Determination of the Antifungal Effects of Organic and Inorganic Salts Against the Post-Harvest Brown Rot Pathogen Monilinia laxa in Apples


Altındağ R., Altınok H. H., Altınok M. A.

Erciyes Tarım ve Hayvan Bilimleri Dergisi, vol.7, no.2, pp.1-11, 2024 (Peer-Reviewed Journal)

  • Publication Type: Article / Article
  • Volume: 7 Issue: 2
  • Publication Date: 2024
  • Journal Name: Erciyes Tarım ve Hayvan Bilimleri Dergisi
  • Journal Indexes: Asos İndeks
  • Page Numbers: pp.1-11
  • Erciyes University Affiliated: Yes

Abstract

Elmalarda Monilinia laxa’ya karşı alternatif bir mücadele yöntemi olarak 10 farklı organik ve inorganik tuzun (sodyum asetat, sodyum karbonat, sodyum bikarbonat, sodyum benzoat, sodyum metabisülfit, amonyum asetat, potasyum sorbat, potasyum karbonat, potasyum bikarbonat ve potasyum benzoat) in vitro ve koparılmış meyve denemeleri ile etkinlikleri araştırılmıştır. In vitro testlerde sodyum asetat ve amonyum asetat hariç tüm tuzlar %2 konsantrasyonda M. laxa’nın misel gelişimini tamamen engelleyerek pozitif kontrolle (Captan 50 WP ve Thiram 80 WP) benzer etki göstermiştir. Sodyum metabisülfit ise fungusun misel gelişimini en düşük konsantrasyonda (%0,1) tamamen engellemiştir. Toksisite denemelerinde de sodyum metabisülfitin en düşük MIC (Minimum inhibisyon konsantrasyonu) ve MFC (en düşük fungisidal konsantrasyon) değerlerine sahip olduğu belirlenmiştir. M. laxa’ya karşı farklı dozlardaki tüm tuzların tedavi edici etkileri birlikte değerlendirildiğinde, sodyum metabisülfit %0,5, %1 ve %2’lik konsantrasyonlarda lezyon gelişimini tamamen engelleyerek kontrole göre en başarılı tuz olarak saptanmıştır. Sodyum benzoat ise %1 ve %2’lik konsantrasyonlarda lezyon gelişimini neredeyse tamamen engelleyen ikinci başarılı tuz olarak saptanmıştır. M. laxa’ya karşı tuzların koruyucu etkileri değerlendirildiğinde, sodyum metabisülfitin %1 ve %2’lik konsantrasyonlarının kontrol ve diğer tuzlara göre elma meyvesi üzerinde lezyon gelişimini tamamen engelleyen en etkili tuz olduğu saptanmıştır. Bu çalışmada, elmada M. laxa hastalığının depolama koşullarında kontrolünde organik ve inorganik tuzların kullanımıyla ilgili umut verici sonuçlar elde edilmiştir.