KAYSERİ KURU TARIM KOŞULLARINDA ÇEREZLİK KABAK Cucurbita pepo L BİTKİSİNDE FARKLI TOPRAK İŞLEME SİSTEMLERİNİN ENERJİ KULLANIMINA ÜRÜN VERİMİNE VE KALİTESİNE ETKİSİ


Creative Commons License

SAĞLAM C. (Yürütücü), KIYAK D. A.

Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje, 2020 - 2023

  • Proje Türü: Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje
  • Başlama Tarihi: Ekim 2020
  • Bitiş Tarihi: Ocak 2023

Proje Özeti

Toprak işleme, belirli bir enerji harcayarak, toprağı oluşturan yapı elemanlarının, bitkilerin istekleri doğrultusunda mekanik olarak yatay ve düşey yönde yer değiştirmesini ve homojen bir şekilde karıştırılmalarını sağlar. Kültür bitkileri yetiştiriciliğinde toprağın; tavlı olması, su alma ve suyu tutma kapasitesinin yüksek olması, yapısında yeterli miktarda organik madde bulunması gerekmektedir. Toprağın verimliliği, bitki köklerinin yayıldığı katmandaki kimyasal ve biyolojik olayların varlığına ve yoğunluğuna bağlı olmaktadır. Toprağı canlı duruma getirmek ve bu durumu bitkiler olgunlaşıncaya kadar sürdürmek, onu doğru bir şekilde işlemekle mümkün olmaktadır. Doğru yapılan toprak işleme ile; bitki gelişimi, toprak-su muhafazası, toprakta biyolojik-kimyasal canlılığın sürdürülmesi ve ekim-bakım işlemleri için istenilen ortamın oluşturulması sağlanmaktadır. Geleneksel toprak işleme, tohum yatağı hazırlığında birinci ve ikinci sınıf toprak işleme ekipmanlarının kullanıldığı toprak işleme uygulamasıdır. Ekim işlemi tamamlandıktan sonra toprak yüzeyinin en az %30’nun bitki artığı ile bırakıldığı toprak işleme veya ekim yöntemi ise koruyucu toprak işleme sistemi olarak tanımlanmaktadır. Tarımın sürekliliği açısından, toprağın ve çevrenin korunması gerekmektedir. Geleneksel toprak işleme sistemlerinin, toprağı yıpratıp yapısını bozmasına karşılık azaltılmış toprak işleme ile hem toprağın korunumu hem de enerji tasarrufu sağlanmaktadır. Bu çalışma ile bölgede üretimi yaygın olarak gerçekleştirilen çerezlik kabak bitkisinde, farklı toprak işleme sistemlerinin teknik ve ekonomik açıdan karşılaştırılması yapılacaktır. Bununla birlikte toprağı gereğinden fazla işlemenin azaltılması, verim ve kalitede artışın sağlanması, zaman ve masraftan önemli oranda tasarruf sağlanması amaçlanmaktadır.