Anterior Çapraz Kapanış Tedavisi: Bir Olgu Sunumu


Creative Commons License

Duman B.

Necmettin Erbakan Univesıty Internatıonal Dentıstrt Congress, Konya, Türkiye, 2 - 03 Ekim 2021, ss.174

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Konya
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.174
  • Erciyes Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Amaç: Anterior çapraz kapanış, bir ya da daha fazla maksiller ve mandibular kesici dişler arasındaki anormal labiolingual ilişki olarak tanımlanmaktadır. İskeletsel ve dişsel olmak üzere iki tipi bulunmaktadır. Bu olgu sunumun amacı dişsel anterior çapraz kapanışı bulunan hastanın tedavisinin sunumudur.

Olgu Sunumu: Diş çürükleri nedeniyle kliniğimize başvuran hastanın 7 yaşındaki erkek hastanın 21numarasının çapraz kapanışta olduğu görülmüştür. Diş çürüklerinin tedavisinden sonra hasta için bite plate ve finger kroşeli hareketli ortodontik aparey yapılmıştır. Sadece yemek yerken çıkarılması ve oral hijyene dikkat etmesi önerilmiştir. İki hafta sonraki kontrol muayesinde dişin çapraz kapanışın düzeldiği görülmüştür.

Sonuç: Dişsel anterior çapraz kapanış genellikle erken karışık dişlenme döneminde görülen. tedavi edilmediğinde kronik travmaya bağlı dişlerde hasar, dişeti çekilmesi, TME disfonksiyonu gibi bir çok probleme sebep olur. Yapımı kolay, kullanışlı hareketli apareylerle hasta kooperayonu ile birlikte kolayca tedavi edilebilmektedir.

Anahtar Kelimeler: ön çapraz kapanış,önleyici tedavi,çocuk

Aim: Anterior cross bite is defined as an abnormal labiolingual relationship between one or more maxillary and mandibular incisors. It has two types, iskeletal crossbite and dental crossbite. The aim of this case report is to present the treatment of the patient with dental anterior crosbite.

Case Report: It was observed that the 21 number of 7-year-old male patient was admitted to our clinic due to dental caries. After the treatment of dental caries, bite plate and removable orthodontic appliance with finger springs were made for the patient. It is recommended that it be removed only during eating and pay attention to oral hygiene. In the control examination two weeks later, it was observed that the crossbite was successfully corrected.

Conclusion: Dental anterior cross bite is usually seen during the early mixed dentition. When untreated, it causes many problems such as damage to teeth due to chronic trauma, gingival recession, TMJ dysfunction. With easy-to-use, convenient removable appliances, it can be easily treated with patient cooperations.

Keywords: anterior crossbite, intercept treatment, child