Eğitim Bilgileri
2012 - 2020
2012 - 2020Doktora
Erciyes Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, --, Türkiye
2008 - 2012
2008 - 2012Yüksek Lisans
Erciyes Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Gıda Mühendisliği , Türkiye
Sertifika, Kurs ve Eğitimler
2017
2017Fen ve Müh. Bilimlerinde TÜBİTAK ARDEB Fonlarına Yönelik Uygulamalı Proje Önerisi Yazma Eğitimi
Eğitim Yönetimi ve Planlama
ERCİYES TEKNOLOJİ TRANSFER OFİSİ
2015
2015Scientific Writing and Publishing Workshop
Eğitim Yönetimi ve Planlama
AMERICAN SOCIETY FOR MICROBIOLOGY
2013
2013Food Safety Management Workshop
Diğer
WORLD FOOD SAFETY ORGANISATION
2010
2010İLERİ PROTEOM ANALİZ TEKNİKLERİ UYGULAMALI EĞİTİMİ
Sağlık ve Tıp
TÜBİTAK-MAM-GMBE
2010
20101st Anaerobic Microorganisms Course- Isolation, Culturing and Identification Techniques
Eğitim Yönetimi ve Planlama
YEDİTEPE ÜNİVERSİTESİ, GENETİK VE BİYOMÜHENDİSLİK BÖLÜMÜ
2008
2008BIO-RAD, GelDoc XR System Eğitimi
Eğitim Yönetimi ve Planlama
MED-TEK
Araştırma Alanları
Gıda Mühendisliği
Gıda Bilimleri
Gıda Mikrobiyolojisi
Gıda Teknolojisi
Gıda Biyoteknolojisi
Mühendislik ve Teknoloji
Akademik Ünvanlar / Görevler
2020 - Devam Ediyor
2020 - Devam EdiyorÖğretim Görevlisi Dr.
Erciyes Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Gıda Mühendisliği
2018 - 2020
2018 - 2020Öğretim Görevlisi
Erciyes Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Gıda Mühendisliği
2011 - 2018
2011 - 2018Uzman
Erciyes Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Gıda Mühendisliği
Akademi Dışı Deneyim
2011 - 2018
2011 - 2018Uzman
Üniversite, Erciyes Üniversitesi, Erciyes University, Uzman
2008 - 2010
2008 - 2010Proje Asistanı
TÜBİTAK, Erciyes Üniversitesi, Erciyes University, Proje Asistanı
Makaleler
Tümü (14)
SCI-E, SSCI, AHCI (13)
SCI-E, SSCI, AHCI, ESCI (13)
Scopus (14)
2025
20251. Biochemical Characterization and Genome Analysis of Pseudomonas loganensis sp. nov., a Novel Endophytic Bacterium
Karaman M. Z., Yetiman A. E., Zhan J., Fidan Ö.
MICROBIOLOGYOPEN
, cilt.14, sa.4, ss.1-15, 2025 (SCI-Expanded, Scopus)
2025
20252. Examining the possibility of producing natural microbicides and antioxidant agents for food and cosmetic uses from the essential oils of Laurus nobilis (laurel), Syzygium aromaticum (clove), and Cinnamomum verum (cinnamon)
Beyaz M. O., Yetiman A. E., Doğan M., Horzum M.
FOOD BIOSCIENCE
, sa.69, ss.1-11, 2025 (SCI-Expanded, Scopus)
2025
20253. Pangenome Analysis and Genome-Guided Probiotic Evaluation of Cyclic Dipeptides Producing Levilactobacillus brevis DY55bre Strain from a Lactic Acid Fermented Shalgam to Assess Its Metabolic, Probiotic Potentials, and Cytotoxic Effects on Colorectal Cancer Cells
Yetiman A. E., Horzum M., Kanbur E., Çadir M., Bahar D., Gürbüz Ş., et al.
