8. Ulusal 2. Uluslararası Veteriner Gıda Hijyeni Kongresi, Antalya, Türkiye, 24 - 27 Ekim 2019, ss.42-43
Mersin
ili Mut ilçesinde Nisan 2018 sezonunda imalatı gerçekleştirilmiş
olan Deri (18 adet; 6 adet koyun, 6 adet
keçi, 6 adet koyun, keçi ve inek sütü karışımından üretilmiş) ve Plastik
Bidon tulumlarından (18 adet; 6 adet koyun, 6 adet keçi, 6 adet koyun, keçi ve inek sütü
karışımından üretilmiş) Haziran 2018 tarihinde alınan toplam 36 adet peynir
örneği kimyasal (pH, su aktivitesi, asidite, tuz, nem, kül, yağ, protein),
mikrobiyolojik (toplam aerobik mezofilik genel canlı, laktik asit bakterileri, maya-küf,
stafilokok-mikrokok, koliform, E.coli
) analizlere tabi tutularak, üretimi
yapılan tulum peynirlerinin bazı kimyasal ve mikrobiyolojik özellikleri
belirlenmiştir.
İncelenen örneklerde ortalama pH, su aktivitesi, asidite,
tuz, nem, kül, yağ, protein değerleri sırası ile 4.52, 0.852, 1.22 (LA
cinsinden), %2.73,%40.38, %3.51, %25.72; toplam aerobik mezofilik genel canlı,
laktik asit bakterileri, maya-küf, stafilokok-mikrokok, koliform, E.coli sayıları (log
10 kob/g) yine ortalama
olarak sırası ile 7.79, 7.53, 4.07, 2,98, 5.56 olarak tespit edilirken hiçbir
örnekte E.coli varlığı belirlenemedi
Çalışmamızda incelenen tulum ve bidonda olgunlaştırılmış olan
tulum peynirlerinin nem, kuru maddede tuz miktarı ve yağ oranları bakımından Türk
Gıda Kodeksi Peynir Tebliği’ne uygun özelliklerde olduğu belirlendi.
Araştırmamızda, plastik bidonda muhafaza edilen
peynirlerin nem ve aw değerlerinin, tulumda olgunlaştırılan
peynirlere oranla daha yüksek düzeyde olduğu, kül içeriğinin ise, tulumda
olgunlaştırılan peynirlerde plastik bidonda muhafaza edilenlerden fazla olduğu
sonucu elde edilmiştir.
Çalışmada
sonuç olarak Mut yöresi tulum peynirinin
sevilerek tüketilen ve yerel kültürün bir parçası olan, farklı iklim, flora ve
fauna koşullarında özgün niteliklere sahip, ulusal ve uluslararası düzeyde bir
marka veya etiket altında tanıtımı yapılması gereken süt ürünü niteliklerine
sahip olduğu ve etnik gıda özellikleri dolayısı ile coğrafi işaret olarak
tescil başvurusunda bulunması önem taşıdığı hususlarının vurgulanmasında fayda
görmekteyiz.