FARKLI SOYA ÇEŞİTLERİNİN OT VERİM VE KALİTESİNİN BELİRLENMESİ


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Erciyes Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Tarla Bitkileri, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2019

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: Yasin AKINCI

Danışman: Mahmut Kaplan

Özet:

Bu araĢtırmanın amacı, Kayseri ekolojik Ģartlarında farklı soya [Glycine max L.

(Merill)] çeĢitlerinin ot verim ve kalitesinin belirlenmesidir. Deneme 2016 yılında tek

yıl süre ile tesadüf blokları deneme desenine göre 3 tekrarlamalı olarak kurulmuĢ ve

analiz edilmiĢtir. AraĢtırmada 10 soya çeĢidi bitkisel materyal olarak kullanılmıĢtır

(BRAVO, A3127, TRAKSOY, ĠLKSOY, MERSOY, NOVA, SA-88, ARISOY, SAFĠR,

ATAKĠġĠ). Bitkiler tam çiçeklenme döneminde hasat edilmiĢtir. AraĢtırmada yeĢil ot

verimi, kuru ot verimi, ham protein verimi ve kimyasal kompozisyon incelenmiĢtir.

ÇeĢidin verim ve kimyasal kompozisyon üzerine etkisi önemli bulunmuĢtur.

Deneme sonuçlarına göre, yeĢil ot verimi 826.39-1199.17 kg/da, kuru ot verimi 247.71-

357.90 kg/da, ham protein verimi 16.91-39.86 kg/da, asit deterjanda çözünmeyen lif

(ADF) oranları %26.56-34.61, nötr deterjanda çözünmeyen lif (NDF) oranları %38.43-

44.85, ham kül oranı %7.20-11.22, ham protein oranı %6.66-13.53, sindirilebilir kuru

madde değeri %61.94-68.21, kuru madde tüketimi 2.68-3.12 ve nispi yem değeri 45.94-

50.46 arasında değiĢmiĢtir. Bir yıllık araĢtırma neticelerine göre en yüksek yeĢil ot

(1199.17 kg/da) ve en yüksek kuru ot (357.90 kg/da) verimlerinin A3127 çeĢidinden

elde edildiği, en yüksek ham protein veriminin (39.86 kg/da) ise SAFĠR çeĢidinden elde

edildiği gözlemlenmiĢtir.