Türkmen Türkçesi ve Türkiye Türkçesi Atasözlerinde Geçen Dinî Terimlerin Karşılaştırılması


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Erciyes Üniversitesi, Edebiyat Fakültesi, Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatı, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2022

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: Tuğçe Burcu Demir

Danışman: Gökçe Yükselen Peler

Özet:

Türkiye Türkçesi ve Türkmen Türkçesi, Türk dilinin Güney-Batı lehçelerini oluştururlar. Türkiye Türkçesi, Azerbaycan Türkçesi ve Gagauz Türkçesi Batı Oğuz Türkçesi kolunu; Türkmen Türkçesi ve Horasan Türkçesi Doğu Oğuz kolunu oluşturmaktadır. Türkmen Türkçesi yüzyıllar içerisinde içinde bulunduğu konum gereği, siyasi, sosyal ve kültürel etkenlere bağlı olarak bünyesinde Oğuz Türkçesinin özelliklerini ve Doğu Türkçesinin etkisi ile Çağatay ve Kıpçak Türkçesinin özelliklerini de bünyesinde barındırmaktadır.

Türkler yüzyıllar içerisinde çeşitli sebeplerden dolayı farklı coğrafi bölgelere yayılmışlardır. Farklı coğrafi bölgelerde yaşamalarına rağmen aynı duygu, düşünce ve zihin dünyaları müşterek edebî ürünlerinden birisi olan atasözlerine yansımıştır. Atasözleri toplum bilimi, ruh bilimi, felsefe, tarih, edebiyat vs. gibi birçok alanın inceleme konusudur. Atasözleri içerisinde barındırdığı konular bakımından birçok anlamda incelenmektedir. Bu konulardan birisi de dindir. Din, toplumu ilgilendiren ve sosyal hayatın şekillenmesine katkı sağlayan kurumlardan birisidir. Sosyal hayatın şekillenmesine ve topluma yön veren din ile ilgili atasözlerinin kapsamı da çok geniştir.

Bu çalışmada Türkmen Türkçesi ve Türkiye Türkçesi atasözlerinde bulunan dinî terimlerin karşılaştırmalı bir çalışması yapılacaktır. Çalışmada Türkmen Türkçesi ve Türkiye Türkçesi atasözlerinin dinî terimler bakımından zenginliğini ortaya konularak atasözlerinde ortak ve farklı yönler tespit edilecektir. Türkmen Türkleri ve Türkiye Türkleri her ne kadar uzak coğrafyada yaşasalar da ortak bir geçmişten geldiği ve dinî terimler bakımından atasözleri ile Türk dünyasının atasözleri açısından zenginliğine katkı sunmak ve hem Türk lehçelerinde hem de başka dillerdeki atasözleri ile yapılabilecek olan araştırmalara veri sunmak hedeflenmiştir.