I. International VI. Veterinary Pharmacology and Toxicology Congress, Kayseri, Türkiye, 4 Eylül - 07 Ekim 2019, ss.393-394
ÖZET:
Bu
çalışmada, deneysel diyabet oluşturulmuş ratlarda L-karnitin ve magnezyumun
(Mg) doku malondialdehit (MDA), 8-OHdG ve sitokin (TNFα, IL-6) düzeyleri
üzerine etkilerinin belirlenmesi amaçlanmaktadır. Seksen adet Wistar albino
erkek rattan elde edilen karaciğer ve böbrek dokuları kullanılmıştır.
Hayvanlar, her biri 10’ar adetten oluşan 8 çalışma grubuna ayrılmıştır: 1. grup
kontrol olarak; 2. grup 50 mg/kg (canlı ağırlık) i.p. olarak STZ verilen; 3.
grup 125 mg/kg (canlı ağırlık)/gün MgSO4 şeklinde Mg verilen; 4.
grup 300 mg/kg (canlı ağırlık)/gün L-karnitin verilen; 5. grup; 125 mg/kg
(canlı ağırlık)/gün Mg + 300 mg/kg (canlı ağırlık)/gün L-karnitin verilen; 6.
grup 50 mg/kg i.p. olarak STZ + 125 mg/kg (canlı ağırlık)/gün Mg verilen; 7.
grup 50 mg/kg i.p. olarak STZ + 300 mg/kg (canlı ağırlık)/gün Lkarnitin
verilen; 8. grup 50 mg/kg i.p. olarak STZ + 125 mg/kg (canlı ağırlık)/gün Mg +
300 mg/kg (canlı ağırlık)/gün L-karnitin dört hafta verilmiştir. Karaciğer ve
böbrek MDA, 8- OHdG, TNF-α ve IL-6 düzeyleri yönünden kontrol grubu ile Mg,
karnitin ve Mg+karnitin grupları arasında istatistiki önemde bir fark
belirlenmemiştir. En yüksek MDA, 8-OHdG, TNF-α ve IL-6 düzeyleri sadece diyabet
oluşturulan grupta saptanmıştır. Diyabetli hayvanlara hem Mg’un hem de
karnitin’in ayrı ayrı veya kombine verilmesi ile diyabete bağlı artan lipid
peroksidasyonu, DNA harabiyeti ve sitokin düzeyleri istatistiki önemde azalma
göstermiştir. Sonuç olarak Mg ve karnitinin, özellikle kombine şekilde,
antidiyabetik etkilere sahip olabileceği kanaatine varılmıştır.
ABSTRACT: In this
study evaluated the effects of L-carnitine and magnesium (Mg) on tissue
malondialdehide (MDA), 8-OHdG and cytokines (TNFα, IL-6) levels in experimental
diabetes in rats. Eighty Wistar albino rats were divided into eight groups of
ten. The groups received the following treatment: group 1: control group; 2 ml
distilled water (by gavage), group 2: 50 mg/kg (b.w.) i.p. STZ, group 3: 125
mg/kg (b.w.) Mg, group 4: 300 mg/kg (b.w.) L-carnitine, group 5: 125 mg/kg
(b.w.) Mg +300 mg/kg (b.w.) L-carnitine, group 6: 50 mg/kg (b.w.) STZ +125
mg/kg (b.w.) Mg, group 7: 50 mg/kg (b.w.) STZ +300 mg/kg (b.w.) L-carnitine and
group 8: 50 mg/kg (b.w.) STZ +125 mg/kg (b.w.) Mg+300 mg/kg (b.w.) L-carnitine
was administered for four weeks. There was no statistically significant difference
between control group and Mg, carnitine and Mg + carnitine groups in terms of
liver and kidney MDA, 8- OHdG, TNF-α and IL-6 levels. The highest levels of
MDA, 8-OHdG, TNF-α and IL-6 were detected only in the diabetic group. Increased
lipid peroxidation, DNA damage and cytokine levels due to diabetes, both
individually or in combination with both Mg and carnitine, were significantly
reduced in diabetic animals. As a result, it has been concluded that Mg and
Lcarnitine may have antidiabetic effects, especially in combination.