ELEKTRO LİF ÇEKİMİNDE PET VE r-PET POLİMERLERİ KULLANARAK SES YUTUM ÖZELLİKLERİ İYİLEŞTİRİLMİŞ DOKUSUZ YÜZEY GELİŞTİRİLMESİ


Tezin Türü: Doktora

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Erciyes Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2021

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: Hüsnü AYDEMİR

Danışman: Oğuz Demiryürek

Özet:

Çalışmada polietilen tereftalat (PET) polimeri ve geri dönüştürülmüş (r-PET) formundaki granülleri %75 trifloroasetik asit (TFA) - %25 diklorometan (DCM) solvent karışımı içinde çözündürülerek %10, %15 ve %20 polimer konsantrasyonlarına sahip solüsyonlar üretilmiştir. Hazırlanan solüsyonlar, tek iğneli elektro lif çekim sisteminde 30 g/m2 gramaja sahip PP spunbond dokusuz yüzey kumaş üzerine 0.1-0.3-0.5 ml/saat besleme hızları ve 4-8 cm iğne ucu-toplayıcı (silindir) yüzey mesafesi değerleriyle üretilmiştir. Her iki polimer için 18 adet olmak üzere toplam 36 adet nanolif tabaka ile kaplanmış yüzeyler oluşturulmuştur. Ham ve kaplanmış kumaşların ses yutum katsayıları empedans tüp cihazı ile ölçülmüştür. Taramalı Elektron Mikroskobu (SEM) ile elde edilen yüzey görüntülerinden ortalama lif çapı ve gözenek boyutu değerleri tespit edilmiş, yanal görüntülerden ise kalınlıkları ölçülmüştür. Hacimsel yoğunluk ve gözeneklilik değerleri SEM görüntülerinden alınan bilgiler ve gramaj verileri kullanılarak hesaplanmıştır. Tek iğneli elektro lif çekim sistemindeki üretim faktörlerinin ortalama nanolif çapına etkisi ve nanolif tabakasında oluşan yapısal durumun ses yutum katsayısına etkileri istatistiksel olarak Design Expert paket programı ile incelenmiştir.

Sonuç olarak kalınlığı geleneksel izolasyon malzemelerine göre 30-40 kat daha az olan nanolif kaplı kumaşlar ile düşük ve orta frekanslarda elde edilen yüksek ses yutum katsayısı, gözenekliliğin artması, ortalama lif çapı ve gözenek boyutunun azalması ile artmış, hacimsel yoğunluğun artması azalmıştır.

Anahtar Kelimeler: Ses yutumu, nanolif, tek iğneli, elektro lif çekim, PET, geri dönüşüm.