Kirkor Ceyhan ile Mıgırdiç Margosyan’ın Eserlerinde Halkbilimi Bakımından Ortak Kültür Unsurları


Tezin Türü: Doktora

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Erciyes Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, --, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2020

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: Züleyha Ülger

Danışman: Atabey Kılıç

Özet:

KİRKOR CEYHAN İLE MIGIRDİÇ MARGOSYAN’IN ESERLERİNDE HALKBİLİMİ UNSURLARI

Züleyha ÜLGER

Erciyes Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Doktora Tezi, Eylül 2020

Danışman: Prof. Dr. Atabey KILIÇ

ÖZET

Bu çalışma, Kirkor Ceyhan ve Mıgırdiç Margosyan’ın anı veya anı hikâye/roman denilebilecek eserlerinin folklor kadroları ışığında incelenerek Türk ve Ermeni toplumunun ortak/benzer kültürel unsurlarının ortaya çıkartılmasına yöneliktir.

Çalışmada Kirkor Ceyhan ve Mıgırdiç Margosyan’ın beşer adet olmak üzere toplam on eseri incelenmiştir. Kirkor Ceyhan ve Mıgırdiç Margosyan’ın eserlerinde tespit edilen kültürel benzerlikler ve farklılıklar her iki yazar için de ayrı bölümler hâlinde düzenlenmiştir. Çalışma için Ahmet Edip Uysal ve Umay Günay’ın belirlediği halkbilimi kadroları temel alınmış ve incelenen metinlerden hareketle kadrolara eklemeler yapılarak çalışmanın kendi tasnifi oluşturulmuştur. Metinlerden elde edilen folklor unsurları,  bu tasnife bağlı kalınarak gruplandırılıp kullanışlı hâle getirilmiştir.

İncelenen eserler ışığında Ermeni ve Türk toplumunun pek çok ortak kültür ve değerlerinin olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Bu ortaklıkların bu denli benzer olması, Ermenilerin Osmanlı devleti döneminde ve sonrasında hoşgörü ortamında yaşadıklarının bir göstergesidir. Hem kültürel atmosfer hem de ortak coğrafya benzerliğin sebebi olmuştur. Kirkor Ceyhan ile Mıgırdiç Margosyan’ın eserleri halkbilimi kadroları bakımından oldukça zengin bir içeriğe sahiptir.

Anahtar Kelimeler: Ortak Kültür, Kirkor Ceyhan, Mıgırdiç Margosyan, Türkler ve Ermeniler, kültürel bağ.