Probiotics and Antimicrobial Proteins
, 2025 (SCI-Expanded, Scopus)
2025
20254. Pangenome analysis and `in silico` overview of carbohydrate and vitamin metabolism of Lactiplantibacillus plantarum strain TRA56 obtained from lactic-acid fermented beverage known as Shalgam
Yetiman A. E.
Biotech Studies
, cilt.34, sa.1, ss.1-21, 2025 (Scopus)
2024
20245. Assessment of Genomic and Metabolic Characteristics of Cholesterol-Reducing and GABA Producer Limosilactobacillus fermentum AGA52 Isolated from Lactic Acid Fermented Shalgam Based on "In Silico" and "In Vitro" Approaches
Yetiman A. E., Horzum M., Bahar D., Akbulut M.
PROBIOTICS AND ANTIMICROBIAL PROTEINS
, cilt.16, sa.2, ss.334-351, 2024 (SCI-Expanded, Scopus)
2023
20236. In Silico Analysis of Bacteriocins from Lactic Acid Bacteria Against SARS-CoV-2
Erol I., Kotil S. E., Fidan O., Yetiman A. E., Durdagi S., Ortakci F.
PROBIOTICS AND ANTIMICROBIAL PROTEINS
, cilt.15, sa.1, ss.17-29, 2023 (SCI-Expanded, Scopus)
2023
20237. Genomic, probiotic, and metabolic potentials of Liquorilactobacillus nagelii AGA58, a novel bacteriocinogenic motile strain isolated from lactic acid-fermented shalgam
Yetiman A. E., Ortakcı F.
Journal of Bioscience and Bioengineering
, cilt.135, sa.1, ss.34-43, 2023 (SCI-Expanded, Scopus)
2022
20228. Characterization of genomic, physiological, and probiotic features Lactiplantibacillus plantarum DY46 strain isolated from traditional lactic acid fermented shalgam beverage
Yetiman A. E., Keskin A., Darendeli B. N., Kotil S. E., Ortakcı F., Doğan M.
FOOD BIOSCIENCE
, cilt.46, ss.1-13, 2022 (SCI-Expanded, Scopus)
2021
20219. Interfacial properties of poppy seed protein (Papaver somniferum L.) as an alternative protein source at oil/water interface: influence of pH on stability, morphology and rheology
Turker D., Sarac M. G., Yetiman A. E., Doğan M.
EUROPEAN FOOD RESEARCH AND TECHNOLOGY
, cilt.247, sa.10, ss.2545-2556, 2021 (SCI-Expanded, Scopus)
2019
201910. The bioactive efficiency of ultrasonic extracts from acorn leaves and green walnut husks against Bacillus cereus: a hybrid approach to PCA with the Taguchi method
Öztürk G., Yetiman A. E., Doğan M.
JOURNAL OF FOOD MEASUREMENT AND CHARACTERIZATION
, cilt.13, sa.2, ss.1257-1268, 2019 (SCI-Expanded, Scopus)
2015
201511. Identification of acetic acid bacteria in traditionally produced vinegar and mother of vinegar by using different molecular techniques
Yetiman A. E., Kesmen Z.
INTERNATIONAL JOURNAL OF FOOD MICROBIOLOGY
, cilt.204, ss.9-16, 2015 (SCI-Expanded, Scopus)
2014
201412. TAQMAN-BASED DUPLEX REAL-TIME POLYMERASE CHAIN REACTION APPROACH FOR THE DETECTION AND QUANTIFICATION OF DONKEY AND PORK ADULTERATIONS IN RAW AND HEAT-PROCESSED MEATS
Kesmen Z., Gulluce A., Yılmaz M. B., Yetiman A. E., Yetim H.
INTERNATIONAL JOURNAL OF FOOD PROPERTIES
, cilt.17, sa.3, ss.629-638, 2014 (SCI-Expanded, Scopus)
2012
201213. Combination of culture-dependent and culture-independent molecular methods for the determination of lactic microbiota in sucuk
Kesmen Z., Yetiman A. E., Gulluce A., Kacmaz N., Sağdıç O., Çetin B., et al.
