

2018

4. Fonksiyonel gıdalarda kullanılacak biyoaktif bileşenlerin elektrospin (elektroeğirme) ve elektrosprey (elektropüskürtme) metodlarıyla enkapsülasyonu

Hayta M., İşçimen E. M.

2nd International Conference on Agriculture, Forest, Food Sciences and Technologies (ICAFOF), Adana, Türkiye, 2 - 05 Nisan 2018, (Özet Bildiri)

2017

2017

5. Extraction And Purification Of Bioactive Peptides From Cereals

İŞÇİMEN E. M., HAYTA M.

2nd International Mediterranean Science and Engineering Congress (IMSEC 2017), Adana, Türkiye, 25 - 27 Ekim 2017, (Özet Bildiri)

2017

2017

6. Ultrasound and M??crowave Ass??sted Extract??on of Funct??onalCompounds from Ed??ble Leaves

İşçimen E. M., Hayta M.

2nd International Mediterranean Science and Engineering Congress (IMSEC 2017), Adana, Türkiye, 25 - 27 Ekim 2017, ss.474, (Özet Bildiri)

2017

2017

7. Ultrasound and Microwave Assisted Extraction of Functional Compounds from Edible Leaves

İŞÇİMEN E. M., HAYTA M.

2nd Internaonal Mediterranean Science and Engineering Congress (IMSEC 2017), Adana, Türkiye, 25 - 27 Ekim 2017, (Özet Bildiri)

2017

2017

8. Recent advances in ultrasound and microwave assisted extraction of bioactive compounds from plant food processing by-products

HAYTA M., İŞÇİMEN E. M.

International Conference on Advances and Innovations in Engineering, Elazığ, Türkiye, 10 - 12 Mayıs 2017, ss.675, (Özet Bildiri)

2017

2017

9. Innovative applications of ultrasound to prepare protein hydrolysates and bioactive peptides from plant materials

Hayta M., İşçimen E. M.

International Conference on Advances and Innovations in Engineering, Elazığ, Türkiye, 10 - 12 Mayıs 2017, ss.167, (Özet Bildiri)

2016

2016

10. Cytotoxicity of rice bran protein obtained by ultrsound assisted extraction

İŞÇİMEN E. M., HAYTA M.

4th International ISEKI Food Conference, 6 - 08 Temmuz 2016, (Özet Bildiri)

2016

2016

14. Ultrasound and Microwaveassisted Extraction of Bioactive Compounds from Rice

HAYTA M., İŞÇİMEN E. M.

15th International Cereal and Bread Congress, 18 - 21 Nisan 2016

2016

2016

15. RICE BRAN BIOACTIVE PEPTIDES

KAYA A., HAYTA M.

ICBC 2016, 18 - 21 Nisan 2016, (Özet Bildiri)

2015

2015

16. Antimicrobial Food Additives

HAYTA M.

2. Uluslar Arası Gıda Güvenirliği Ve Gıda Katkı Maddeleri Eğitimi, 19 - 23 Ekim 2015

2015

2015

17. Industrialization Problems of Traditional Foods Gümüşhane Pestil and Köme Protected Geographical Indication Examples

HENDEK ERTOP M., HAYTA M.

The 3rd International Symposium on “Traditional Foods from Adriatic to Caucasus”, Sarajevo, Bosna-Hersek, 1 - 04 Ekim 2015, (Özet Bildiri)

2015

2015

18. Evaluation of traditional sourdough micro-textural properties of wheat bread using scanning electron microscopy (SEM) and image analysis (IA)

Ertop M. H., HAYTA M.

The 3rd International Symposium on Traditional Foods from Adriatic to Caucasus, Sarajevo, Bosna-Hersek, 1 - 04 Ekim 2015, ss.124, (Tam Metin Bildiri)

2015

2015

19. Traditional Healthy Fruit Juice of Kayseri Gilaburu

EREN E. M., HAYTA M.

