Genel Bilgiler

Kurum Bilgileri: Güzel Sanatlar Fak., Geleneksel Türk Sanatları
WoS Araştırma Alanları: Sanat
Avesis Araştırma Alanları: Türk-İslam Sanatı, Sanat, Geleneksel Türk El Sanatları, Güzel Sanatlar, Sanat ve Tasarım

Biyografi

Ressam ve Minyatür sanatçısı Parisa SAHAFIASL, 2010 yılında Tahran Shahed Üniversitesi, Sanat Araştırmaları bölümünde yüksek lisans tezini tamamlamıştır. Tezinin başlığı "Eski İran Mimarisi Süsleme Öğelerinin İslam Döneminde Safevi Dönemi Sonuna Kadar Devamının Takibi"dir. Bu çalışmasıyla, İran'ın zengin mimari mirasının İslamiyet sonrası dönemdeki evrimini incelemiştir. SAHAFIASL, 2013-2015 yılları arasında Uygulamalı Bilimler ve Teknoloji Üniversitesi'nde öğretim görevlisi olarak akademik kariyerine başlamıştır. Bu süre zarfında, Sanat ve Kültür Fakültesi bünyesinde, Resim ve Görsel İletişim Tasarımı Bölümlerinde yüksek lisans düzeyindeki öğrencilere sanatsal yeteneklerini geliştirmeleri konusunda rehberlik etmiştir. Verdiği dersler arasında "Çocuklar ve Gençler için İllüstrasyon Atölyesi", "Yüksek Tasarım Atölyesi", "Perspektif Geometrisi", "Estetik", "Yaratıcılık", "Görsel Sanatlar İlkeleri", "Resim Tarzları", “Perspektif: Heykel ve Boyalar”, “Boya İlkeleri” ve "İllüstrasyon Tasarım Atölyesi" gibi dersler bulunmaktadır. Ayrıca, bu süreçte, öğrencilere staj fırsatları bulma, staj başvurusu hazırlama, ve staj sürecinde karşılaşabilecekleri zorluklar hakkında bilgi verme gibi çeşitli alanlarda destek olmuştur. Parisa SAHAFIASL, kariyeri boyunca Geleneksel Türk Sanatları, Güzel Sanatlar, ve Sanat ve Tasarım üzerine yoğunlaşmış, bu alanlarda önemli çalışmalar yapmıştır. Akademik kariyerinde, Karatay Sosyal Araştırmalar Dergisi, Mevzu; Sosyal Bilimler Dergisi, Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, Motif Academy Journal of Folklore Dergisi, Nüsha Dergisi, Uluslararası Sanat ve Estetik Dergisi ve Akdeniz Sanat Dergisi gibi dergilerde bilimsel hakemlik yapmıştır. SAHAFIASL, 2015-2020 yılları arasında, çeşitli uluslararası sempozyum ve panellere katılarak Geleneksel Türk Sanatları konusunda bilgi ve deneyimlerini paylaşmıştır. Bu etkinlikler arasında Uluslararası Türk Kültür ve Sanatı Sempozyumu, Uluslararası Siyasetname Paneli, Doğumunun 1000. Yılında Nizamülmülk, Devlet ve Eğitim Geleneğine Yolculuk Uluslararası İlmî Toplantısı, ve İran ve Türkiye'de İslâm Mimarisinin Ortak Yönleri Toplantısı yer almaktadır. Bu toplantılarda, katılımcı ve davetli konuşmacı olarak, Minyatür sanatı ve mimari alanındaki uzmanlığını uluslararası platformlarda da göstermiştir. Parisa SAHAFIASL, öğrenim süreci boyunca birkaç ödül kazanmış bir sanatçıdır. Aralık 2001'de, İran Millî Eğitim Bakanlığı, Erdebil İl Müdürlüğü tarafından düzenlenen Liseler Arası Resim Yarışması'nda birincilik ödülü kazanmıştır. Mayıs 2002'de, yine İran Millî Eğitim Bakanlığı, Erdebil İl Müdürlüğü tarafından düzenlenen Liseler Arası Karakalem Resim Yarışması'nda birincilik elde etmiştir. Bu ödül, onun çizim yeteneklerini ve sanat alanındaki başarısını pekiştirmiştir. Yine Temmuz 2002'de, İran Millî Eğitim Bakanlığı tarafından düzenlenen Liseler Arası Karakalem Resim Yarışması'nda birincilik ödülü kazanmıştır.

