Tezin Türü: Yüksek Lisans
Tezin Yürütüldüğü Kurum: Erciyes Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Tarla Bitkileri, Türkiye
Tezin Onay Tarihi: 2019
Tezin Dili: Türkçe
Öğrenci: Yasin AKINCI
Danışman: Mahmut Kaplan
Özet:
Bu araĢtırmanın amacı, Kayseri ekolojik Ģartlarında farklı soya [Glycine max L.
(Merill)] çeĢitlerinin ot verim ve kalitesinin belirlenmesidir. Deneme 2016 yılında tek
yıl süre ile tesadüf blokları deneme desenine göre 3 tekrarlamalı olarak kurulmuĢ ve
analiz edilmiĢtir. AraĢtırmada 10 soya çeĢidi bitkisel materyal olarak kullanılmıĢtır
(BRAVO, A3127, TRAKSOY, ĠLKSOY, MERSOY, NOVA, SA-88, ARISOY, SAFĠR,
ATAKĠġĠ). Bitkiler tam çiçeklenme döneminde hasat edilmiĢtir. AraĢtırmada yeĢil ot
verimi, kuru ot verimi, ham protein verimi ve kimyasal kompozisyon incelenmiĢtir.
ÇeĢidin verim ve kimyasal kompozisyon üzerine etkisi önemli bulunmuĢtur.
Deneme sonuçlarına göre, yeĢil ot verimi 826.39-1199.17 kg/da, kuru ot verimi 247.71-
357.90 kg/da, ham protein verimi 16.91-39.86 kg/da, asit deterjanda çözünmeyen lif
(ADF) oranları %26.56-34.61, nötr deterjanda çözünmeyen lif (NDF) oranları %38.43-
44.85, ham kül oranı %7.20-11.22, ham protein oranı %6.66-13.53, sindirilebilir kuru
madde değeri %61.94-68.21, kuru madde tüketimi 2.68-3.12 ve nispi yem değeri 45.94-
50.46 arasında değiĢmiĢtir. Bir yıllık araĢtırma neticelerine göre en yüksek yeĢil ot
(1199.17 kg/da) ve en yüksek kuru ot (357.90 kg/da) verimlerinin A3127 çeĢidinden
elde edildiği, en yüksek ham protein veriminin (39.86 kg/da) ise SAFĠR çeĢidinden elde
edildiği gözlemlenmiĢtir.