X. International Congress of Educational Research, Nevşehir, Türkiye, 27 - 30 Nisan 2018, ss.77
Bu araştırma, altı şapkalı düşünme tekniğinin bilişim teknolojileri ve yazılım dersini alan öğrencilerin ders başarılarına etkisini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Bu doğrultuda, araştırmada altı şapkalı düşünme tekniğinin etkisini belirlemek için öntest-sontest kontrol gruplu seçkisiz desen kullanılmıştır. Altı şapkalı düşünme tekniği kullanılarak işlenen Bilişim Teknolojileri ve Yazılım dersi hakkında öğrenci görüşlerini betimlemek ve sayısal verilerle ifade etmek amacıyla da nicel araştırma yöntemlerinden biri olan tarama araştırması yapılmıştır. Araştırmadan elde edilen nicel veriler ise, t testi ve yüzde frekans dağılımı kullanılarak analiz edilmiştir.
Bu araştırmanın evrenini Kayseri ili Melikgazi ilçesinde 2016-2017 eğitim öğretim yılında öğrenim gören bütün 5. sınıf öğrencileri oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini ise Melikgazi ilçesinde bulunan Şükrü Başyazıcıoğlu Ortaokulu’nda öğrenim gören 45 öğrenci oluşturmaktadır. Deney grubunda 22; kontrol grubunda ise 23 öğrenci yer almaktadır. Kontrol grubuna öğrencilerin aktif olarak öğretim sürecine katılmadığı, dersin öğretmen merkezli işlendiği geleneksel öğretim yöntemleri; deney grubuna ise öğrencinin öğrenmenin merkezinde yer aldığı farklı düşünme becerilerini geliştiren çağdaş öğretim yöntem ve tekniklerinden biri olan altı şapkalı düşünme tekniği kullanılmıştır. Araştırma sekiz hafta sürmüştür.
Araştırma sonucunda, altı şapkalı düşünme tekniği kullanılarak gerçekleştirilen Bilişim Teknolojileri ve Yazılım dersinde, öğrenci başarısının daha yüksek olduğu tespit edilmiştir.