Eğitim Bilgileri
2018 - 2023
2018 - 2023Doktora
Erciyes Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, --, Türkiye
2016 - 2018
2016 - 2018Yüksek Lisans
Erciyes Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Beslenme Ve Diyetetik, Türkiye
2010 - 2014
2010 - 2014Lisans
Erciyes Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Beslenme ve Diyetetik, Türkiye
Yaptığı Tezler
2023
2023Doktora
SUMAK, KİMYON VE KEKİK EKSTRELERİNİN HEPATOSELÜLER KARSİNOMA HÜCRE HATTINDA APOPTOZ VE PARAPTOZA ETKİSİ
Erciyes Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, -
2018
2018Yüksek Lisans
ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNDE SEZGİSEL YEME ÖLÇEĞİ-2 İLE YEME TUTUM TESTİ-26 VE ANTROPOMETRİK ÖLÇÜMLER ARASINDAKİ İLİŞKİ
Erciyes Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Beslenme Ve Diyetetik
Yabancı Diller
B2 Orta Üstü
B2 Orta Üstüİngilizce
Sertifika, Kurs ve Eğitimler
2019
2019Türk İşaret Dili
Kişisel Gelişim
Kayseri - Talas - (215344) Talas Şehit Resul Erdal Aydemir Halk Eğitimi Merkezi
Araştırma Alanları
Sağlık Bilimleri
Beslenme ve Dietetik
Akademik Ünvanlar / Görevler
2018 - Devam Ediyor
2018 - Devam EdiyorAraştırma Görevlisi
Erciyes Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Beslenme ve Diyetetik
2016 - 2018
2016 - 2018Araştırma Görevlisi
Nuh Naci Yazgan Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Beslenme Ve Diyetetik
Makaleler
Tümü (18)
SCI-E, SSCI, AHCI (10)
SCI-E, SSCI, AHCI, ESCI (10)
Scopus (10)
TRDizin (4)
Diğer Yayınlar (4)
2025
20251. Dietary Phytochemicals and Depressive Symptoms in Young Adults: Evidence from Undergraduate Students in Türkiye
YAŞAR FIRAT Y., ÇİÇEK B.
NUTRIENTS
, cilt.17, sa.21, 2025 (SCI-Expanded, Scopus)
2025
20252. Sustainable nutrition perceptions and professional recommendations of Turkish nutrition and dietetics students: a qualitative focus group study
Öner N., Çetinkaya A., Durmuş H., Kocaağalar Akince E., Yaşar Fırat Y., Borlu A.
BMC MEDICAL EDUCATION
, cilt.25, sa.1071, ss.1-12, 2025 (SCI-Expanded, SSCI, Scopus)
2025
20253. Effects of Thyme, Cumin, and Sumac Extracts on Apoptosis and Paraptosis in Hepatocellular Carcinoma: Synergistic, Antagonistic, or Additive Properties
Yaşar Fırat Y., Çiçek B., Kara A., Ozturk N. K., Ilgun S.
FOOD SCIENCE & NUTRITION
, sa.13, ss.1-12, 2025 (SCI-Expanded, Scopus)
2024
20244. Effect of Pistacia Terebinthus (terebinth) resin extract on aggressive breast cancer cells
Fırat K., Nisari M., Metin I., Fırat Y., Karatoprak G. Ş., Hamurcu Z.
Toxicology Research
, cilt.13, sa.2, 2024 (SCI-Expanded, Scopus)
2024
20245. Sustainable and Healthy Eating Behaviors and Environmental Literacy of Generations X, Y and Z with the Same Ancestral Background: A Descriptive Cross-Sectional Study
ÖNER N., DURMUŞ H., YAŞAR FIRAT Y., Borlu A., Özkan N.
SUSTAINABILITY
, cilt.16, sa.6, ss.2497, 2024 (SCI-Expanded, SSCI, Scopus)
2023
20236. Is intuitive eating linked to waist circumference and the waist-to-height ratio, both of which are risk factors for cardiometabolic disease?
Yaşar Fırat Y., Çiçek B.
