Fen Bilgisi Öğretmen Adaylarının Nükleer Enerji Hakkındaki Düşünceleri


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Erciyes Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2013

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: Hüseyin Ateş

Danışman: Murat Saraçoğlu

Özet:

Bu araştırmanın amacı, fen bilgisi öğretmenliği 3. sınıfında okuyan öğretmen adaylarının nükleer enerji ile ilgili düşüncelerini belirlemektir. 3. sınıfta okuyan öğretmen adaylarının seçilmesinin nedeni; nükleer enerji konusunun 3. sınıfta yer alan ‘Kimyada Özel Konular’ dersinde ve nükleer enerji çevre ilişkisinin ‘Çevre Bilimi’ dersinde işlenmesidir.

 

Araştırmanın amacına yönelik verileri elde edebilmek için karma yöntem (mixed-method research) olarak adlandırılan, nicel ve nitel araştırma yöntemlerinin beraber kullanıldığı araştırma modeli yer almaktadır. Araştırmanın nicel verilerini toplamak için anket, nicel verilerden elde edilen sonuçları desteklemek ve açıklamak amacıyla toplanan nitel verileri elde etmek için ise görüşme türlerinden biri olan yarı yapılandırılmış görüşme tekniğinden yararlanılmıştır (Güven, 2011).

 

Nicel çalışmanın pilot ve asıl uygulama bölümleri farklı katılımcılar ile yürütülmüştür. Çalışmanın pilot uygulaması Ahi Evran Üniversitesinde okuyan toplam 208 fen bilgisi öğretmen adayının katılımı ile gerçekleşmiştir. Pilot çalışmanın analizleri SPSS 20 programı ile gerçekleşmiştir. Yapılan analiz sonucunda çalışmanın güvenirliğinin test edilmesi için kullanılan Cronbach Alpha değeri ,84 çıkmıştır. Çalışmanın asıl uygulaması ise, Erciyes ve Ahi Evran Üniversitelerinin eğitim fakültelerinde öğrenim gören toplam 214 (155 Kız, 59 Erkek) öğretmen adayı ile gerçekleşmiştir. Nicel verilerin analizden elde edilen bulgular göz önüne alınarak, anket maddelerine verilen cevaplar doğrultusunda en yüksek puana sahip  (üst % 27’lik dilim) 6, en düşük puana sahip (alt % 27’lik dilim) 4 öğretmen adayı seçilerek görüşme için iletişime geçilmiştir. Görüşmede öğretmen adaylarına sorulacak sorular ve görüşme planı görüşmenin uygulanmasından önce araştırmacı tarafından hazırlanmış olup katılımcılar ile yüz yüze yarı yapılandırılmış görüşme gerçekleştirilerek araştırmanın nitel verileri toplanmıştır.

 

Sonuç olarak öğretmen adayları genel olarak nükleer enerji santralinin uygulanmasını desteklemektedir. Fakat çevreye etkisi ve doğal afetlerden etkilenmesi anlamında tereddüt içindedirler.

 

Değişkenler açısından incelendiğinde ise şu sonuçlar ortaya çıkmaktadır.

·         Erkekler kızlara göre nükleer enerjiye daha olumlu bakmaktadır.

·         Öğretmen adaylarının yaşları ile nükleer enerjiye bakışları olumsuz yönde doğru orantılı olacak şekilde artmaktadır.

·         Erciyes Üniversitesinde okuyanlar Ahi Evran Üniversitesinde okuyanlara göre nükleer enerjiye daha olumlu bakmaktadır.

·         Köyde yaşayanlar şehir merkezinde ve kasabada yaşayanlara göre nükleer enerjiye daha olumsuz bakmaktadır. Kasabada yaşayanlar diğer iki yerleşim biriminde yaşayanlara göre nükleer enerjiye karşı daha olumlu bakmaktadır.

·         Nükleer enerji hakkında bilgisi olduğunu düşünenler düşünmeyenlere göre nükleer enerjiye daha olumlu bakmaktadır.

·         Nükleer enerjiye en olumlu bakan bölge Karadeniz iken onu sırasıyla Akdeniz, Güneydoğu, Doğu Anadolu, Ege, Marmara, İç Anadolu takip etmektedir.