INTERNATIONAL JOURNAL OF FOOD MICROBIOLOGY
, cilt.153, sa.3, ss.428-435, 2012 (SCI-Expanded, Scopus)
2012
201214. Detection of Chicken and Turkey Meat in Meat Mixtures by Using Real-Time PCR Assays
Kesmen Z., Yetiman A. E., Sahin F., Yetim H.
JOURNAL OF FOOD SCIENCE
, cilt.77, sa.2, 2012 (SCI-Expanded, Scopus)
Hakemli Bilimsel Toplantılarda Yayımlanmış Bildiriler
2023
20231. EFFECT OF ANTISENSE RNA MEDIATED DOWNREGULATION OF PgaC AND cAMP GENES, INVOLVED BIOFILM FORMATION AND REGULATION, IN K. PNEUMONIAE ON BIOFILM PRODUCTION
Yahya Abdulhussein Saedi W., Yetiman A. E., Akbulut M.
6. INTERNATIONAL MARMARA SCIENTIFIC RESEARCH AND INNOVATION CONGRESS, İstanbul, Türkiye, 6 - 07 Ekim 2023, ss.387-388, (Özet Bildiri)
2022
20222. Tarçın (Cinnamomum verum), İzmir Kekiği (Origanum onites L.) ve Kara Kekik (Origanum vulgare L.) hidrozollerinden Doğal Antimikrobiyal Madde Üretim Potansiyellerinin Araştırılması
Bouhlel W., Doğan M., Yetiman A. E.
7. ULUSLARARASI ERCİYES BİLİMSEL ARAŞTIRMALAR KONGRESİ, Kayseri, Türkiye, 9 - 10 Mart 2022, ss.815-816, (Özet Bildiri)
2022
20223. Defne (Laurus nobilis), Karanfil (Syzygium aromaticum) ve Tarçın (Cinnamomum verum) Esansiyel Yağlarından Doğal Antibakteriyel Madde Üretim Potansiyellerinin Araştırılması
Beyaz M. O., Doğan M., Yetiman A. E.
7. ULUSLARARASI BATTALGAZİ BİLİMSEL ÇALIŞMALAR KONGRESİ, Malatya, Türkiye, 28 - 29 Ocak 2022, ss.762-763, (Özet Bildiri)
2021
20214. Genome analysis of a new potential probiotic strain Lactiplantibacillus plantarum DY46 isolated from fermented turnip
Ortakcı F., Yetiman A. E., Kotil S. E.
International Biotechnology Congress (BIO 2021), İstanbul, Türkiye, 9 Eylül - 11 Ekim 2021, ss.8, (Özet Bildiri)
2017
20175. Demlenmiş Çaylarda Mikrohazne/Termal Ekstraktör (µ-CTE) ve Termal Desorber (TD) ile Gaz Kromatografisi/Kütle Spektrometresinde (GC/MS) Uçucu Bileşiklerin Tespiti
Yetim H., Okuyan N., Yetiman A. E., Kesmen Z.
10. GIDA MÜHENDİSLİĞİ KONGRESİ, Antalya, Türkiye, 9 - 11 Kasım 2017, ss.132-133, (Tam Metin Bildiri)
2017
20176. APPLICATION OF MOLECULAR TECHNIQUES FOR DETECTION OF ACETIC ACID BACTERIA IN TRADITIONALLY PRODUCED VINEGAR AND MOTHER OF VINEGAR
KESMEN Z., YETİMAN A. E., YETİM H.
International Conference on Agriculture, Forest, Food Science and Technologies, Kapadokya, Türkiye, 15 - 17 Mayıs 2017, (Özet Bildiri)
2014
20147. pksL 1 Genine Özgül PCR Yöntemi ile Aflatoksikojenik Aspergillus flavus Türlerinin Tespiti
KESMEN Z., YETİMAN A. E., Güllüce A., Arslan H.
