Ergonomik ems (elektro kas uyarım) sistemi ile diyabetik polinöropati ağrı etkilerinin azaltılması


Creative Commons License

Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Erciyes Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, -, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2018

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: ŞAFAK GÜZEL

Danışman: Muzaffer Kanaan

Özet:

Diyabet hastası olan ve kan şekerleri değerlerini düzene oturtamamış kişilerde bazı sinirsel hasarlar ortaya çıkar. Kandaki artan şeker miktarından kaynaklanan bu sinir hasarına diyabetik polinöropati denir. Nöropati hastalarında ayak bölgesinde yanma, batma, ağrı, uyuşma gibi belirtilerin görülmesi sık rastlanan bir durumdur.

Elektriksel kas uyarımı (electrical muscle stimulation; EMS), sinirleri deri üzerinden hafif elektrik darbeleri vererek uyarmaktır, ağrı giderici etkisi de vardır. TENS (transcutaneous electrical nerve stimulation), yani transkutanöz elektriksel sinir uyarımı da benzer yöntemdir ve deri yoluyla sinirlere elektrik darbeleri gönderilir. Diyabetik polinöropati ağrısının giderilmesine yardımcı olmaktadır.

TENS/EMS yöntemi ile daha önceki çalışmalarda diyabetik polinöropati etkilerinin azaldığı tespit edilmiştir. Tez çalışması kapsamında referans olarak TENS/EMS yöntemi ele alınmıştır. Hem estetik bakımdan hem de tedavinin uygulanması bakımından hastanın cihazı kolay ve rahat kullanacağı giyilebilir bir modeli tasarlanmıştır. Önerilen cihaz tasarımı bir Bluetooth modülü ve akıllı telefon uygulaması vasıtası ile kontrol edilebilir. Cihazın insan vücudu ile elektromanyetik uyumluluğu SAR (Spesific Absorption Rate
; Özgül Soğurma Oranu) parametresi kullanılarak analiz edilmiş ve cihazın meydana getirdiği SAR değerlerinin azami değerlerin yaklaşık %1’i civarında olduğu tespit edilmiştir.