Kısıtlı Sulama Koşullarında Kavunda Anaç Kullanımının Bitkisel Gelişime ve Verime Etkisi


Creative Commons License

Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Erciyes Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, -, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2016

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: Gülseren Keskin

Danışman: Ali Ünlükara

Özet:

Bu çalışmada, 2015 yılında Kayseri yöresinde damla sulama ile sulanan T1 kabak anacı (Cucurbita maximaCucurbita moschata) üzerine aşılı kavun (Cucumis melo L. Sinem F1) bitkisinde su stresinin bitki su tüketimine, su kullanım randımanına, verim ve kalite parametrelerine etkileri araştırılmıştır. Bu amaçla aşısız ve aşılı fide kontrol konuları kök bölgesinde tüketilen suyun S1, S2, S3 ve AS1, AS2, AS3 konularına sırasıyla %100, %75 ve %50’si uygulanmıştır. S4 ve AS4 konuları doğal yağışlar ile yetiştirilmiştir. Tesadüf Bloklarında Tesadüf Parseller Deneme Desenine göre kurulan çalışmada her konu 3 kez tekrarlanmıştır. Aşılamayla ortalama meyve ağırlığı, meyve çapı, meyve boyu, yaprak alanı ve yaprak su potansiyeli artmış ancak bitki kuru yaprak oranı ve meyve yoğunluğunu azalmıştır. Bitki su tüketimi sulama uygulamalarına göre 196-668 mm arasında değişirken kavun verimi 14.32-49.63 t/ha arasında değişmiştir. Sulama uygulamalarının ve aşılamanın önemli bir değişikliğe yol açmadığı su kullanım etkinliği ortalama 8.25 kg/m3 olarak belirlenmiştir. Sinem F1 kavun çeşidi ky= 1.1 verim tepki faktörü ile su stresine karşı duyarlılık göstermiştir. Aşılama sonucunda bitki su tüketimi ve meyve veriminde önemli bir artış meydana gelmemesine karşın kavun tat ve kokusunu olumsuz yönde etkilemiştir.