INTERNATIONAL ASIAN CONGRESS ON CONTEMPORARY SCIENCES-VI, Van, Turkey, 27 - 29 May 2022, pp.107-111, (Full Text)
In order to maintain human life, and therefore to
survive, first of all, she/he needs food, that is, food intake. In fact, the
physiological and biological needs of the human body are the primary goals,
while the next goal is to feel good and raise our morale. The social functions
of food have an important place in order to realize the secondary purpose. The
first step in nutrition is the desire to consume food. In order for a food to
be consumed, features that appeal to human senses such as appearance, smell,
taste and texture must be pleasing. The purpose of this paper is; To briefly
summarize the effects of sensory properties of foods on appetite, food intake
and obesity. In the literature; It is stated that the excessive chewing
activity, the mouth layer and the palate opening cause the aroma components to
be released more and thus more flavor from the food. In addition, it has been
reported that the increase in the bite size of the food and the exposure time
of the food to the oral senses can cause high satiety. It has been determined
that foods with altered taste, color and appearance do not affect intake in
children, while foods with altered texture reduce intake. Although texture is
the main marker in food aversion, there is not enough scientific data to
explain the effect of texture on food preference in children. It is stated that
the food must be a combination of taste, smell, structure, appearance and
conscious perceptions in order for the consumer to enjoy it, and obesity is
associated with the overstimulation of the response system consisting of this
combination. It has been found that the sizes of the pieces chewed are larger
in obese individuals. In addition, it has been stated that the texture of the
foods can reduce the excessive energy intake by reducing the speed of eating.
Significant correlations were found between sweet taste perception and body
mass index, especially in adolescents. As a result; It seems that the sensory
properties of foods affect appetite and food intake. However, it is not clearly
known which sensory feature affects food intake and obesity by what mechanism. More
work is needed in this area.
İnsan hayatını devam ettirebilmek ve dolayısıyla
yaşamını sürdürebilmek için öncelikli olarak yemek yemeğe yani besin alımına
ihtiyaç duymaktadır. Aslında insan bedeninin fizyolojik ve biyolojik
ihtiyaçları birincil amaç iken sonraki amaç ise iyi hissetme, moralimizi
yükseltmektir. İkincil amacı gerçekleştirmek için yemeğin sosyal fonksiyonları
önemli bir yere sahiptir. Beslenmede ilk basamak besine karşı duyulan tüketme
isteğidir. Bir besinin tüketilebilmesi için görüntü, koku, tat ve dokusu gibi
insanın duyularına hitap eden özelliklerin hoşa gidecek şekilde olması gerekir.
Bu bildiride amaç; besinlerin duyusal özeliklerinin iştah, besin alımı ve
obezite üzerine etkilerini kısaca özetlemektir. Literatürde; çiğneme aktivitesinin,
ağız tabakasının ve damak açıklığının fazla olması aroma bileşenlerinin fazlaca
salınmasına ve dolayısıyla besinden daha fazla lezzet alınmasına neden olduğu
belirtilmektedir. Ayrıca besinin ısırılma boyutu ve besinin oral duyulara maruz
kalma süresinin artmasının yüksek oranda tokluğa neden olabileceği
bildirilmiştir. Çocuklarda tat, renk, ve görünüşü değiştirilmiş besinler, alımı
etkilemezken tekstürü değiştirilmiş besinlerin alımı azalttığı saptanmıştır.
Yemekten tiksinmede tekstür ana belirteç olmasına rağmen çocuklarda yemek
tercihinde tekstürün etkisini açıklamak için yeterli bilimsel veri
bulunmamaktadır. Besinin tüketicinin
hoşuna gitmesi için tat, koku, yapı, görünüş ve bilinçli algıların
kombinasyonundan oluşması gerektiği ve obezitenin bu kombinasyondan oluşan
cevap sisteminin aşırı uyarımı ile ilişkili olduğu belirtilmektedir. Obez
bireylerde çiğnenen parçaların boyutlarının daha büyük olduğu tespit
edilmiştir. Bunun yanı sıra besinlerin tekstürü yeme hızını azaltarak aşırı
enerji alımını azaltabileceği belirtilmiştir. Özellikle adelösanlar da tatlı
tat algısı ve beden kütle indeksi arasında anlamlı korelasyonlar bulunmuştur. Sonuç
olarak; besinlerin duyusal özelliklerinin iştahı ve besin alımını etkilediği
görülmektedir. Ancak hangi duyusal özelliğin nasıl bir mekanizmayla besin
alımını ve obeziteyi etkilediği net olarak bilinmemektedir. Bu alanda daha
fazla çalışma yapılmasına ihtiyaç duyulmaktadır.