Tezin Türü: Yüksek Lisans
Tezin Yürütüldüğü Kurum: Erciyes Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Türkiye
Tezin Onay Tarihi: 2017
Tezin Dili: Türkçe
Öğrenci: YUSUF BAYINDIR
Danışman: Aydın Uzun
Özet:
Bu çalışma, Malatya ili Pötürge ve
Doğanyol ilçelerinde yetiştirilen mahalli armut genotilerinin oluşturduğu
populasyon içerisinden üstün özellikli bireyleri seçmek amacıyla 2014-2017
yıllarında yürütülmüştür. Çalışma alanı taranarak yaklaşık 700 dolayında armut
ağacı ön incelemeye tabi tutulmuştur. Ön seleksiyonla belirlenen 23 mahalli
armut genotipinin fenolojik, morfolojik ve pomolojik özellikleri
belirlenmiştir. Üstün özellikli armut genotiplerinin tespitinde değiştirilmiş
tartılı derecelendirme metodu kullanılmıştır.
Armut seleksiyonunun birinci aşamasında
tartılı derecelendirmeye esas olan özellikler dikkate alınarak yapılan değerlendirme
sonunda en yüksek puan alan 13 armut genotipi ümitvar olarak belirlenmiştir.
Bunların 4 tanesi güzlük ve 9 tanesi kışlık grupta yer almaktadır.
Pomolojik analizlerde; genotiplerin
meyve ağırlığı 57,7±5,92 g (441120) - 209,73±41,33
g (441114) arasında, meyve eni 47,17±2,21 mm
(441120) - 74,84±8,13 mm (441114) arasında, meyve boyu 48,64±4,17
mm (441120) - 86,89±5,75 mm (441111) arasında, meyve sap uzunluğu 18,08±5,27
mm
(440702) - 61,74±6,61 mm (440707) arasında, belirlenmiştir. Meyve
eti sertliği 2,84±0,88 kg/cm2 (440709) – 9,51±0,93
kg/cm2 (441114) arasında, çekirdek ağırlığı 0,00 g (441119) – 0,10 g
(441106) arasında değişmiştir. SÇKM içeriğinin % 11.80 (441112) – 19.40
(441113) arasında, TEAD %0.11 (441121) – 0.67 (441112) arasında, meyve suyu
pH’sı ise 3.57 (440701) – 4.95 (440704) arasında olduğu tespit edilmiştir.