8. Ulusal Zootekni Kongresi, Şanlıurfa, Türkiye, 22 - 23 Mayıs 2012, cilt.1, sa.1, ss.138
Artan kaba yem açığının kapatılmasında silajın kullanılması büyük önem arz etmektedir. Ülkemizde silaj denildiğinde ilk olarak mısır akla gelmektedir. Ancak son yıllarda insan-hayvan-sanayi arasında değişen dengeler bu alışkanlıkları değiştirmektedir. Hayvan beslemeciler artık daha çok farklı ve alternatif kabul edilebilecek yem kaynaklarına yönelmektedirler. Bu kaynaklar daha çok tarıma dayalı sanayinin geliştiği bölgelerde kullanılmaktadır. Örneğin kabak, domates, bezelye, elma, arpa posaları silaj yapılarak değerlendirilmesi mümkündür. Aynı zamanda küspe olarak kullanılabilen bazı yemler de silajlık olarak kullanımı yaygınlaşmıştır. Özellikle ikinci ürün alınamayan bölgelerde ikinci ürün olarak kısa sürede silajlık biçime gelen ve kurağa toleransı nedeniyle ayçiçeği, alternatif silaj bitkisi olarak değerlendirilebilir. Bu çalıGmada silaj olarak değerlendirilebilecek alternatif kaba yem kaynakları ayrıntılı bir şekilde ele alınacaktır.