Farklı Koşullarda Kurutulan Yonca Otunun Yem Kalite Özelliklerinin Belirlenmesi


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Erciyes Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Biyosistem Mühendisliği, Türkiye

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: Serkan Karpuzcu

Asıl Danışman (Eş Danışmanlı Tezler İçin): Mahmut Kaplan

Eş Danışman: Necati Çetin

Özet:

Hayvancılığımız en önemli sorunlarının başında kaliteli yem eksikliği bulunmaktadır. Yeterli miktarda kaliteli kaba yem yetiştirilememesinin yanında hasat işlemlerinde de kayıplarda bulunmaktadır. Kurutma yem bitkilerinin kalite özelliklerinin korunmasında en önemli faktörlerden birisidir. Yonca gibi yem değeri yüksek bitkilerin üstün besleme özelliklerinin korunması hayvansal verimin korunması içinde çok önemlidir. Bu nedenle yoncada kurutma teknikleri hakkında birçok çalışma yapılmıştır. Ancak farklı kurutma tekniklerinin karşılaştırıldığı çalışma sayısı sınırlı kalmıştır. Önerilen bu projede yonca otunda farklı kurutma teknikleri kullanılarak otun hayvan besleme özellikleri üzerine etkileri incelenecektir. Bu amaçla Güneşte kurutma, Gölgede kurutma, Serada kurutma, Mikrodalga kurutma (100 W, 200 W ve 300 W), Hibrit kurutma (Mikrodalga+Konvektif 200W+60ºC ile 200W+80ºC), Konvektif kurutma (60°C, 80°C ve 100 °C) ve Liyofilizatörde kurutma yöntemleri kullanılacaktır. Çalışmada kurutulun yonca otlarında kalite özelliklerinin belirlenmesi amacıyla ham protein, ham kül, ham yağ, ADF ve NDF gibi özellikleri incelenecektir. Elde edilen veriler ışığında en uygun kurutma yöntem(ler)i ortaya konulmuş olacaktır.