Minyatür Sanatı, Tezhip Sanatı, Resim Sanatı, Karakalem Çizimi, Vitray Sanatı ve Müzik (Santur Enstrümanı çalması) gibi çeşitli sanatsal yeteneklere sahip olan Parisa SAHAFIASL, 2015-2016 yılları arasında İran'ın başkenti Tahran'da bulunan İran Çağdaş Görsel Sanatları Geliştirme Enstitüsü'nde Resim Bölümü'ne üye olmuştur. Bu süreçte, sanat alanındaki bilgi ve yeteneklerini derinleştirerek profesyonel gelişimini sürdürmüştür.

Parisa SAHAFIASL, 2022-2024 yılları arasında, ulusal ve uluslararası sergilerde aktif bir şekilde yer almıştır. Bu dönemde, çeşitli temalı jürili karma sergilerde eserlerini sergilemiştir. Söz konusu sergilerden bazılarına aşağıda detaylı olarak değinilebilir:

2. Uluslararası İkçü Sanat Festivali Kapsamında 15-17 Kasım 2022 Tarihlerinde İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Sanat Galerisi'nde Düzenlenen Özel Tematik Sergi: Bir Pencereden; 15 Nisan Dünya Sanat Günü ERÜ GSF Öğretim Elemanları Karma Sergisi, Nisan 2022; 8 Mart 2022 Dünya Kadınlar Günü Erciyes Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Elemanları Karma Sergisi, Mart 2022; Kadını Anlat Temalı Uluslararası Jürili Online Karma Sergisi, Mart 2022; “Savaş ve Çocuk” Konulu Uluslararası Jürili Karikatür ve Afiş Sergisi Aralık 2023; 2. Uluslararası Kültür, Sanat ve İletişim Sempozyumu Aralık 2023; I. Uluslararası Kültürel Tasarımlar ve Sürdürülebilirlik Online Karma Sergi (INTCDS2023), 21-24 Aralık 2023, İzmir, Türkiye; 24 Kasım Öğretmenler Günü Uluslararası Çevrimiçi Karma Sergi, 24 Kasım–25 Aralık 2023; Cumhuriyetin 100. Yılında Geçmişten Geleceğe Eğitimi Okumak ESEP Congress Ekim 2023 (Uluslararası ESEP Eğitim Bilimleri ve Etkili Uygulamalar Kongresi); Climate Art Collection Exhibition, Almanya, Berlin Ekim 2023; Cumhuriyetimizin 100. Yılı Uluslararası Çevrimiçi Karma Sergi 29 Ekim–30 Kasım 2023; Cumhuriyet'in 100. Yılı Karma Sergi, Erciyes Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi Ekim 2023; 30 Ağustos Zafer Bayramı Uluslararası Çevrimiçi Karma Sergi, 30 Ağustos–20 Eylül 2024; 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı Uluslararası Çevrimiçi Karma Sergi, 19–30 Mayıs 2024; Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Gönen Meslek Yüksekokulu 10-16 Mayıs Engelliler Haftası Uluslararası Çevrimiçi Karma Sergi 10–16 Mayıs 2024; 27 Nisan Uluslararası Tasarım Günü Uluslararası Çevrimiçi Karma Sergi, 27 Nisan – 15 Mayıs 2024; 15 Nisan Dünya Sanat Günü Uluslararası Çevrimiçi Karma Sergi, 15–30 Nisan 2024; Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Gönen Meslek Yüksekokulu 21-26 Mart Orman Haftası “Yeşil Miras” Uluslararası Çevrimiçi Karma Sergi 26 Mart–26 Nisan 2024; 12 Mart İstiklal Marşının Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma Günü Uluslararası Çevrimiçi Karma Sergi, 12 – 25 Mart 2024; Kadın ve Sanat temalı 8 Mart Dünya Kadınlar Günü Uluslararası Çevrim İçi Jürili Karma Sergisi, Kadın Olmak: 8 Mart Dünya Kadınlar Günü Sergisi; 18 Mart Çanakkale Zaferi Uluslararası Çevrimiçi Karma Sergi 18–30 Mart 2024 ve “Kadına Saygı” 8 Mart Dünya Kadınlar Günü Uluslararası Çevrimiçi Karma Sergi, 08–20 Mart 2024.

