Bazı Japon Grubu Eriklerin (Prunus salicina L.) Meyve Kalitesi Üzerine Farklı Olgunluk Aşamalarının Etkisi


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Erciyes Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Bahçe Bitkileri, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2023

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: Muhsin BAYSAL

Danışman: Ercan Yıldız

Özet:

Bu çalışma, Malatya ekolojik koşullarında 5 farklı Japon grubu erik çeşidinin (Black Amber, Black Diamond, Queen Rose, Obilnaja ve Angeleno) optimum derim zamanının belirlenmesi amacıyla yürütülmüştür. Bu amaçla 7 farklı hasat zamanında meyve örneklemesi yapılmış ve çeşitlerin olgunluk düzeyleri pomolojik ve biyokimyasal içerikler yönüyle incelenmiştir. Araştırmada ilk örneklemeden itibaren meyve gelişme periyodu boyunca tüm çeşitlerin ortalamasına göre meyve ağırlığında %39, suda çözünebilir kuru madde miktarında %47, toplam fenolik madde miktarında %15, antioksidan aktivitesinde %12 ve toplam antosiyanin içeriğinde ise 8.2 katlık artış meydana gelmiştir. Diğer yandan bu süreçte meyve eti sertliğinde %74, meyve kabuk rengi açı değerinde %27, titre edilebilir asit içeriğinde ise %58 azalış tespit edilmiştir. Çalışma sonucunda eriklerde meyve kabuk rengi ile meyve eti sertliğinin birlikte kullanılmasının olgunlaşma potansiyelinin belirlenmesinde iyi bir indikatör olduğu görüşü dikkate alındığında Malatya ekolojik koşullarında çeşitlerin optimum derim zamanları için şöyle denilebilir: Obilnaja çeşidi için 1 Temmuz, Black Amber ve Queen Rose çeşitleri için 22 Temmuz, Black Diamond çeşidi için 5 Ağustos, Angeleno çeşidi için ise 28 Eylül.

Sonuç olarak güzel bulgular elde edilmesine karşın, bu çeşitlerle yapılan bu ve benzeri çalışmaların birkaç yıl daha devam ettirilmesi gerektiği vurgulanabilir.