The 3rd International Symposium on “Traditional Foods from Adriatic to Caucasus”, 1 - 04 Ekim 2015

2015

2015

20. Optimization of microwave assisted extraction of rice bran protein

BÜŞRA P., EREN E. M., KAYA A., HAYTA M.

International Symposium on Phytochemicals in Medicine and Food, Shanghai, Çin, 26 - 29 Haziran 2015, ss.103

2013

2013

21. Some physical and quality properties of traditional kolot bread produced with chickpea sourdough.

Ertop M. H., HAYTA M.

The 2nd International Symposium on "Traditional Foods from Adriatic to Caucasus", Struga-Ohrid, Makedonya, 24 - 26 Ekim 2013, (Tam Metin Bildiri)

2013

2013

22. Traditional chickpea sourdough and production methods

Ertop M. H., HAYTA M.

The 2nd International Symposium on "Traditional Foods from Adriatic to Caucasus", Struga-Ohrid, Makedonya, 24 - 26 Ekim 2013, (Tam Metin Bildiri)

2011

2011

23. A review: Effects of sourdough on nutritional properties of bakery products

Etgü H., Ertop M. H., HAYTA M.

4th International Congress on Food and Nutrition, İstanbul, Türkiye, 12 - 14 Ekim 2011, (Tam Metin Bildiri)

2011

2011

24. Antioxidant and Antimicrobial Plant Extracts for Active Packaging of Bakery Products

Ertop M. H., HAYTA M.

4th International Congress on Food and Nutrition, İstanbul, Türkiye, 12 - 14 Ekim 2011, (Tam Metin Bildiri)

2011

2011

25. "Enrichment of gluten-free bread with lupin flour"

Özuğur G., HAYTA M.

The International Food Congress "Novel Approaches in Food Industry, Türkiye, 1 - 04 Haziran 2011, ss.25-26, (Tam Metin Bildiri)

2011

2011

26. Effect of drying methods on color, antioxidant and textural properties of soymilk enriched bulgur

Etgü H., Sivrioğlu S., UÇAR B., Özuğur G., HAYTA M.

The International Food Congress, Novel Approaches in Food Industry, İzmir, Türkiye, 26 - 29 Mayıs 2011, (Tam Metin Bildiri)

2011

2011

27. Use of viburnum opulus in cake formulation

HAYTA M., Şeker İ. T.

The International Food Congress, Novel Approaches in Food Industry, İzmir, Türkiye, 26 - 29 Mayıs 2011, (Tam Metin Bildiri)

2011

2011

28. Effect of lupin flour addition on physical, chemical and sensory properties of gluten-free tarhana

Etgü H., UÇAR B., Özuğur G., Sivrioğlu S., HAYTA M.

The International Food Congress, Novel Approaches in Food Industry, İzmir, Türkiye, 26 - 29 Mayıs 2011, (Tam Metin Bildiri)

2010

2010

29. PEF-induced permeabilization of fresh plant leaves (mint, parsley, thyme, basil and dill) for solid liquid-extraction of phenolics

FİNCAN M., Aydın Z., Oba Ş., Hayta M.

5th International Conference on the Food Factory for the Future 2010, İsveç, 1 - 04 Haziran 2010, (Tam Metin Bildiri)

2009

2009

32. A comparative study on pulsed electric field-induced permeabilization of different plant tissues

Aydın Z., Etgü H., Akşit H., Hayta M., FİNCAN M.

International Conference on Bio and Food Electrotechnologies, Fransa, 1 - 04 Ekim 2009, ss.174, (Tam Metin Bildiri)

2009

2009

33. Changes in Functional Components of Wheat Grains During the germination

ÖZTÜRK I., YETİM H., SAĞDIÇ O., HAYTA M.

3. International Congress on Food and Nutrition, Antalya, Türkiye, 22 - 25 Nisan 2009, ss.56, (Tam Metin Bildiri)

1997

1997

34. Thermal transitions in gluten proteins differing in their breadmaking performance

HAYTA M., SCHOFIELD J. D.

