Turkish Journal of Agriculture - Food Science and Technology (TURJAF), cilt.9, sa.6, ss.1062-1069, 2021 (Hakemli Dergi)
Bu çalışma, üç ayrı vejetasyon döneminde hasat edilen yonca bitkisine farklı düzeylerde laktik
asit bakteri+enzim (LAB+E) inokulantı ilavesinin silaj fermantasyon özellikleri ve yem değeri
üzerindeki etkilerinin saptanması amacıyla yürütülmüştür. Yonca bitkisi çiçeklenme başlangıcı,
çiçeklenme ortası ve çiçeklenme sonu döneminde hasat edilmiştir. Laktik asit bakteri+enzim
karışımı inokulant kaynağı olarak Sil-All (Alltech, UK) kullanılmıştır. İnokulant, yonca
hasıllarına 1×105
, 5×105 ve 1×106 kob/g düzeyinde katılmıştır. Kontrol ve katkı maddeleri ile
muamele edilen yonca 1 litre hacimli polietilen torbalarda silolanmıştır. Torbalar laboratuvar
koşullarında 20±2°C sıcaklıkta depolanmışlardır. Silolamadan sonraki 45. günde her gruptan
3'er torba açılarak silajlarda kimyasal ve mikrobiyolojik analizler yapılmıştır. Sonuç olarak,
LAB+E inokulantı silajların pH ve amonyak azotu içeriklerini azaltırken; laktik asit, asetik asit
içerikleri ve lactobacilli sayısını artırmıştır. Yüksek dozda LAB+E ilavesi silajların nötr
deterjanda çözünmeyen lif ve asit deterjanda çözünmeyen lif içeriğini azaltmış, in vitro organik
madde sindirilebilirliğini ve metabolik enerji değerlerini artırmıştır. Yoncanın LAB+E
inokulantı ilave edilerek silolanmasının fermantasyon özellikleri ve yem değerini iyileştirdiği,
en etkili dozun 1×106 kob g/kg olmakla birlikte, 1×105 kob g/kg ve 5×105 kob/g dozlarında da
uygulanabileceği belirlenmiştir
This study was carried out to determine the effects of lactic acid bacteria+ enzyme (LAB+E)
inoculants on the fermentation characteristics and feed values of silages prepared from alfalfa
harvested at three maturity stages. Alfalfa was harvested at the early, middle and late flowering
stages. Sil-All (Alltech, UK) were used as LAB+E inoculants. Inoculants were applied to the
silages at the rates of 1×105
, 5×105
and 1×106
cfu/g levels in 1 liter capacity plastic bags. The
bags were stored at 20±2°C under the laboratory conditions. Three bags from each group were
sampled for chemical and microbiological analyses on the 45th day after ensiling. The results
showed that LAB+E inoculants reduced pH values and ammonia-nitrogen content, whereas
increased lactic acid contents and lactobacillus count of alfalfa silages. High doses LAB+E
inoculant decreased neutral detergent fiber and acid detergent fiber content, increased in vitro
organic matter digestibility and metabolic energy of alfalfa silages. It has been demonstrated
that the most effective application dose of LAB+E inoculant to improve fermentation and feed
value of alfalfa silage was 1×106
cfu/g, but 1x105
and 5×105
cfu/g level can also be considered
as effective dose.