Hakkımızda


Bu araştırma grubu "Türkiye'de Lozan Mübadillerinin Günümüzdeki Kimlik Sunumlarının ve Nesiller Arası Değişiminin Analizi" başlıklı ve TUBİTAK SOBAG tarafından desteklenen bir TUBİTAK 1001 projesi yürütmektedir. Türkiye ve Yunanistan arasında 1923 yılında imzalanan Nüfus Mübadelesi Sözleşmesi’nin ardından Rumlar ve Müslümanlar evlerini ve topraklarını terk etmişlerdir. Rumlar, Kuzey Yunanistan’ın farklıbölgelerine yerleşirken, Müslümanlar Türkiye’deki 10 iskan bölgesi içindeki farklı köylere ve mahallelere yerleştirilmiştir.

Sözleşmenin imzalanmasından sonra geçen yaklaşık yüzyılın ardından mübadillerin kendi kültürlerini yaşatmak ve sürdürmek adına geliştirdikleri toplumsal stratejilerin ve uygulamaların nesiller arası geçişle günümüze kadar gelişini sağlayan unsurlar ve yaşanan değişimler bu çalışmanın konusudur.

Lozan mübadillerinin geliştirdikleri toplumsal stratejiler ve uygulamalarıyla ilgili olan bu çalışma dört temel noktanın üzerinde durmaktadır:

-Kültürel aktivitiler ve kültürel yaşam içinde bu toplumsal stratejiler nasıl üretilmekte ve onların uygulamalarında nasıl yer almaktadır?

-Bu stratejiler ve uygulamalar Lozan mübadillerinin kimlik sunumlarında nasıl ve neden kullanılmaktadır?

-Kültürel aktivitelerinin içeriği nedir ve nesiller arası değişim bağlamında neden bu içerik tercih edilmektedir?

-Göç, kentleşme ve küreselleşmenin yanı sıra hangi etkenler nesiller arası aktarım ve değişimde etkili olmaktadır?

-Bu çerçevede, farklı mübadil yerleşkelerinde gerçekleşen festivaller, törenler, toplantılar gibi sosyo-kültürel etkinliklerdeki uygulamalar ve bu uygulamalardaki mübadillerin kimlik sunumları ele alınmaktadır. Mübadil nesillerarası farklılıkların ortaya çıkarılmasını, mübadillerin kendi yaratmış oldukları anlamların görülmesini ve yorumlanmasını hedefleyen bu alan araştırmasında nitel araştırma yöntemleri kullanılmaktadır. Veriler, festival, anma toplantıları, anı evleri ve yerleşimlerde yapılacak görüşme ve gözlemlerle elde edilmektedir. Ayrıca, alan araştırmasında görsel etnografi ve sözlü tarih derlemeleri de yapılmaktadır.