PROGRESS IN NUTRITION
, cilt.25, sa.2, ss.1-7, 2023 (SCI-Expanded, Scopus)
2023
20237. Evaluation of Nutritional Status with Healthy Eating Index (HEI-2010) of Syrian Refugees Living Outside the Refugee Camps
Atayoglu A. T., Yaşar Fırat Y., Kaya N., Basmisirli E., Capar A. G., Aykemat Y., et al.
INTERNATIONAL JOURNAL OF ENVIRONMENTAL RESEARCH AND PUBLIC HEALTH
, cilt.20, sa.1, ss.849-862, 2023 (SCI-Expanded, SSCI, Scopus)
2022
20228. Investigation of the Relationship between the Disease Severity and Quality of Life of Psoriasis Patients and Their Anthropometric Measurements and Diets
Atayoglu A. T., Capar A. G., Basmisirlioglu E., Yasar Y., Aykemat Y., Atayoglu A. G., et al.
HEALTHCARE
, cilt.10, sa.11, 2022 (SCI-Expanded, SSCI, Scopus)
2022
20229. Relationship Between Dairy Consumption and Abdominal Obesity
YAŞAR FIRAT Y., Inanc N., Soylu M., Basmisirli E., Capar A. G., Aykemat Y.
JOURNAL OF THE AMERICAN COLLEGE OF NUTRITION
, cilt.41, sa.6, ss.569-576, 2022 (SCI-Expanded, Scopus)
2021
202110. Nutrient Intake of Crohn’s Patients: Is There Consistency between Crohn’s Disease Activity Index, Subjective Global Assessment and Body Mass Index?
İnanç N., Yaşar Fırat Y., Başmısırlı E., Çapar A. G.
Iranian Journal of Public Health , cilt.50, sa.12, ss.2584-2592, 2021 (SCI-Expanded, SSCI, Scopus)
2021
202111. Sağlık Okuryazarlığının Diyet Kalitesine Etkisi
Yılmaz M., Yaşar Fırat Y., Gül F. H., Atuk Kahraman T.
Journal of Nutrition and Dietetics
, cilt.49, sa.2, ss.28-37, 2021 (TRDizin)
2021
202112. İnfertil Kadınların Bitkisel Ürün Kullanım Durumları
Yaşar Fırat Y., Kaya D., İnanç N.
İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dergisi
, cilt.6, sa.2, ss.7-13, 2021 (Hakemli Dergi)
2019
201913. Kırmızı Biberin Besin Alımı ve Enerji Metabolizması Üzerine Etkileri
Yaşar Fırat Y., İnanç N.
Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi
, cilt.4, sa.8, ss.451-459, 2019 (TRDizin)
2019
201914. TAM BUĞDAY EKMEĞİ TÜKETENLERDE KRONİK HASTALIKLARIN SAPTANMASI VE TÜKETİCİLERİN BİLGİ DÜZEYLERİ: KAYSERİ ÖRNEĞİ
Soylu M., İnanç N., Başmısırlı E., Yaşar Fırat Y.
SAĞLIK BİLİMLERİ DERGİSİ
, cilt.28, ss.52-56, 2019 (TRDizin)
2018
201815. İSKEMİ/REPERFÜZYON HASARI OLUŞTURULAN RATLARDA MELATONİNİN BÖBREK FONKSİYONLARI ÜZERİNE ETKİSİ
Nisari M., İnanç N., Soylu M., Yaşar Fırat Y., Başmısırlı E., Kavutçu M.
SAĞLIK BİLİMLERİ DERGİSİ
, cilt.27, ss.217-220, 2018 (TRDizin)
2018
201816. ZERDEÇALIN KORONER ARTER HASTALIĞI ÜZERİNE ETKİSİ
YAŞAR FIRAT Y.
ERÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Dergisi
, cilt.5, sa.1, ss.65-73, 2018 (Hakemli Dergi)
2018
201817. DİABETES MELLİTUSUN DİYET TEDAVİSİNDE POSA KAYNAKLARI, TÜRLERİ VE ETKİLERİ
ÖNER N., YAŞAR FIRAT Y.
ERÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Dergisi
, cilt.5, sa.1, ss.54-64, 2018 (Hakemli Dergi)
2018
201818. KADINLARIN BAHARAT KULLANIMINA YÖNELİK ALIŞKANLIKLARI, İNANIŞLARI VE BİLGİ DÜZEYLERİ
YAŞAR FIRAT Y., TUNÇİL E., ÇELEBİ N., ÇEVİK S., ÖNER N.
ERÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Dergisi
, cilt.5, sa.1, ss.24-35, 2018 (Hakemli Dergi)
Hakemli Bilimsel Toplantılarda Yayımlanmış Bildiriler
2025
20251. ASSESSMENT OF KETOGENIC DIET, INTERMITANT FASTING AND HIGH FAT DIET EFFECT ON BDNF AND BEHAVIOUR IN EPILEPSY MICE MODELS
Sarıçiçek S., Tosunbayraktar R., Yaşar Fırat Y., Kara A., Akin A. T., Erdoğan F. F.
13. Uluslararası ARTEMİS Bilimsel Araştırmalar Kongresi, Bucuresti, Romanya, 28 - 30 Ağustos 2025, cilt.6, sa.57, ss.449, (Özet Bildiri)
2025
20252. Ultra İşlenmiş Besinlerin Kanser Üzerine Etkisi
Yaşar Fırat Y., Öner N.
8. Uluslararası Sağlık Bilimleri ve Yaşam Kongresi , Burdur, Türkiye, 16 - 19 Nisan 2025, ss.119, (Özet Bildiri)
2024
20243. ATIK KAVUN (Cucumis melo L.) ÇEKİRDEĞİ TOZU İLE YAPILAN KURABİYENİN İŞTAHA ETKİSİ
Taşyürek M., Suna B., Demirsu H., Şahin S., Yaşar Fırat Y., Çiçek B.
6. INTERNATIONAL CAPPADOCIA SCIENTIFIC RESEARCH CONGRESS, Nevşehir, Türkiye, 10 - 12 Ağustos 2024, ss.943-953, (Tam Metin Bildiri)
2024
20244. SÜRDÜRÜLEBİLİR VE SAĞLIKLI BESLENME DAVRANIŞLARI VE FİZİKSEL AKTİVİTE DÜZEYİ ARASINDAKİ İLİŞKİ
Öner N., Yaşar Fırat Y., Borlu A., Durmuş H.
7th International Congress on Agriculture, Environment and Health, Bursa, Türkiye, 30 Mayıs - 01 Haziran 2024, ss.656-664, (Tam Metin Bildiri)
2022
20225. Environmental effects of food production systems and dietary models.
Öner N., Yaşar Fırat Y.
VI. INTERNATİONAL ANATOLİAN AGRİCULTURE, FOOD, ENVİRONMENT AND BİOLOGY CONGRESS , Kütahya, Türkiye, 7 - 09 Ekim 2022, ss.392-395, (Tam Metin Bildiri)
2022
20226. ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNDE POSA TÜKETİM DÜZEYLERİ İLE BEL ÇEVRESİ ÖLÇÜMLERİNE İLİŞKİN METABOLİK RİSK DURUMLARI
Öner N., Yaşar Fırat Y., Küçükkatırcı H., Borlu A.
7. ULUSLARARASI BESLENME OBEZİTE VE TOPLUM SAĞLIĞI KONGRESİ, İstanbul, Türkiye, 28 - 29 Mayıs 2022, ss.286-295, (Tam Metin Bildiri)
2021
20217. Üniversite Öğrencilerinde Genetiği Değiştirilmiş Organizma Hakkında Bilgi Düzeyi, Tutum ve Risk Algısının Değerlendirilmesi
Onur A., Yaşar Fırat Y., Gül F. H.
