Patateste Klasik ve Bilimsel Gübreleme ile Kalsiyum ve Borun Patates verim ve kalite üzerine etkileri


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Erciyes Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2019

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: CENGİZ TEZCAN

Danışman: Osman Sönmez

Özet:

Patates verim ve kalitesi üzerine Kalsiyum (Ca) ve Bor (B) elementlerinin etkisi oldukça önemlidir. Nevşehir bölgesinde patateslerde yaygın uygulanan farklı gübreleme alışkanlıkları bulunmaktadır. Bölge çiftçilerinin uyguladığı klasik gübreleme ile toprak analiz sonuçlarına göre belirlenen modern gübreleme metodu karşılaştırılmıştır. Klasik ve Analize dayalı bilimsel, uygulanan bitki besin maddelerinin verim ve kaliteye etkisinin ortaya konması hedeflenmiştir. Bu uygulamalar ile Ca (0, 3, 6, 9 kg Ca/da) Kalsiyum Nitrat[Ca(NO3)2] olarak ve B (0, 0,3, 0,6 kg B/da)  Borik asit [H3BO3] olarak, gübrelerinin patates verim ve kalitesi üzerine etkisi 2 yıllık tarla denemesi ile araştırılmıştır.

Sonuçlar, uygulanan farklı Ca ve B dozları bitkinin verim ve kalitesi üzerine istatistiksel olarak bir artışın olmadığı göstermiştir. Her ne kadar bazı artışlar olsa da bunlar istatistiki olarak bir anlam ifade etmemiştir.