GENİŞ SOĞURMA ÇİZGİLİ KUAZARLARIN FOTOMETRİK İNCELENMESİ


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Erciyes Üniversitesi, Fen Fakültesi, Astronomi ve Uzay Bilimleri, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2019

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: Ömür SAYILI

Danışman: Nurten Filiz Ak

Özet:

Aktif galaksi çekirdeklerinin yapısını içten dışa doğru sıralanacak olursa, merkezinde süper kütleli bir kara delik barındıran, etrafını çevreleyen bir yığılma diski ve dış bölgesinde ise simite benzeyen torus adı verilen bir gaz bulutu ile kaplı yapılardır. Çeşitli alt sınıfları bulunan bu galaksilerin tamamı, sıklıkla kuazar ismi altında toplanmışlardır. Kuazarların %20’sinde yığılma diskinden, barınak galaksinin iç  bölgelerine doğru madde akışını sağlayan rüzgarlar tespit edilmiştir. Rüzgar yapılarının hızları ışık hızının beşte birine kadar ulaşabilmektedir. Bu rüzgarların tayfsal belirteci olarak mor öte bölgede maviye kaymış geniş soğurma çizgileri gözlenmiştir. Bu tür kuazarlara geniş soğurma çizgili (GSÇ) kuazarlar denilmektedir. 

Bu çalışmada ana örneklem olarak seçilen 1886 adet GSÇ kuazarın Catalaina gökyüzü tarama veri tabanından alınan ışık eğrileri incelenmiştir. Elde edilen ışık eğrilerindeki parlaklığın zamana bağlı değişimini tanımlamak için üç farklı yöntem takip edilerek fotometrik değişim parametreleri belirlenmiştir. Tanımlanan  parametrelerin birbirleri ile ilişkisi incelenmiş ve bu çalışma için en uygun olan iki parametre olan ∆m ve NDP arasında güçlü korelasyon olduğu gözlenmiştir. Zamana bağlı fotometrik değişimlere bakıldığında ∆m ve NDP’nin değişimi en iyi tanımlayan uygun parametreler olduğu sonucuna varılmıştır.

Ana örneklem içerisinde yer alan 1886 kuazaraın fiziksel parametreleri ile ∆m ve NDP arasında yapılan Spearman rank korelasyon test sonucunda kuazarların görünür parlaklıkları  arttıkça zamana bağlı değişimlerinin azaldığı görülmüştür. Benzer şekilde mutlak parlaklık değeri arttıkça fotometrik değişimin belirteci olan bu iki parametre azalış göstermektedir  

Ayrıca kataloglarda yer alan rüzgar parametreleri ile bağıntılar aranmıştır. Rüzgar parametreleri olan BI, EDG,  ve  ile fotometrik değişim parametresi olan ∆m ve NDP arasında korelasyonlara bakılmıştır. Spearman rank korelasyon sonuçlarında rüzgar belirteci olan soğurma çizgilerinin şiddeti azaldıkça değişim parametresinin arttığı gözlenmiştir.

GSÇ kuazarların tayfsal değişimini kapsamlı bir çalışmada inceleyen Filiz Ak vd. (2014)’de yer alan rüzgar parametreleri ve zamana bağlı değişim parametreleri arasında ilişki için örneklem grubunda bulunan 1886 kuazarın çapraz sorgulanması ile 624 GSÇ kuazardan oluşan alt örneklem grubu oluşturulmuştur. Tayfsal değişim parametreleri olan rüzgar şiddetinin ve derinliğinin zamana bağlı değişimi ile ∆m ve NDP arasında yapılan korelasyon testlerinde dikkate değer bir korelasyon bulunamamıştır. Rüzgar yapılarının tayflardan elde edilen maksimum hızları ile merkezi hızlarının zamana bağlı değişimi dikkate alındığında, fotometrik değişim ile arasında bir bağıntı olabileceği sonucuna varılmıştır. 

Çalışma içerisinde elde edilen sonuçlar, fotometrik değişimin GSÇ kuazarların fiziksel ilişkisinin olabileceğini ortaya koymuştur. Değişim şiddetinin, gözlemsel hatalar ya da bakış doğrultusunda bulunan etkilerden bağımsız olduğu görülmektedir. 

Kuazarların fotometik değişimini konu edinen az sayıdaki çalışmalarda elde edilen sonuçlar, tüm kuazarlar için mutlak parlaklık ve değişim parametresi arasında benzer bağıntıyı ortaya koymuştur. Bu çalışmada elde edilen benzer sonuç dikkate alındığında, GSÇ kuazarların diğer kuazarlar ile benzer fotometrik değişim davranışları gösterdiği anlaşılmaktadır. 

Çalışma kapsamında yapılan hesaplamalar ile bulunan parametreler ve literatürdeki kataloglardan bir araya getirilen veriler bu çalışmaya ek olarak sunulmaktadır.