X. ULUSLARARASI BESLENME VE DİYETETİK KONGRESİ, Ankara, Türkiye, 31 Mart - 04 Nisan 2021, ss.305-306, (Özet Bildiri)
2021
20218. Besin Etiketi Okuma Alışkanlıkları Sağlıklı Yaşam Biçimi Davranışlarını Nasıl Etkiler?
Yaşar Fırat Y., Onur A., Gül F. H.
X. ULUSLARARASI BESLENME VE DİYETETİK KONGRESİ, Ankara, Türkiye, 31 Mart - 04 Nisan 2021, ss.389-390, (Özet Bildiri)
2021
20219. Lise Son Sınıf Öğrencilerinde Stres Faktörünün Beslenme Üzerine Etkisi
Onur A., Yaşar Fırat Y., Gül F. H.
X. ULUSLARARASI BESLENME VE DİYETETİK KONGRESİ, Ankara, Türkiye, 31 Mart - 04 Nisan 2021, ss.377-378, (Özet Bildiri)
2021
202110. Akne Vulgarisi Olan Üniversite Öğrencilerinin Beslenme Alışkanlıklarının Değerlendirilmesi
Onur A., Gül F. H., Yaşar Fırat Y.
X. ULUSLARARASI BESLENME VE DİYETETİK KONGRESİ, Ankara, Türkiye, 31 Mart - 04 Nisan 2021, ss.379-380, (Özet Bildiri)
2021
202111. Ambalajlı Gıdalarda Yer Alan Beslenme Beyanları Türk Gıda Kodeksine Uygun Mu?
Gül F. H., Onur A., Yaşar Fırat Y.
X. ULUSLARARASI BESLENME VE DİYETETİK KONGRESİ, Ankara, Türkiye, 31 Mart - 04 Nisan 2021, ss.352-353, (Özet Bildiri)
2019
201912. LİSE SON SINIF ÖĞRENCİLERİNDE STRES FAKTÖRÜNÜN BESLENME ÜZERİNE ETKİSİ
Onur A., Şahin H., Gül F., Yaşar Fırat Y.
2. Uluslararası Sağlıklı Beslenme Kongresi: Endokrin Hastalıklar, Ankara, Türkiye, 10 - 12 Ekim 2019, ss.287-288, (Tam Metin Bildiri)
2019
201913. ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNDE SEZGİSEL YEME ÖLÇEĞİ-2 İLE YEME TUTUM TESTİ-26 VE ANTROPOMETRİK ÖLÇÜMLER ARASINDAKİ İLİŞKİ
Yaşar Fırat Y., Çiçek B.
2. Uluslararası Sağlıklı Beslenme Kongresi: Endokrin Hastalıklar, Ankara, Türkiye, 10 - 12 Ekim 2019, ss.183-184, (Tam Metin Bildiri)
2018
201814. Nutrient intake of crohn’s patients: is there consistency between CDAI, SGA and BMI?
İNANÇ N., Soylu M., YAŞAR Y., BAŞMISIRLI E., TİKEN M.
40th ESPEN Congress, Madrid, İspanya, 1 - 04 Eylül 2018, ss.214, (Tam Metin Bildiri)
2018
201815. Is there a relationship between dairy products consumption and abdominal obesity in adolescents?
YAŞAR Y., İNANÇ N., SOYLU M., DEMİRCİOĞLU E.
40th ESPEN Congress, Madrit, İspanya, 1 - 04 Eylül 2018, cilt.37, ss.264, (Özet Bildiri)
2017
201716. Zayıflama diyeti uygulayan bireylerde kaygı düzeyinin saptanması
ŞENEN M., SOYLU M., YAŞAR Y., İNANÇ N.
2. İstanbul Ulusal Beslenme ve Diyetetik Kongresi, İstanbul, Türkiye, 23 - 26 Kasım 2017, ss.92-93, (Özet Bildiri)
2017
201717. Nuh Naci Yazgan Üniversitesi Öğrencilerinin Meyve ve Sebze Tüketim Durumu ve İlişkin Faktörler
Soylu M., YAŞAR Y., BAŞMISIRLI E., NİSARİ M., AYKUT M., İNANÇ N.