MOLEKÜLER VE TANISAL MİKROBİYOLOJİ KONGRESİ, Ankara, Türkiye, 4 - 07 Haziran 2014, ss.142, (Tam Metin Bildiri)
2013
20138. Evaluation of competitiveness and adaptation ability of autochthonous starter cultures in sucuk fermentation
Çelebi Y., KESMEN Z., YETİMAN A. E., YETİM H.
59th ICoMST International Congress of Meat Science and Technology, Türkiye, 1 - 04 Ağustos 2013, ss.163, (Özet Bildiri)
2012
20129. Isıl İşlem Uygulanmış Sütlerde Canlı Escherichia Coli O157 h:7'nin sayısının PMA/Real-Time PCR Tekniği ile belirlenmesi
KESMEN Z., YETİMAN A. E., ASLAN H., YETİM H.
3. Gıda Güvenliği Kongresi, İstanbul, Türkiye, 1 - 04 Mayıs 2012, (Tam Metin Bildiri)
2012
201210. SUCUK DOLUMUNDA KULLANILAN KOLLAJEN YAPAY KILIFLARIN ORİJİNİN REAL-TİME PCR YÖNTEMİ İLE BELİRLENMESİ
KESMEN Z., YETİMAN A. E., ASLAN H., YETİM H.
3. GELENEKSEL GIDALAR SEMPOZYUMU, Konya, Türkiye, 1 - 04 Mayıs 2012, ss.112, (Özet Bildiri)
2012
201211. ORGANİK SİRKE MİKROFLORASINDA BULUNAN ASETİK ASİT BAKTERİLERİNİN POLİMERAZ ZİNCİR REAKSİYONU-DENATÜRE GRADİENT JEL ELEKTROFOREZ (PCR-DGGE) YÖNTEMİ İLE TESPİTİ
YETİMAN A. E., KESMEN Z., YETİM H.
3. GELENEKSEL GIDALAR SEMPOZYUMU, Konya, Türkiye, 1 - 04 Mayıs 2012, ss.122-124, (Tam Metin Bildiri)
2012
201212. SUCUKTA LAKTİK MİKROFLORANIN BELİRLENMESİNDE POLİMERAZ ZİNCİR REAKSİYONU-DENATÜRE GRADİENT JEL ELEKTROFOREZ (PCR-DGGE) YÖNTEMİNİN PROPİDİUM MONOAZİDE(PMA) İLE BİRLİKTE KULLANIMI
ÇELEBİ SEZER Y., KESMEN Z., YETİMAN A. E., YETİM H.
3. GELENEKSEL GIDALAR SEMPOZYUMU, Konya, Türkiye, 1 - 04 Mayıs 2012, ss.266, (Özet Bildiri)
2011
201113. IDENTIFICATION AND QUANTIFICATION OF MYCOTOXIGENIC FUNGI IN FOODS: A REVIEW OF REAL-TIME PCR APPLICATIONS IN FOOD SAFETY
KESMEN Z., GÜLLÜCE A., ERDEM İ., YETİMAN A. E., YETİM H.
3rd SAFE Consortium International Congress on Food Safety, TUBITAK MAM FP7, İstanbul, Türkiye, 12 - 14 Ekim 2011, ss.236, (Özet Bildiri)
2011
201114. DETECTION OF AFLATOXIN PRODUCING ASPERGILLUS SPECIES IN TURKISH RED PEPPERS BY USING PCR BASED METHODS
KESMEN Z., GÜLLÜCE A., ERDEM İ., YETİMAN A. E., ETGÜ H., YETİM H.
3rd SAFE Consortium International Congress on Food Safety, TUBITAK MAM FP7, İstanbul, Türkiye, 12 - 14 Ekim 2011, ss.234, (Tam Metin Bildiri)
2011
201115. Determination of viability of food-borne bacterial pathogens in milk by using PMA/real-time PCR technique
Kesmen Z., Yetiman A. E., Yetim H.
European Biotechnology Congress, İstanbul, Türkiye, 28 Eylül - 01 Ekim 2011, cilt.22, (Özet Bildiri)
2011
201116. Detection of chicken and turkey meat in meat mixtures by using real time PCR assay
KESMEN Z., YETİMAN A. E., YETİM H.
