Tezin Türü: Yüksek Lisans
Tezin Yürütüldüğü Kurum: Erciyes Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, --, Türkiye
Tezin Onay Tarihi: 2022
Tezin Dili: Türkçe
Öğrenci: Tuğba TILMAÇ IŞIK
Danışman: Reha Kılıçhan
Özet:
Turist rehberleri hizmet
sektörünün önemli bir parçasını oluşturmaktadır. Yerel yiyecek içecekler ise,
bölgelerin kültürel zenginliklerini yansıtan önemli bir kaynaktır. Turist
rehberlerinin gastronomik performansları ile turistlerin yerel yiyecek içecek
tüketme niyetleri arasındaki ilişki gastronomi literatüründe yeterince
irdelenmemiş bir konu olarak dikkat çekmektedir. Bu noktadan hareketle, bu tez çalışması
kapsamında turist rehberlerinin gastronomik performansları ile turistlerin
yerel yiyecek ve içecek tüketme niyetleri arasındaki ilişki araştırılmaktadır.
Bu bağlamda, Kapadokya Bölgesinde turist rehberlerinden hizmet alan yerli ve
yabancı 417 turistten anket tekniği ile kolayda örnekleme yöntemiyle veri
toplanarak bir alan araştırması gerçekleştirilmiştir. Veri analizinde,
parametrik analiz tekniklerinden farklılıkları incelemeye yönelik t-testi ve
ANOVA ile değişkenler arasındaki ilişkileri ortaya koymak üzere korelâsyon ve
regresyon analizlerinden yararlanılmıştır. Analizler neticesinde; turist
rehberlerinin gastronomik performansları ile turistlerin yerel yiyecek ve
içecek tüketme niyetleri arasında pozitif yönlü, güçlü ve anlamlı bir ilişki
olduğu görülmüştür. Ayrıca turistlerin demografik özellikleri ve seyahat
deneyimlerine göre turistlerin turist rehberlerinin gastronomik performanslarına
yönelik algıları ve yerel yiyecek ve içecek tüketme niyetlerinin farklılıklar
gösterdiği tespit edilmiştir.
Anahtar
Kelimeler: Turist Rehberi, Gastronomik Performans, Yerel
Yiyecek ve İçecek, Yerel Yiyecek ve İçecek Tüketme Niyeti.