ERCİYES ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ CERRAHİ BİLİMLERDE ÇALIŞAN İLK VE SON YIL ARAŞTIRMA GÖREVLİLERİNİN TÜKENMİŞLİK SENDROMU AÇISINDAN KARŞILAŞTIRILMASI


Tezin Türü: Tıpta Uzmanlık

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Erciyes Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Cerrahi Tıp Bilim, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2022

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: MURAD MUSAYEV

Danışman: Zeynep Tosun

Özet:

ERCİYES ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ CERRAHİ BİLİMLERDE ÇALIŞAN İLK VE SON SENE ARAŞTIRMA GÖREVLİLERİNİN TÜKENMİŞLİK SENDROMU AÇISINDAN KARŞILAŞTIRILMASI

ÖZET

Amaç: Tükenmişlik; insanlarla yüz yüze çalışılan işlerde sıklıkla görülen, yoğun çalışma şartlarına bağlı olarak fiziksel ve duygusal tükenme, duyarsızlaşma ve kişisel başarıda azalma ile kendini gösteren bir sendromdur. Sağlık çalışanlarında tükenmişlikle alakalı çok sayıda yapılmış çalışmalar olmasına rağmen, cerrahi bölüm araştırma görevlilerinde ilk ve son yılı karşılaştıran bir çalışmaya rastlamadık. Çalışmamızın amacı, Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Cerrahi Bilimler ilk ve son yıl araştırma görevlilerini tükenmişlik sendromu açısından karşılaştırmaktır.

Gereç ve Yöntem: Üniversite etik kurul onayı alındıktan sonra katılımcılara iki bölümden oluşan anket formları dağıtıldı. Anket formunun birinci bölümünde 22 sorudan oluşan demografik veriler, ikinci bölümünde ise 5 basamaklı, 22 sorudan oluşan Maslach Tükenmişlik Ölçeği (MTÖ) yer almıştır. Çalışmaya 121 araştırma görevlisi katılmıştır.

Bulgular: Çalışmaya katılan araştırma görevlilerinin 62’si (%51.2) ilk yıl grubunu, 59’u (%48.8) ise son yıl grubunu oluşturmaktadır. Grupların yaşa göre dağılımında; ilk yıl araştırma görevlilerinde 27.81, son yıl araştırma görevlilerinde ise 30.88 olmuştur. İlk yıl araştırma görevlilerinin %75.8’i erkek, %24.2’si kadın, son yıl araştırma görevlilerinin ise %69.5’i erkek, %30.5’i kadın cinsiyetindendir. Grupların MTÖ puanlarıyla ilgili verilere baktığımızda; ilk yıl araştırma görevlileri grubunda DT puan ortalaması 28.66, DY 12.92, KB 29.13 şeklinde, son yıl araştırma görevlileri grubunda ise DT puan ortalaması 27.86, DY 12.24, KB 29.90 şeklinde olmuştur. DT ve DY puan ortalaması ilk yıl grubunda son yıl grubuna göre daha yüksek, KB puan ortalaması ise daha düşük bulunmuştur.

Sonuçlar: Daha önceki çalışmalarla kıyaslandığında, bizim çalışmanın sonucunda cerrahi bölümlerde çalışan hem ilk yıl, hem de son yıl araştırma görevlilerinde tükenmişlik düzeyleri yüksek çıkmıştır. Ancak ilk yıl araştırma görevlileri grubunda, son yıl grubuna göre tükenmişlik düzeyleri daha fazla görülmüş olsa da, her iki grup arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır. Grupların MTÖ puanlarının uyruğa göre karşılaştırılmasında T.C vatandaşı olan ilk yıl araştırma görevlileri grubu, sigara kullanımına göre karşılaştırılmasında sigara içen ilk yıl araştırma görevlileri grubunda DY puanları son yıl grubunare istatistiksel olarak anlamlı şekilde yüksek görülmüştür (p<0.05). Diğer parametrelerde her iki grup arasında istatistiksel olarak anlamlı fark görülmemiştir. Yine, ilk yıl araştırma görevlisi erkeklerde, bekar+birlikte yaşayan ilk yıl araştırma görevlileri grubunda, günlük 8 saat ve altında çalışan ilk yıl araştırma görevlileri grubunda, alkol kullanan son yıl araştırma görevlileri grubunda, ek hastalığı olmayan ilk yıl araştırma görevlileri grubunda DT ve DY düzeylerinde artma, KB düzeyinde azalma olduğu için tükenmişlik düzeyleri artmıştır. Ancak bu tükenmişlik, istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır. İlk yıl araştırma görevlilerinden %9.68’i yüksek düzeyde (DT ve DY puanları yüksek, KB puanları düşük), %6.45’i orta düzeyde (DT, DY, KB puanlarının her üçü de orta), son yıl araştırma görevlilerinden %18.64’ü yüksek düzeyde (DT ve DY puanları yüksek, KB puanları düşük), %3.38’i orta düzeyde (DT, DY, KB puanlarının her üçü de orta) tükenmişlik yaşamışlar. Yine, her iki grup arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır.

Anahtar Kelimeler: Erciyes Üniversitesi, cerrahi bilimler, araştırma görevlisi, Maslach Tükenmişlik Ölçeği