2nd International Graduate Studies Congress, İstanbul, Türkiye, 8 - 11 Haziran 2022, ss.666-667, (Özet Bildiri)
Oksidasyon yağlarda acılaşma, yağ içeren diğer gıdalarda renk, lezzet ve tekstür bozuklukluğu ile sonuçlanan, gıdaların kalitesini ve duyusal özelliklerini olumsuz yönde etkileyen bir reaksiyondur. Lipid oksidasyonunu azaltmak, toksik oksidasyon ürünlerinin oluşumunu engellemek ve gıdaların raf ömrünü iyileştirmek amacıyla antioksidan maddeler kullanılmaktadır. Son yıllarda tüketicilerin doğal ürünlere olan taleplerinin de artmasıyla birlikte doğal katkı maddelerine olan talep artmıştır. Doğal antioksidan maddelerin en önemli kaynakları arasında bitkisel materyaller yer almaktadır. Bitkisel materyallerden elde edilen biyoaktif maddeler gıdaların işlenmesi, dağıtımı ve depolanması sırasında ısı, ışık, basınç ve oksijen gibi çevresel faktörlere karşı yüksek hassasiyet göstermektedir. Bu gibi zorlukların üstesinden gelmek amacıyla günümüzde çeşitli kapsülasyon teknikleri geliştirilmiştir. Elektroeğirme kolay uygulanabilir olması, nano boyutta yüksek yüzey alanı /hacim oranına sahip gözenekli yapıda fiber üretimine imkan veren bir yöntemdir. Ağır kimyasal kullanımı ve ısı uygulaması gerektirmediğinden, biyoaktif bileşiklerin enkapsülasyonu için avantajlı bir yöntem olarak kabul edilmektedir. Bu çalışmada antioksidan özelliği bilinen defne (Laurus nobilis L.) yaprağı ekstraktı ve defne esansiyel yağının, nanofiber üretiminde kullanım olanakları araştırılmıştır. Defne yaprağı ekstraktının elde edilmesi amacıyla, toz haline getirilmiş defne yaprakları etanol-su karışımı (80:20) ile 40°C’de 4 saat karıştırılmıştır. Ekstraksiyon süresi sonunda çözeltideki etil alkol rotary evaporatör ile uzaklaştırıldıktan sonra, suyun uzaklaştırılması amacıyla liyofilizasyon uygulanmış ve toz halde ekstrakt elde edilmiştir. Nanofiberler, elektroeğirme cihazı (NE300, Inovenso, Turkiye) ile oluşturulmuştur. Bu amaçla çözelti 1,2 mL/sa besleme hızı ile cihaza verilmiş, 18 kV voltaj uygulanarak film oluşumu sağlanmıştır. Üretilen nanofiberlerin karakteristik özellikleri (SEM, XRD, FT-IR) belirlenmiştir. Defne yaprağı ekstraktı ve defne esansiyel yağı enkapsüle edilmiş nanofiberlerin antioksidan özellikleri de incelenmiş ve fiber oluşumu sonrasında da antioksidan özellik gösterdiği belirlenmiştir. Bu çalışma yazarlardan Firdevs Çimen’in Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Gıda Mühendisliği Anabilim Dalı’nda gerçekleştirmekte olduğu Yüksek Lisans tez çalışması sonuçlarından üretilmiştir. Çalışmaya olan maddi desteklerinden ötürü Erciyes Üniversitesi Bilimsel Araştırmalar Kurulu’na (Proje No: FYL-2021-10802) teşekkür ederiz.