KAYSERİ İLİ KOYUNCULUK İŞLETMELERİNİN YAPISAL VE YETİŞTİRME ÖZELLİKLERİNİN ARAŞTIRILMASI


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Erciyes Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Zootekni, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2024

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: Ali AKTAR

Danışman: Jale Metin Kıyıcı

Özet:

Bu çalışma Kayseri ili koyunculuk işletmelerinin yapısal ve yetiştirme özelliklerinin araştırılması amacıyla yapılmıştır. Bu amaçla Kayseri iline bağlı 13 ilçede 224 tarım işletmesi sahibiyle yüz yüze yapılan anketlerle elde edilen veriler kullanılmıştır. Çalışmanın anket veri formunda işletme sahibine, işletme büyüklüğüne, koyunlarda uygulanan yetiştirme pratiklerine, işletmenin yem kaynakları, yem temini ile işletme sahiplerinin problem ve beklentilerine yönelik sorulara yer verilmiştir. Çalışmada yer alan işletme sahiplerinin tamamı işletmelerinde sadece Akkaraman ırkı koyun yetiştirdiklerini belirtmişlerdir. Anket sonuçları değerlendirildiğinde işletme sahiplerinin %43.8’ inin 40 yaşın üzerinde, %59.8’ inin eğitim seviyesinin ilkokul düzeyinde ve %49.1’ inin koyunculuk deneyiminin 16-30 yıl arasında olduğu belirlenmiştir. Çalışmada yer alan 224 işletmenin %51.8’ i 200-400 baş arası koyuna sahip olduklarını ve %87.1’ i yerli çoban çalıştırdıklarını belirtmişlerdir. Çalışmada Kayseri şartlarında koç katım ayının Eylül (%56.7), damızlık koç kaynağının pazar yeri (%48.7), çoğuz kuzulama oranının sürünün yarısından az (%82.6) ve koçbaşına düşen koyun sayının 26-30 baş (%46.9) olduğu belirlenmiştir. Çalışmada yer alan işletme sahipleri koyunları 6 yıl (%49.6), koçları 3 yıl  (%54.5) damızlıkta kullandıklarını ifade etmişlerdir. İşletme sahiplerinin tamamı ağıl + mera koyunculuğu yaptıklarını ve kışın kaba yem olarak kuru ot + kuru yonca + saman, kesif yem olarak da arpa kullandıklarını belirtmişlerdir. İşletme sahiplerinin %79.9’ u meraların yeterli olmadığını ve %53.6’sı işletmelerinde yem bitkisi üretmediklerini ifade etmişlerdir. Birçok işletme sahibi (%82.6) veteriner ve sağlık hizmeti ihtiyaçlarını devlet kurumları aracılığıyla karşıladıklarını, en önemli problemlerinin çoban ihtiyacı olduğunu (%46.1) ve devlet desteklemelerinin arttırılmasını (%72.2) istediklerini belirtmişlerdir. Sonuç olarak Kayseri ili genelinde faaliyet gösteren koyunculuk işletmelerinin sürdürülebilirliği ile ilgili olarak hayvan yemi kaynağı ve mera konusunda ciddi yetersizlikler olduğu, çoban sağlamada yaşanılan zorluklar ve devlet desteklemelerinin arttırılması gerektiği yapılan çalışmada ortaya konulmuştur.