Karaman İli Yer Adları


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Erciyes Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2022

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: Zülfiye Arı

Danışman: Gökçe Yükselen Peler

Özet:

Karamanoğulları Beyliği, Türkmen beyliklerinin arasında Anadolu’daki yerini almayı başarmış ve Osmanlı Devleti’nden sonra  en uzun süre hayatta kalabilen beylik olmuştur. Beyliğe, Karaman başkentlik yapmıştır. Şehrin tarihi geçmişi, çok eskilere dayanmaktadır. Birçok uygarlığın tercih noktası olan Karaman, farklı kültürlerin kaynaşmasına sebebiyet vermiştir. Bu sebeptendir ki şehir, pek çok kültürel mirası da içerisinde barındırmaktadır. Karaman, aynı zamanda ülkemiz için değerli olan birçok seçkin şahsiyeti de yetiştirmiştir.

Karamanoğlu Mehmet Bey, Türk kültür tarihi açısından önemli olan olaylardan birisine imza atmış ve yayımlamış olduğu ferman ile birlikte 13 Mayıs 1277’de “Türkçe”yi  resmî dil ilan etmiştir. Geçmişi binlerce yıl öncesine dayanan ve dünyada milyonlarca kişinin konuştuğu Türkçenin, Anadolu’da ebediyen yaşamasına öncülük etmiştir.

Tarih, kültür, sanat ve sanayi şehri olan Karaman, “Türkçenin Başkenti” olarak bilinmektedir. Şehir, kendisine verilen bu unvanın hakkını vermeye çalışmaktadır. Şehirde herhangi bir şeye ad verilirken Türkçe olmasına özen gösterilmektedir. Yer adları da bunlardan birisidir. Çalışmamızın konusu olan “Karaman  İli Yer Adları”nın incelenmesi yapılmış olup, yerleşim yerlerine verilen adların çoğunluğunun Türkçe olması dikkati çekmektedir.

Çalışmamız Giriş, .Bölüm, .Bölüm, .Bölüm, .Bölüm, Sonuç, Kaynakça, ve Dizin Bölümlerinden oluşmaktadır. Çalışmamızda Karaman’da yer alan yer adları üzerinde durulmuştur. Yer adlarının kelime anlamları verilmiş olup gramatikal ve etimolojik açıdan incelemeleri yapılmıştır.