Parisa SAHAFIASL ayrıca Eylül 2013'te "Yağlı Boya Kişisel Resim Sergisi", Ocak 2014'te "Yağlı Boya Kişisel Resim Sergisi", Temmuz 2014'te "Yağlı Boya Kişisel Resim Sergisi", Ekim 2015'te "Kişisel Yağlı Boya Resim Sergisi" ve Kasım 2022'de "Nigah; Kişisel Minyatür Sergisi" gibi önemli sergiler gerçekleştirmiştir. Parisa SAHAFIASL, 2013–2014 yılları arasında İran Millî Eğitim Bakanlığı bünyesinde Öğretmen olarak görev yapmıştır. Daha sonra, 2017–2018 yılları arasında Samsun Atakum Belediyesi Halk Eğitim Merkezi’nde Minyatür-Tezhip Hocası olarak görev almıştır. 2018–2020 yılları arasında ise T.C. Millî Eğitim Bakanlığı, Samsun İl Milli Eğitim Müdürlüğü bünyesinde Minyatür Sanatçısı ve Araştırmacı olarak hizmet vermiştir. Parisa SAHAFIASL, 2010-2024 yılları arasında çeşitli hakemli dergilerde araştırma makaleleri yayımlayarak uzmanlık alanına önemli katkılarda bulunmuştur. Bu dönemde yayımladığı makaleler arasında, Baçini Sanat Dergisi’nde “Çağdaş Görsel Sanatçılarda Felsefi Düşünce ve Teknolojik Gelişmelerin Örneklerinin İncelenmesi”; Doğu Esintileri Dergisi’nde “Fars Dili ve Şiirinde ‘Nigârger’ Sözcüğünün Eş Anlamlı Kelimelerinin İncelenmesi”; Nüsha Şarkiyat Araştırmaları Dergisi’nde “Kaçar Döneminin Baş Ressam ve Baş Müzehhipleri”; Journal of The Near East University Faculty of Theology Dergisi’nde “Büyük Selçuklu Döneminde Tezhip Sanatının Statüsü ve Genel Özellikleri”; ASYA STUDIES Dergisi’nde “Moğol Yönetimi Sırasında Hint Yarımadasındaki Minyatür Sanatına İran Minyatür Sanatının Yansımalarının Sebeplerinin İncelenmesi”; Avrasya Sosyal ve Ekonomi Araştırmaları Dergisi’nde “İbn’ül-Mekarim Hasan’ın Kelile ve Dimne’sindeki Minyatürlerde Büyük Selçuklu Minyatür Sanatının İzleri”; Nigarah Dergisi’nde “Eski İran Mimarisi Süsleme Öğelerinin İslam Döneminde, Safevî Dönemi Sonuna Kadar Devamının Takibi” ve Āyinah-i Khiyāl Dergisi’nde “Kültür Mesajını Avrupa’ya İleten Elçiler; İran'ın El Sanatlarının Kültürel Gelişimindeki Rolünün Analizi” başlıklı çalışmalar yer almaktadır. Ayrıca, 2019-2020 yılları arasında Uluslararası Türk Kültür ve Sanatı Sempozyumu Kitabı ve Bilge Vezir Nizâmülmülk Kitabı’nda “Büyük Selçuklu Dönemi Minyatür Sanatının Özellikleri” ve “Tarihi Kaynakların Çizdiği Nizâmülmülk Portrelerine Selçuklu Minyatür Sanatı Etkisiyle Çağdaş Yaklaşım” başlıklı makaleleri ile Geleneksel Türk Sanatları alanında araştırmacılar arasında yer almıştır.

Parisa SAHAFIASL, Doktorasını, 2020 yılında Ondokuz Mayıs Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Türk Sanatları Tarihi Bölümü'nde, “Büyük Selçuklu Minyatür Sanatının İzleri: İbn'ül-Mekarim Hasan'ın Kelile ve Dimne'sindeki Minyatürler” başlıklı tezini savunarak tamamlamıştır. SAHAFIASL, 2022 yılında Erciyes Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Geleneksel Türk Sanatları Bölümü'nde doktor öğretim üyesi olarak göreve başlamıştır. 2023-2024 akademik yılında, Erciyes Üniversitesi, Güzel Sanatlar Enstitüsü, Türk Sanatları Tasarımı Bölümü'nde (Disiplinler Arası Programı kapsamında) yüksek lisans düzeyinde “Minyatür Sanatında Selçukluların Mirası”, “Minyatür Sanatında Motif Tasarımı Atölyesi”, “Minyatür Sanatı Temel Tasarım Atölyesi”, “Tez Danışmanlığı Dersi I” ve “Tez Danışmanlığı Dersi II” derslerini vermiştir.

İletişim

E-posta
parisasahafiasl@erciyes.edu.tr
Web Sayfası
https://avesis.erciyes.edu.tr/parisasahafiasl
Posta Adresi
Erciyes Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi 38039 / KAYSERİ