Uluslararası Sağlıklı Beslenme Kongresi Gastrointestinal Hastalıklar, İzmir, Türkiye, 5 - 07 Ekim 2017, ss.47, (Tam Metin Bildiri)
2017
201718. Kayseri İli Semt Pazarlarında Tüketime Sunulan Beyaz Peynirlerde Brucella spp. Varlığının İncelenmesi
SOYLU M., İNBAŞI E. G., DEMİRCİOĞLU E., YAŞAR Y.
1. Ulusal Sütçülük Kongresi, Ankara, Türkiye, 25 - 26 Mayıs 2017, ss.106, (Özet Bildiri)
2017
201719. Sağlıklı Beslenmeye Engel Yok: Görme Engelli Çocukların Beslenme ve Sağlık durumlarının Geliştirilmesi
SOYLU M., YAŞAR Y., DEMİRCİOĞLU E., YAR Ö., YAVUZ G., GÜLER A.
Hacettepe Beslenme ve Diyetetik Günleri, Ankara, Türkiye, 11 - 13 Mayıs 2017, ss.94, (Özet Bildiri)
2017
201720. Kayseri Semt Pazarlarında Satılan Bal ve Pekmezin İlave Şeker İçeriğinin Saptanması ve Türk Gıda Kodeksine Uygunluğunun İncelenmesi
YÜRÜM K., BENLİ B., KARAGÖZ Ş., SOYLU M., YAŞAR Y.
Hacettepe Beslenme ve Diyetetik Günleri, Ankara, Türkiye, 11 - 13 Mayıs 2017, ss.110, (Özet Bildiri)
2017
201721. Risk Gruplarında Besin Destekleri Kullanımı
DEMİRYOL F. G. N., SOYLU M., YAŞAR Y., DEMİRCİOĞLU E.
Hacettepe Beslenme ve Diyetetik Günleri, Ankara, Türkiye, 11 - 13 Mayıs 2017, ss.96, (Özet Bildiri)
2017
201722. Besin Hazırlama ve Pişirmede Baharatlar
ÇELİK N., TUNÇİL E., Çelebi N., ÇEVİK ARSLAN S., Yaşar Y.
II. Ulusal Beslenme ve Diyetetik Öğrenci Kongresi, Kayseri, Türkiye, 23 - 27 Mart 2017, ss.86, (Özet Bildiri)
2017
201723. Üniversite Öğrencilerinin İçecek Tercihleri
ÜNAL S. G., Soylu M., BAŞMISIRLI E., YAŞAR Y., İNANÇ N.
II. Erciyes Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Öğrenci Kongresi, Kayseri, Türkiye, 23 - 26 Mart 2017, ss.79, (Tam Metin Bildiri)
2017
201724. Zayıflama Diyeti Uygulayan Bireylerde Durumluk ve Sürekli Kaygı Düzeylerinin Saptanması
ŞENEN M., YAŞAR Y., Soylu M.
II. Erciyes Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Öğrenci Kongresi, Kayseri, Türkiye, 23 - 26 Mart 2017, ss.81, (Tam Metin Bildiri)
2017
201725. Obezite ve Çevresel Etmenler
SARITAŞ T., Soylu M., YAŞAR Y.
II. Erciyes Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Öğrenci Kongresi, Kayseri, Türkiye, 23 - 26 Mart 2017, ss.89, (Tam Metin Bildiri)
2017
201726. Üniversite Öğrencilerinde Yale Ölçeği ile Yeme Bağımlılığının Değerlendirilmesi
DUKAN D., ÇAĞLIER B., İNAN T., YAŞAR Y., Soylu M.
II. Erciyes Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Öğrenci Kongresi, Kayseri, Türkiye, 23 - 26 Mart 2017, ss.80, (Tam Metin Bildiri)
2016
201627. İskemi/Reperfüzyon Hasarı Oluşturulan Ratlarda Melatoninin Böbrek Fonksiyonları Üzerine Etkisi
NİSARİ M., İNANÇ N., Soylu M., YAŞAR Y., BAŞMISIRLI E., KAVUTÇU M.