International Food Congress, Novel Approaches in Food Industry (NAFI), Türkiye, 1 - 04 Mayıs 2011, ss.586-590, (Tam Metin Bildiri)
2010
201017. GELENEKSEL ET ÜRÜNÜMÜZ OLAN SUCUKTAKİ LAKTİK ASİT BAKTERİLERİNİN MOLEKÜLER BİYOLOJİ TEKNİKLERİ İLE TANIMLANMASI
KESMEN Z., YETİM H., YETİMAN A. E.
1. ET ÜRÜNLERİ "SUCUK" ÇALIŞTAYI, Aydın, Türkiye, 1 - 04 Aralık 2010, ss.59-60, (Özet Bildiri)
2009
200918. An Application of PCR-DGGE Analysis to The Microbial Ecology of Turkish Sausage (Sucuk)
Yetim H., Kesmen Z., Yılmaz N., Ekinci A., Yetiman A. E.
FOOD SCIENCE, ENGINEERING AND TECHNOLOGIES, Plovdiv, Bulgaristan, 23 - 24 Ekim 2009, ss.592-596, (Tam Metin Bildiri)
2009
200919. The PCR DGGE Analysis of The Microbial Ecology of Turkisk Sausage Sucuk
YETİM H., KESMEN Z., YILMAZ N., GÜLLÜCE A., YETİMAN A. E.
55th International Congress of Meat Science and Technology, Danimarka, 17 - 21 Ağustos 2009, ss.1443-1446, (Tam Metin Bildiri)
Diğer Yayınlar
2024
20241. Functional genomics evaluation of Levilactobacillus brevis strain DY55bre acquired from a lactic acid fermented beverage to further understand its biotechnological and probiotic potential
Yetiman A. E.
Diğer, ss.1-40, 2024
2022
20222. Evaluation of metabolic and functional properties of cholesterol-reducing and GABA-producer Limosilactobacillus fermentum strain AGA52 isolated from lactic acid fermented Shalgam by using in vitro and in silico probiogenomic approaches
Yetiman A. E., Horzum M., Akbulut M.
Diğer, ss.1-38, 2022
Desteklenen Projeler
2020 - 2024
2020 - 2024Fermente Şalgam Suyu Mikrobiyomundaki Laktik Asit Bakterilerinin İzolasyonu ve Probiyotik Özelliklerinin "in vitro" Karakterizasyonu
Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje , BAP Diğer
YETİMAN A. E. (Yürütücü), ORTAKÇI F., DOĞAN M.
2021 - 2022
2021 - 2022Bazı Bitki Ekstraktlarından Geniş Spektrumlu Doğal Antimikrobiyal Madde Üretimi
Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje , BAP Y.Lisans
DOĞAN M. (Yürütücü), BOUHLEL W., YETİMAN A. E.
2021 - 2022
2021 - 2022BAZI BİTKİ UÇUCU YAĞLARINDAN DOĞAL MİKROBİYOSİDAL MADDE ÜRETİMİ
Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje , BAP Y.Lisans
DOĞAN M. (Yürütücü), YETİMAN A. E., BEYAZ M. O.
2017 - 2020
2017 - 2020BAZI SÜT PROTEİN VE REGÜLATÖR GENLERİNİN TEK NÜKLOTİT POLİMORFİZMLERİNİN SÜT VERİMİ VE BİLEŞENLERİ ÜZERİNE ETKİSİ
Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje , BAP Doktora
DOĞAN M. (Yürütücü), YETİMAN A. E.
2014 - 2019
2014 - 2019Kaçak ve Yerli Çayların Moleküler Tekniklerle Belirlenmesi ve Aromatik Bileşiklerinin Tesbiti Üzerine bir Araştırma
Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje , BAP Güdümlü
YETİM H. (Yürütücü), KESMEN Z., YETİMAN A. E., OKUYAN N.
