Malatya'nın Pötürge ve Doğanyol ilçelerindeki armut (Pyrus communis L.) genotiplerinin seleksiyonu


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Erciyes Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2017

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: YUSUF BAYINDIR

Danışman: Aydın Uzun

Özet:

Bu çalışma, Malatya ili Pötürge ve Doğanyol ilçelerinde yetiştirilen mahalli armut genotilerinin oluşturduğu populasyon içerisinden üstün özellikli bireyleri seçmek amacıyla 2014-2017 yıllarında yürütülmüştür. Çalışma alanı taranarak yaklaşık 700 dolayında armut ağacı ön incelemeye tabi tutulmuştur. Ön seleksiyonla belirlenen 23 mahalli armut genotipinin fenolojik, morfolojik ve pomolojik özellikleri belirlenmiştir. Üstün özellikli armut genotiplerinin tespitinde değiştirilmiş tartılı derecelendirme metodu kullanılmıştır.

Armut seleksiyonunun birinci aşamasında tartılı derecelendirmeye esas olan özellikler dikkate alınarak yapılan değerlendirme sonunda en yüksek puan alan 13 armut genotipi ümitvar olarak belirlenmiştir. Bunların 4 tanesi güzlük ve 9 tanesi kışlık grupta yer almaktadır.

Pomolojik analizlerde; genotiplerin meyve ağırlığı 57,7±5,92 g (441120) - 209,73±41,33 g (441114)  arasında, meyve eni 47,17±2,21 mm (441120) - 74,84±8,13 mm (441114)  arasında, meyve boyu 48,64±4,17 mm (441120) - 86,89±5,75 mm (441111) arasında, meyve sap uzunluğu 18,08±5,27 mm (440702) - 61,74±6,61 mm (440707) arasında, belirlenmiştir. Meyve eti sertliği 2,84±0,88 kg/cm2 (440709) – 9,51±0,93 kg/cm2 (441114) arasında, çekirdek ağırlığı 0,00 g (441119) – 0,10 g (441106) arasında değişmiştir. SÇKM içeriğinin % 11.80 (441112) – 19.40 (441113) arasında, TEAD %0.11 (441121) – 0.67 (441112) arasında, meyve suyu pH’sı ise 3.57 (440701) – 4.95 (440704) arasında olduğu tespit edilmiştir.