TBD Biyokimya Günleri, Sivas, Türkiye, 2 - 05 Kasım 2016, ss.71, (Tam Metin Bildiri)
2016
201628. Nutrition Education By Peer Education Model in University Students
Soylu M., YAŞAR Y., BAŞMISIRLI E., İNANÇ N.
II. International Conference on Sustainable Development (ICSD), Skopje, Makedonya, 19 - 23 Ekim 2016, ss.103, (Tam Metin Bildiri)
2016
201629. Use of Iodized Salt Status at Food Service Institutions in Kayseri
Soylu M., YAŞAR Y., BAŞMISIRLI E., İNANÇ N.
II. International Conference on Sustainable Development (ICSD), Skopje, Makedonya, 19 - 23 Ekim 2016, ss.102, (Tam Metin Bildiri)
Kitaplar
2025
20251. Suda çözünen vitaminler ve mental sağlık
YAŞAR FIRAT Y., ÇİÇEK B.
Beslenme ve Mental Sağlık İlişkisi, YARDIMCI HÜLYA, Editör, Türkiye Klinikleri Beslenme ve Diyetetik, Ankara, ss.30-36, 2025
2024
20242. Sindirim ve Emilim
Çiçek B., Yaşar Fırat Y.
Beslenme, Müge Arslan, Editör, Ankara Nobel Tıp Kitabevleri, Ankara, ss.104-141, 2024
2023
20233. Gıda Kaynaklı Enfeksiyonların Önlenmesi için Gıda Hazırlama Teknikleri
ÖNER N., YAŞAR FIRAT Y.
Gıda Kaynaklı Enfeksiyonlar, Fatma Mutlu Sarıgüzel, Editör, Erciyes Üniversitesi Yayınları, Kayseri, ss.374-384, 2023
2022
20224. Karbonhidratlar
Yaşar Fırat Y., Şahin H.
Beslenme İlkeleri-1, Neriman İnanç, Editör, Hedef Yayıncılık, Ankara, ss.31-62, 2022
Desteklenen Projeler
2024 - 2026
2024 - 2026Diabetes Mellitusta Karabuğday Unlu Ekmek Tüketiminin Oksidatif Hasar ve İlişkili Faktörlere Biyokimyasal Parametrelere ve Kardiyometabolik Risk İndekslerine Etkisi
Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje , BAP Araştırma Projesi
Derya Andeden M., Yaşar Fırat Y. (Yürütücü), Onur Canaydın A., Çiçek B., Bayram F., Yalın Kocamaz G., et al.
2024 - 2025
2024 - 2025Peynir Altı Suyu (PAS) Tozunun MDA-MB-231 Hücre Hattına Etkisi
Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje , BAP Araştırma Projesi
ŞAHİN H. (Yürütücü), YAŞAR FIRAT Y., ONUR CANAYDIN A.
2024 - 2025
2024 - 2025Yüksek Proteinli Diyetin Endoplazmik Retikulum Stresi Üzerine Etkisi
TÜBİTAK Projesi , 1002 - Hızlı Destek Programı
Onur Canaydın A. (Yürütücü), Şahin H., Yaşar Fırat Y., Kara A.
2021 - 2023
2021 - 2023Sumak Kimyon ve Kekik Ekstrelerinin Hepatoselüler Karsinoma Hücre Hattında Apoptoz ve Paraptoza Etkisi
Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje , BAP Doktora
(Proje Özeti)
ÇİÇEK B. (Yürütücü), LEKESİZCAN A., YAŞAR FIRAT Y.
2017 - 2018
2017 - 2018Ailemle Birlikte Sağlıklı Beslenerek Obeziteyi Durduruyoruz
TÜBİTAK Projesi
YAŞAR FIRAT Y.
Bilimsel Yayınlarda Hakemlikler
Kasım 2020
Kasım 2020PSYCHOLOGY HEALTH & MEDICINE
SCI-E Kapsamındaki Dergi