American Association of Cereal Chemist's (AACC) Annual Meeting, San Diego, Amerika Birleşik Devletleri, 12 - 16 Ekim 1997, (Tam Metin Bildiri)

11

11

35. Quality assessment of bread enriched with grape pomace obtained from cv. "Kalecik Karası"

HAYTA M., Özuğur G., Etgü H., Şeker İ. T.

The International Food Congress, Novel Approaches in Food Industry, İzmir, Türkiye, 26 - 29 Mayıs 0011, (Tam Metin Bildiri)

11

11

36. Effect of soymilk and okara on total phenolic content and antioxidant activity and quality of cup cakes

UÇAR B., Özuğur G., Etgü H., HAYTA M.

The International Food Congress, Novel Approaches in Food Industry, İzmir, Türkiye, 26 - 29 Mayıs 0011, (Tam Metin Bildiri)

11

11

37. The effect of baking conditions on quality parameters of wheat chips

Göncü A., Etgü H., Özuğur G., UÇAR B., HAYTA M.

The International Food Congress, Novel Approaches in Food Industry, İzmir, Türkiye, 26 - 29 Mayıs 0011, (Tam Metin Bildiri)

10

10

38. Effects of sourdough fermentation on cereal starch and proteins

Özuğur G., HAYTA M.

1st International Congress on Food Technology, Antalya, Türkiye, 3 - 06 Kasım 0010, (Tam Metin Bildiri)

9

9

39. Reduction of acrylamide formation in cereal products

HAYTA M., Kayacıer A., Karaman S.

Food Science, Engineering and Technologies, Plovdiv, Bulgaristan, 23 - 24 Ekim 0009, (Tam Metin Bildiri)

9

9

40. A comparative study for pulsed electric field induced cellular permeabilization of different plant tissues

Aydın Z., Etgü H., Akşit H., Demirtaş I., HAYTA M., Fincan M.

International Conference on Bio and Food Electrotechnologies, Compigne, Fransa, 22 - 23 Ekim 0009, (Tam Metin Bildiri)

9

9

41. Enzyme application in cereal products

Şeker İ. T., HAYTA M.

3. International Congress on Food and Nutrition, Antalya, Türkiye, 22 - 25 Nisan 0009, (Tam Metin Bildiri)

9

9

42. Wheat sprout production and mitigation of microbial load

TÖRNÜK F., YETİM H., HAYTA M.

3. International Congress on Food and Nutrition, Antalya, Türkiye, 22 - 25 Nisan 0009, (Tam Metin Bildiri)

Desteklenen Projeler

2014 - 2015

2014 - 2015

BAYAT EKMEĞİN KIZARTILMIŞ BUĞDAY VE MISIR EKMEĞİNDE KULLANIMI

Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje , BAP Doktora

Creative Commons License
KAYACIER A. (Yürütücü), YÜKSEL F., HAYTA M.

2011 - 2011

2011 - 2011

Pandispanya Kek Kalitesi Üzerine Yabani Meyvelerin Fonksiyonel Etkileri

Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje , BAP Y.Lisans

Creative Commons License
HAYTA M. (Yürütücü), UÇAR B.

2011 - 2011

2011 - 2011

Glutensiz ekmeklerde ekşi hamur kullanımının kaliteye etkileri

Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje , BAP Y.Lisans

Creative Commons License
HAYTA M. (Yürütücü), ÖZUĞUR G.

2009 - 2011

2009 - 2011

GİLABURU POSASININ KEK KALİTESİNE ETKİSİ

Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje , BAP Araştırma Projesi

Creative Commons License
HAYTA M. (Yürütücü), TUGKANEKER İ., UÇAR B.


Atıflar

Toplam Atıf Sayısı (WOS): 675

h-indeksi (WOS): 13

Jüri Üyelikleri

Kasım-2009

Kasım 2009

Doçentlik Sınavı

- HACETTEPE