İN-SİTU ENJEKTE EDİLEBİLİR METAKRİLATLANMIŞ JELATİN (JEL-MA)- NANOHİDROKSİAPATİT (nHAp) VE MEZENKİMAL KÖK HÜCRE (MSCs) SİSTEMLERİNİN KEMİK VE YUMUŞAK DOKU REKONSTRÜKSİYONUNUN İN- VİVO DİŞ ÇEKİM SOKETİ RAT MODELİNDE İNCELENMESİ


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Erciyes Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, --, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2022

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: Ömer Ülker

Danışman: Tuğrul Tolga Demirtaş

Özet:

Çenelerdeki diş eksiklerinin tedavi edilmesi amacıyla dental implantlar günümüzde sıklıkla ve başarılı bir şekilde kullanılmaktadır. Dental implant uygulamaları için maksillo-mandibular alanda yeterli miktarda ve kalitede kemik dokusuna ihtiyaç duyulmaktadır. Yapılması planlanan bu çalışmada diş çekiminden sonra alveolar kemikte yaygın görülen rezorbsiyonun engellenmesi hedeflenmektedir. Bu amaçla da diş çekim boşluğunda kemik ve yumuşak doku iyileşmesinin indüklenmesini sağlamak için ratlarda in-vivo deneysel araştırma yapılacaktır.

Doku mühendisliğinin gelişmesi ile beraber tasarlanan hidrojel sistemler yardımıyla kemik rekonstrüksiyonu gündeme gelmiştir. Biyobozunabilir jelatin hidrojellerin sahip oldukları hücre dışı matris (ECM) benzeri uygun 3 boyutlu yapıları ve biyolojik ortam yardımıyla kemikleşmeye yardımcı olmaktadırlar. Proje ile tasarlanan ECM benzeri hidrojel, kemik benzeri nano-hidroksiapatit ve mezenkimal kök hücreler yardımıyla dental implant uygulamaları için diş çekimi boşluğunda kemik ve yumuşak doku rekonstrüksiyonun sağlanması amaçlanmaktadır.

Yapılması planlanan tez projesinin ilk aşamasında, Mikrodalga Destekli Metakrilatlanmış Jelatin ve kemik benzeri nHAp sentezleri gerçekleştirilerek karakterizasyonları yapılacaktır. Projenin ikinci aşamasında ise ilk olarak mezenkimal kök hücreler (MKH) ratların kemik iliğinden (Kİ-MKH'ler) izole edilerek karakterize edileceklerdir. Böylece çalışmanın bu aşaması için gerekli hücre kaynağı elde edilecektir. Sonrasında ise ratlarda diş çekim soketinin iyileşme sürecinde kemik doku rejenerasyonu için, steril koşullarda hazırlanan hidrojel sistem (Jel-MA+nHAp) ratlardan izole edilecek mezenkimal kök hücreler ile karıştırılacak ve ratların azı (molar) dişlerinde oluşturulan sokete enjekte edilerek UV ışıkla (yaklaşık 30 sn uygulanarak) sertleştirileceklerdir. Geliştirilen sistemin etkinliği in vivo olarak histolojik analiz, mikro-CT taraması ve raman spektroskopisi ile yeni kemik oluşumu açısından değerlendirilecektir.

Sonuçta, hedeflenen 3 boyutlu hidrojel yapılar oluşturulup yeni kemik oluşumu sağlanması sonucunda klinik araştırmalar için bu çalışma referans niteliği taşıyacaktır. Böylece klinik tedaviler öncesi uygulama kolaylığı olan, tedavi süresini büyük ölçüde düşüren, tekrarlayan cerrahi işlemler yerine basit yöntemler ile enfeksiyon ve morbitide riskini azaltan yeni ve güncel bir tedavi metodu geliştirmek için etkili bir araştırma yapılmış olacaktır.