Polifenollerden Zengin Besinler ve Hipertansiyon


Bakır B. , Aytekin Şahin G.

Türkiye Klinikleri Sağlık Bilimleri Dergisi, cilt.5, ss.135-144, 2020 (Diğer Kurumların Hakemli Dergileri)

  • Cilt numarası: 5 Konu: 1
  • Basım Tarihi: 2020
  • Doi Numarası: 10.5336/healthsci.2018-64009
  • Dergi Adı: Türkiye Klinikleri Sağlık Bilimleri Dergisi
  • Sayfa Sayıları: ss.135-144

Özet

ÖZET
Sistolik kan basıncının 140 mmHg ve diyastolik kan basıncının 90 mmHg üzerinde olması olarak tanımlanan hipertansiyon, Türkiye'de önemli bir halk sağlığı problemidir. Hipertansiyonun önlenmesinde beslenme alışkanlıkları büyük önem taşımaktadır. Polifenollerden zengin çay, şarap, üzüm, kakao, zeytinyağı, soya gibi yiyecek ve içeceklerin diyette düzenli olarak tüketilmesinin kardiyovasküler sistem üzerinde koruyucu etkileri olduğu düşünülmektedir. Bu koruyucu etkiler; süperoksit anyon temizleme ve vasküler oksidatif stresi azaltma gibi fonksiyonları ile ilişkilendirilmektedir. Bu çalışmada, polifenollerden zengin besinlerin kan basıncı üzerine etkileri özetlenmiştir.

Anahtar Kelimeler: Hipertansiyon; kan basıncı; polifenoller

ABSTRACT
Hypertension, defined as systolic blood pressure ≥140mmHg and diastolic blood pressure ≥90 mmHg, is an important public health problem in Turkey. Nutritional habits have a great importance in the prevention of hypertension. It is thought that regular consumption of foods and beverages such as tea, wine, grapes, cocoa,olive oil and soy, rich in polyphenols, have protective effects on the cardiovascular system. These protective effects have been associated with functions such as superoxide anion scavenging and vascular oxidative stress reduction. In this review, the effects of foods rich in polyphenols on blood pressure are summarized.

Keywords: Hypertension; blood pressure; polyphenols