Sağlıklı Çocuklar İle Özel Sağlık Gereksinimi Olan Çocuklarda Genel Anestezi Altında Diş Tedavisinin Özellikleri Ve Karşılaştırılması: Retrospektif Bir Çalışma


Gümüş H., Türkyılmaz E., Öztürk G.

ERDİŞ 2023 - 2. Uluslararası Erciyes Üniversitesi Diş Hekimliği Kongresi, Kayseri, Türkiye, 23 - 26 Şubat 2023, ss.197

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Kayseri
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.197
  • Erciyes Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

SAĞLIKLI ÇOCUKLAR İLE ÖZEL SAĞLIK GEREKSİNİMİ OLAN ÇOCUKLARDA GENEL ANESTEZİ ALTINDA DİŞ TEDAVİSİNİN ÖZELLİKLERİ VE KARŞILAŞTIRILMASI: RETROSPEKTİF BİR ÇALIŞMA

Özet:

Giriş ve Amaç 

Bu çalışmada Erciyes Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nde sağlıklı ve özel sağlık gereksinimi (ÖSG) olan çocuklarda genel anestezi altında yapılan diş tedavilerinin karşılaştırılması ve değerlendirilmesi amaçlanmıştır.

Gereç ve Yöntem

Çalışmaya Ocak 2021-Eylül 2022 tarihleri arasında genel anestezi altında diş tedavisi yapılan 1-14 yaş arasında toplamda 1461 çocuğun kayıtlarından elde edilen verilen dahil edilmiştir. Çalışma grupları sağlıklı ve ÖSG olan çocuklar şeklinde belirlenmiştir. Hastaların yaşı ve cinsiyeti, tedavi edilen diş sayısı, genel anestezi süresi, çekim, kanal tedavisi, kompozit/kompomer restorasyon, amalgam, fissür örtücü ve detertraj tedavileri sağlıklı ve ÖSG grupları için ayrı ayrı kaydedilmiştir. Veri analizleri için tanımlayıcı istatistiksel analizler ve ki kare testi kullanılmıştır. P<0.05 anlamlılık düzeyi kabul edilmiştir.

Bulgular

Çalışmaya dahil edilen çocukların 1103 (%75.4)’ü sağlıklı; 358 (%24.5)’i ÖSG’li grubu oluşturmaktadır. ÖSG olan çocukların yaş ortalaması 8.31 iken sağlıklı çocukların yaş ortalaması 6.37’dir. 6 yaş üstü ÖSG olan çocuklarda DMFT skoru, aynı yaş grubunda sağlıklı olan çocuklara göre istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksek bulunmuştur (P<0.001). ÖSG olan çocukların %58.6’ında tekrarlayan genel anestezi ile diş tedavisine ihtiyaç duyulmuştur. ÖSG olan çocuklarda, sağlıklı çocuklara oranla çekimli tedavinin ve periodontal tedavinin istatistiksel olarak anlamlı derecede daha fazla yapıldığı görülmüştür (P=0.001).

Sonuç

Sağlıklı çocuklar ile ÖSG olan çocuklar arasında genel anestezi ile yapılan diş tedavilerinde farklı yaklaşımlar söz konusudur. ÖSG olan çocuklarda çekim gibi radikal tedavi yaklaşımlarının kullanımı ve tekrarlayan genel anestezi/sedasyon ihtiyacında artış gözlemlenmiştir. ÖSG olan çocuklarda ağız sağlığı eğitimine ve önleyici stratejilere daha fazla önem verilmesi gerekmektedir.

Anahtar Kelimeler: Diş tedavisi, genel anestezi, özel sağlık gereksinimleri