2015 - 2016
2015 - 2016Gıdalarda Bozulmaya Neden Olan Maya Türlerinin Tanımlanmasına Yönelik Kit Geliştirilmesi
Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje , BAP Diğer
KESMEN Z. (Yürütücü), ERDEM M., YETİMAN A. E.
Bilimsel Yayınlarda Hakemlikler
Kasım 2025
Kasım 2025BMC GENOMICS
SCI-E Kapsamındaki Dergi
Ağustos 2025
Ağustos 2025MICROBIOLOGYOPEN
SCI-E Kapsamındaki Dergi
Ağustos 2025
Ağustos 2025FUNCTIONAL AND INTEGRATIVE GENOMICS
SCI-E Kapsamındaki Dergi
Ağustos 2025
Ağustos 2025MOLECULAR NUTRITION AND FOOD RESEARCH
SCI-E Kapsamındaki Dergi
Mayıs 2025
Mayıs 2025MOLECULAR NUTRITION AND FOOD RESEARCH
SCI-E Kapsamındaki Dergi
Ekim 2024
Ekim 2024JOURNAL OF FOOD MEASUREMENT AND CHARACTERIZATION
SCI-E Kapsamındaki Dergi
Nisan 2024
Nisan 2024SCIENTIFIC REPORTS
SCI Kapsamındaki Dergi
Mart 2024
Mart 2024DISCOVER FOOD
ESCI Kapsamındaki Dergi
Ağustos 2023
Ağustos 2023FOOD BIOSCIENCE
SCI Kapsamındaki Dergi
Ağustos 2023
Ağustos 2023FOOD BIOSCIENCE
SCI Kapsamındaki Dergi
Temmuz 2023
Temmuz 2023FOOD BIOSCIENCE
SCI Kapsamındaki Dergi
Haziran 2023
Haziran 2023FOOD BIOSCIENCE
SCI Kapsamındaki Dergi
Mayıs 2023
Mayıs 2023APPLIED SCIENCES
SCI-E Kapsamındaki Dergi
Mayıs 2023
Mayıs 2023FOOD BIOSCIENCE
SCI Kapsamındaki Dergi
Mart 2023
Mart 2023FOOD BIOSCIENCE
SCI Kapsamındaki Dergi
Şubat 2023
Şubat 2023BACTERIA
Diğer İndekslerce Taranan Dergi
Ocak 2023
Ocak 2023BACTERIA
Diğer İndekslerce Taranan Dergi
Kasım 2022
Kasım 2022JOURNAL OF FOOD MEASUREMENT AND CHARACTERIZATION
SCI-E Kapsamındaki Dergi
Mayıs 2022
Mayıs 2022FOOD BIOSCIENCE
SCI-E Kapsamındaki Dergi
Nisan 2022
Nisan 2022MICROBIAL GENOMICS
SCI Kapsamındaki Dergi
Ağustos 2021
Ağustos 2021TURKISH JOURNAL OF BIOLOGY
SCI-E Kapsamındaki Dergi
Kasım 2020
Kasım 2020JOURNAL OF FOOD MEASUREMENT AND CHARACTERIZATION
SCI-E Kapsamındaki Dergi
Aralık 2018
Aralık 2018JOURNAL OF FOOD MEASUREMENT AND CHARACTERIZATION
SCI-E Kapsamındaki Dergi
Kongre ve Sempozyum Katılımı Faaliyetleri
01 Mayıs 2013 - 01 Mayıs 2013
01 Mayıs 2013 - 01 Mayıs 2013The First Turkish-International Circle's Workshop on Food Science and Technology
Katılımcı
KAYSERİ-Türkiye
01 Ekim 2011 - 01 Ekim 2011
01 Ekim 2011 - 01 Ekim 2011Tübitak/MAM- 4th International Congress on Food and Nurtition/3rd SAFE consortium International Congress on Food Safety
Katılımcı
İstanbul-Türkiye
01 Şubat 2010 - 01 Şubat 2010
01 Şubat 2010 - 01 Şubat 2010