5. INTERNATIONAL FOOD, AGRICULTURE AND VETERINARY SCIENCES CONGRESS, Kars, Türkiye, 17 - 19 Mart 2023, ss.457-458
Arcobacter cinsi insanların gastroenteritis olguları ile hayvanlarda abortus, enterit, septisemi, mastitis gibi çeşitli hastalık tablolarıyla ilişkilendirilmiş önemli mikrobiyal tehlikelerden birisidir. Bu mikroorganizmalar su ve gıda kökenli bakteriler olarak tanımlanmaktadır. Cins içerisinde enteropatojenik ve potansiyel zoonotik karakterleriyle dikkati çeken A. butzleri, A. cyaerophilus ve A. skirrowii insan sağlığını tehdit eden önemli patojenlerdir. Bu çalışmada; Kayseri’de çeşitli mezbahanelerde kesim sonrası sığırlardan 100 adet karkas sıvap örneği alınarak sığır karkaslarından Arcobacter spp.’nin izolasyonu, izolatların moleküler tekniklerle tiplendirilmesi ve belirlenen antibiyotiklere karşı direnç durumunun tespiti amaçlanmıştır. Etken izolasyonunda membran filtrasyon yönteminden yararlanılmış ve izolasyon sonucu 22 (%22) karkas örneğinden Arcobacter spp. izolatı elde edilmiştir. Yapılan multipleks (mPCR) PCR sonucu bu izolatların 13’ü A. cryaerophilus, 6’sı A. butzleri ve 3’ü A. skirrowii olarak identifiye edilmiştir. Antibiyotik duyarlılıkları belirlemek için yapılan disk difüzyon yöntemi sonunda izolatların 18 (%81)’inin rifampine, 15 (%68)’inin ampisiline, 11(%50)’inin sefuroksim sodyuma ve amoksisillin/klavulanik asite, 10 (%45.45)’unun danafloksasine ve azitromisine, 9 (%40)’unun neomisine, 8 (%36)’inin eritromisine, 7 (%31)’sinin gentamisine ve tetrasikline, 6 (%27)’sının enrofloksasine ve 5 (%22.72)’inin ise streptomisine dirençli olduğu tespit edilmiştir. ERIC-PCR sonucunda izolatlar 8 ana grup (A, B, C, D, E, F, G ve H), bir adet (h1) alt grup ve üç adet (I-III) singleton oluşturmuştur. Oniki A. cryoaerophilus izolatı A, B, D, E, F ve H gruplarında yer alırken, bir A. cryoaerophilus izolatının single tone (I) oluşturduğu; 5 A. butzleri izolatı C, F ve H gruplarında yer alırken, bir adet A. butzleri izolatının single tone (III) oluşturduğu ve 3 A. skirrowii izolatının ise D, E ve G gruplarında yer aldığı görülmüştür. Sonuç olarak sığır karkaslarının arkobakterlerle kontamine olması hayvan sağlığı kadar insan sağlığı açısından da bir risk oluşturmaktadır. Dolayısıyla Arcobacter spp.’nin sığır karkaslarına primer bulaşının önlenmesi ve sonrasında gıdaların üretimi, işlenmesi, depolanması ve satışı sırasında çapraz kontaminasyonun engellenmesi ve ilgili personelin eğitilmesinin, özellikle halk sağlığı açısından önemli rol oynayacağı düşünülmektedir.
Arcobacter genus members, which are considered one of the important microbial hazards, have been associated with gastroenteritis cases in humans and various diseases such as abortion, enteritis, septicemia, and mastitis in animals. These microorganisms are defined as water and foodborne bacteria. A. butzleri, A. cyaerophilus and A. skirrowii, which attract attention with their enteropathogenic and potentially zoonotic characteristics, are important pathogens that threaten human health. In this study, it was aimed that isolation of Arcobacter spp. from cattle carcasses and typing by molecular techniques and determine the resistance status against determined antibiotics of isolates by taking 100 carcass swab samples from carcasses of cattle after slaughter in various slaughterhouses in Kayseri. The membrane filtration method was applied for agent isolation and Arcobacter spp. isolation was performed from 22 (22%) carcass samples. As a result of multiplex (mPCR) PCR, out of 22 isolates 13, 6, and 3 were identified as A. cryaerophilus, A. butzleri and A. skirrowii, respectively. At the end of the disc diffusion method in order to find the antibiotic susceptibility of the isolates, it was determined that out of isolates 18 (81%), 15 (68%), 11 (50%), 10 (45.45%), 9 (40%), 8 (36%), 7 (31%), 6 (27%), 5 (22.72%) were resistant to rifampin, ampicillin, cefuroxime sodium and amoxicillin/clavulanic acid, danofloxacin, and azithromycin, neomycin, erythromycin, gentamicin and tetracycline, enrofloxacin, streptomycin, respectively. As a result of ERIC-PCR, the isolates formed 8 main groups (A, B, C, D, E, F, G, and H), one (h1) subgroup, and three (I-III) singletons. It was observed that while 12 A. cryoaerophilus isolates are in A, B, D, E, F, and H groups, one A. cryoaerophilus isolate formed a single tone (I) and 5 A. butzleri isolates were in groups C, F, and H, one A. butzleri isolate formed single tone (III) and 3 A. skirrowii isolates were in groups D, E and G. As a result, contamination of cattle carcasses with arcobacters poses a risk for human health as well as animal health. Therefore, it is thought that the prevention of primary contamination of cattle carcasses with Arcobacter spp. and following the prevention of cross-contamination during the production, processing, storage, and sale of foods and the training of relevant personnel will play an important role, especially in terms of public health.