Kur’an Öğretiminde Yapay Zekâ Destekli Telegram Uygulamaları (Aktif Telegramda Online Kuran Kursu/Kanalı Örneği)


Özbek Ö., Furkan M.

1. Ulusal Eğitimde Yapay Zekâ Uygulamaları Kongresi, Şanlıurfa, Türkiye, 28 - 30 Haziran 2021, ss.100-101

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Şanlıurfa
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.100-101
  • Erciyes Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Hızla gelişen teknolojinin bir ürünü olan yapay zekâ, faydalı ve kullanışlı imkânlar sunmaktadır. Söz gelimi hemen her alanda olduğu gibi eğitimde de kaliteyi ve kısa zamanda niceliksel ve niteliksel başarıyı hedefleyenlere amacına kolay ulaşma olanakları sağlamaktadır. Ayrıca birçok eğitim modelinde, araç veya sistemlerinde güncelle(n)me fırsatları sunmaktadır. Ülkemizde, eğitim ve öğretim süreci belli bir dönemlerde kesintiye uğramış, gelişimden uzun yıllar mahrum kalmış ve güncelleştirilmeye muhtaç olan eğitim alanların biri de Kur’an okuma ve hafızlık eğitimi alanıdır. Bu alan içerisinde açılan online Kur’an eğitimi ve kurs programları oldukça yenidir. Yaşanmakta olan pandemi süreciyle önemi daha iyi anlaşılan bu alan ve programlar aynı zamanda geliştirilmeye ve verimli kullanılmaya da muhtaç bulunmaktadır.

2020 yılı başlarında pandemi sebebi ile alt yapısını oluşturmaya başladığımız ve zaman içerisinde geliştirdiğimiz ve halen bazı yönleriyle geliştirilmeye muhtaç online Kur’an öğretim programlarımız ve uygulamalarımız bu bildirinin konusunu oluşturmaktadır. Program genel olarak eğitimde motivasyon, öğretim sürecinin programlanması, parçadan bütüne ilkesi ve öğretim sürecinde devamlılık temelinde kurgulanmıştır. Ayrıca eğitim ve öğretim ilkelerinden öğretim sürecinde öğrencinin aktif katılımı ile adım adım ilerlemesi, yaparak-uygulayarak öğrenme, eğitimde tedricilik (aşamalı olarak ve alıştırma yaparak ilerleme), zamanlama, somuttan-soyuta ve sevgi ilkeleri temel ilkeler olarak alınmıştır. Yöntem olarak anlatma, soru cevap, örnek verme, tartışma, geri dönüt alma ve değerlendirme gibi modern dönemde eğitim bilimlerinin bize sunduğu birçok prensip ve metotlar kullanılmaya gayret edilmektedir. Tüm bunların yanı sıra programımız yapay zekânın da işe koşulduğu, yeni keşfettiğimiz bazı kullanışlı ve pratik uygulamalara dayanmaktadır.

Örneğin telegram kanallarımıza(okullar) üye olan katılımcılara belirli zaman diliminde (2021 Haziran ayı gibi) online aktif kursumuzun açılacağını duyuruyor, başvuru yapan veya kayıt sistemimize uygun form oluşturanları telegram gruplarımıza(özel sınıf) kayıt ediyor, belirli kurallarla nispeten homojen seviyedeki bu grupları yönlendirip, motive edip düzenli ders programımıza göre derslerimizi izlemelerini sağlıyoruz. Düzenli olarak derslerimizi izleme durumlarını ve derslerde verilen ödev durumlarını kontrol ettiğimiz bu aktif öğrenci gruplarımız böylece sistemimizde günden güne ilerleme kaydediyorlar. Belirli aralıklarla yapay zekâ destekli telegram quizbot uygulamasında uyguladığımız online sınavlar ile öğrenme sürecinde aktifliği desteklenen bu öğrencilerimizden Kur'an öğrenme sürecini başarı ile tamamlayıp sınavların ortalamasına göre belirli puanı alanları başarı belgeleriyle ödüllendirerek başarılarını belgelemiş oluyoruz. Ayrıca kurs sonunda online kursumuz ve sistemimize dair öğrencilerimizin görüşlerini ve elde ettiğimiz bazı sonuçları kendileri ile ve üçüncü kişilerle paylaşma imkânımız bulunmaktadır.

2020 Haziran-Eylül ve 2021 Ocak-Şubat aylarında aktif olarak hizmet veren bu online kursumuzdan toplam 369 kişi başarı ile mezun olmuş ve başarı belgeleri ile ödüllendirilmiştir. Bu sunumla yaptığımız çalışmalar paylaşılarak benzer çalışmalara örnek bir uygulama önerilmiş ve ilgili kişiler için faydalı olduğunu deneyimlediğimiz bu programın daha fazla kitlelere duyurulması sağlanmış olacaktır.