Hakkımızda

Metrikler

Yayın

6

Atıf (WoS)

31

Atıf (Scopus)

48
BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları

 2017 yılında kurulan urb@n  kentsel sürdürülebilirlik ve dayanıklılık için entegre, bütünsel bir vizyon geliştirmeye odaklanan eleştirel, disiplinler arası ve kolektif  çalışmaya dayalı kentsel araştırmalar yürütmektedir.

Bu araştırma gündemi kentsel gelişimin hem mekansal hem de süreçsel yönlerini ilgilendirmektedir. Hızlı kentleşmeyi anlama ve ekonomik, sosyal sorunlara yanıt verecek şekilde politika, tasarım, planlama ve yönetimde yeniliği teşvik etme inancıyla yönlendirilmektedir.

Araştırma vurgusu, iklim değişikliğini hafifletmek (ve ona uyum sağlamak) ve küresel ekolojik krizlere çözüm bulmak için kentsel alanlarımızı temelden yeniden şekillendirmemiz ve yeniden tasarlamamız gerektiği inancımızdan kaynaklanmaktadır. Yenilikçi çözümlerin tasarlanması ve projelerin gerçekçi bir politika bağlamında stratejik olarak uygulanmasına odaklanan araştırma grubu temel araştırma, fiziksel (kentsel) gelişmeler ile sosyal gelişmeler, coğrafi bilgi sistemlerine dayalı mekansal yönetişim ve kentsel gelişim politikası süreçleri arasındaki karşılıklı ilişkiyi analiz etmektedir. Politika odaklı veya uygulamalı araştırma, yenilikçi mekansal projeler, araçlar ve politikalar tasarlamayı, coğrafi bilgi sistemlerine dayalı mekansal etki değerlendirmesini veya mevcut kentsel gelişim projelerini değerlendirmeyi amaçlamaktadır.

Araştırma grubunun üyeleri tasarım araştırması, tarihi araştırma, hukuki araştırma, vaka çalışması-araştırması ve niceliksel araştırma gibi çok çeşitli araştırma yöntemlerini uygulamaktadır.

Geniş anlamda mevcut çalışmalarımız aşağıdaki konular ile ilgilidir:

  • Kent Planlama /Kentsel Tasarım
  • Kentsel Dönüşüm (Dönüşüm alanlarında tasarım)
  • Kentsel Yaşam Kalitesi
  • Gayrimenkul Ekonomisi
  • Şehir Yaşamı ve Kent Kültürü (Kentsel hareketlilik ve göç; mahallelerin sosyal yaşamı; mahalle dinamikleri ve sosyal değişim)
  • Şehir ve Kamu Politikası (Kentsel yönetim ve kentsel politika; çeşitliliğin yönetilmesi; tartışmalı kentsel politikalar)
  • Çağdaş Konut Sorununun Ana Hatları (Konut-konut memnuniyeti, ulaşılabilirlik, konut eşitsizliği ve sosyal tabakalaşma)
  • Coğrafi bilgi sistemlerine dayalı kentsel araştırmalar
  • Sürdürülebilir Akıllı Şehirler

 


Grup olarak diğer üniversiteler ve enstitülerle aktif işbirliklerini memnuniyetle karşılamaktayız.