Sığırlarda Süt Kompozisyonunu Etkileyen Faktörler


Uzkülekci H. H., KALİBER M., Yiğit K., Sipahioğlu M., METİN KIYICI J.

10. Ulusal Zootekni Öğrenci Kongresi, Kayseri, Türkiye, 23 Nisan 2014, ss.171

  • Yayın Türü: Bildiri / Tam Metin Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Kayseri
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.171
  • Erciyes Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Süt biyolojik değeri oldukça yüksek önemli bir hayvansal protein kaynağıdır. Ancak, sütün bileşimi her zaman sabit değildir. Yetiştiricilerimiz, ürettikleri sütleri pazarlarken çoğunlukla tek kriter olarak sütün miktarı ele alınmaktadır. Halbuki hayvancılığı ileri batı ülkelerinde fiyatlandırmada miktardan çok sütün bileşimi etkili olmaktadır. Bu ülkelerde sütün yağı, proteini, kuru maddesi, somatik hücre sayısı ve sütteki bakteri sayısına bağlı bir fiyatlandırma sistemi bulunmaktadır. Ülkemizde ise süt üretiminin yetersizliği, süt fabrikaları arasındaki yoğun rekabet ve süt alımında kontrole yönelik alt yapının henüz oluşturulamaması nedeniyle, henüz fiyatlandırmada sütün bileşimine yönelik bir çalışma yapılamamaktadır. Sadece süt kompozisyonuna güvenen bazı büyük süt inekçiliği işletmeleri süt kompozisyonunu esas alarak özel pazarlık yapabilmektedirler. Yakın zamanda ülkemizde de süt işleyen işletmelerin süt alımında politika değişikliğine giderek sütün bileşimine göre fiyatlandırma yapmak zorunda kalacakları tahmin edilmektedir. Hayvanın ırkı, yaşı, süt verimi, laktasyon sayısı, hayvanın kondüsyonu gibi beslenme dışı faktörler sütün kompozisyonunu değiştirebilmektedir. Bunların içerisinde süt kompozisyonunu etkileyen en önemli faktörler ırk ve besleme olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu çalışmada süt sığırlarında süt kompozisyonunu etkileyen faktörler ele alınmıştır.