Effect of Species on Nutritive Value and Methane Production of Citrus Pulps for Ruminants


Özkan Ç. Ö., Kaya E., Ülger İ., Güven İ., Kamalak A.

Hayvansal Üretim, cilt.58, sa.1, ss.8-12, 2017 (Hakemli Dergi)

  • Yayın Türü: Makale / Tam Makale
  • Cilt numarası: 58 Sayı: 1
  • Basım Tarihi: 2017
  • Dergi Adı: Hayvansal Üretim
  • Sayfa Sayıları: ss.8-12
  • Erciyes Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Bu çalışma, türün narenciye posalarının besin değerine ve metan üretimine etkisini belirlemek için yürütülmüştür. Türün narenciye posalarının kompozisyonu, gaz üretimi, metan üretimi, metabolik enerji içeriği ve organik madde sindirim derecesi üzerinde önemli derecede etkisi vardır. Greyfurt posasının ham protein içeriği diğer narenciye posalarının ham protein içeriğinden önemli derecede yüksektir. Portakal ve mandalina posalarının NDF ve ADF içerikleri diğer posalardan daha düşük bulunmuştur. Mandalina posasının metan üretimi limon ve greyfurt posasının metan üretiminden daha yüksek bulunmuştur. Mandalina posasının metabolik enerji içeriği limon posasının metabolik enerji içeriğinden daha yüksek olasına rağmen mandalina posasının organik madde sindirim derecesi limon ve greyfurt posalarının sindirim derecelerinden daha yüksek bulunmuştur. Sonuç olarak, yüksek enerji ve organik madde sindirim derecesine sahip farklı türlerden elde edilen narenciye posaları kaba yem olarak ruminant hayvanların beslenmesinde önemli bir potansiyele sahiptir. Bununla birlikte narenciye posaları ruminant rasyonlarına katılırken ham protein içeriklerinin göz önüne alınması ve düşük protein içeriğinin telafi edilmesi için rasyonun protein kaynakları ile zenginleştirilmesi gereklidir. 

The experiment was carried out to determine the effect of species on the nutritive value and methane production of citrus pulps. Species had a significant effects (P<0.001) on the chemical composition, gas production, methane production, metabolisable energy (ME) and organic matter digestibility (OMD) of citrus pulps. Crude protein (CP) content of Citrus paradise was significantly (P<0.001) higher than those of the other citrus species. Neutral detergent fiber (NDF) and acid detergent fiber (ADF) contents of Citrus sinensis and Citrus reticulata were significantly (P<0.001) lower than the others. Methane production from Citrus reticulata was significantly (P<0.001) higher than those of Citrus limon and Citrus paradise. The ME of pulp from Citrus reticulata was significantly (P<0.001) higher than that of Citrus limon pulp whereas OMD of pulp from Citrus reticulata was significantly (P<0.001) higher than those of pulps from Citrus limon and Citrus paradise. As conclusion, citrus pulps from different species have a high potential as forage for ruminant animals since citrus pulps have high ME and OMD. However, the CP contents of citrus pulps should be taken into consideration and diets should be fortified with additional CP sources to compensate for the low crude protein when citrus pulps are included into ruminant diets.