Çerezlik Kabak Bitkisinde (Cucurbita pepo L.) Farklı Gelişme Dönemlerinde Uygulanan Su Stresinin Verime ve Ürün Kalitesine Etkisi


Creative Commons License

Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Erciyes Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, -, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2017

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: Fatih Sekendur

Danışman: Ali Ünlükara

Özet:

Bu araştırmada İç Anadolu Bölgesinde yetiştirilen çerezlik kabak bitkisinin farklı gelişme dönemlerinde uygulanan su stresine karşı tepkisi incelenmiştir. Araştırma 2016 yetiştirme döneminde Erciyes Üniversitesi Tarımsal Araştırma ve Uygulama Merkezi (ERÜTAM) kampüs arazisinde yürütülmüştür. Çalışmada çerçeveli olarak nitelendirilen ve çerezlik tüketim için yetiştirilen kabak popülasyonu (Cucurbita pepo L.) kullanılmıştır. Denemede vejetatif gelişme dönemi (VG), çiçeklenme dönemi (ÇD), meyve tutumu ve olgunlaşma dönemlerinde (MO) üç sulama konusu bulunmaktadır: i) optimum sulamanın uygulandığı tam sulama konusu (S100), ii) tam sulamanın %50’si (S50) ve iii) hiç sulama uygulanmayan konu (S0). İlgili dönem bittiğinde ise normal sulamalara devam edilmiştir. Tesadüf bloklarında bölünmüş parseller deneme deseninde yürütülmüş olan bu çalışmada 3 bitki gelişme dönemi ve 3 su uygulaması ile 9 konu bulunmakta olup her konu 4 kez tekrarlanmıştır. Araştırma sonucunda VG S50, VG S0, ÇD S50, ÇD S0, MO S50 ve MO S0 konularında sırasıyla %6.5, %10.8, %8.6, %21.0, %15.9 ve %33.8 su tasarrufu sağlanmasına karşılık tohum veriminde %7, %18, %30, %33, %9 ve %22 oranlarında kayıp meydana gelmiştir. Çerezlik kabak bitkisinin vejetatif gelişme, çiçeklenme ve meyve olum dönemi verim tepki faktörleri (Ky) sırasıyla 1.52, 1.85 ve 0.64 olarak belirlenmiştir. Meyve olum döneminde bitkinin su stresine karşı çok toleranslı olduğu buna karşın çiçeklenme döneminde ise çok hassas olduğu saptanmıştır.