Torakolomber Dev Araknoid Kistin Laminoplasti ile Total Eksizyonu


GERGİN I. Ş., Gökoğlu A., MENKÜ A.

Türk nöroşirurji derneği 27.bilimsel kongresi, Antalya, Türkiye, 12 - 16 Nisan 2013, cilt.23, ss.151

  • Yayın Türü: Bildiri / Tam Metin Bildiri
  • Cilt numarası: 23
  • Basıldığı Şehir: Antalya
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.151
  • Erciyes Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Torakolomber Dev Araknoid Kistin Laminoplasti ile Total Eksizyonu


İsmail Şamil Gergin, Abdulkerim Gökoğlu, Gençay Gül, Ahmet Menkü
Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroşirürji Ana Bilim Dalı-Kayseri

AMAÇ:İntraspinal ekstradural araknoid kistler; subaraknoid boşluktaki bir divertikülün ekstadural mesafeye bir dural defekt boyunca genişlemesiyle nadir görülen patolojilerdir. Sıklıkla dorsal yerleşimlidirler. Olgumuzda minimal invaziv yaklaşımla total araknoid kist eksizyonu sunuldu.

YÖNTEMLER:
OLGU: 42 yaşında erkek uzun zamandır her iki bacakta ayakta durmakla,yürümekle kramp tarzında ağrı, uyuşma, çabuk yorulma şikayetlerinin son 3 aydır artması ve gündelik işlerini yapmakta zorlanması üzerine başvurdu.Özgeçmişinde DM(+) dışında özellik yoktu.Fizik bakıda; her iki alt ekstremitede pozisyon duyusu azalmış,bilateral babinski refleksleri(+/+), alt ekstremitelerde derin tendon refleksleri hiperaktifti.Torakolomber MRG’ de T11-L1 seviyesinde posteriyor epidural mesafede, T1-A hipo, T2-A hiperintens, kontrastlanmayan 94*17.5*42 mm boyutlarında kistik lezyon görüldü.T11-L1 laminotomi ile ekstradural araknoid kist dura açılarak intradural yerleşimli kapsülüyle total eksize edildi, duranın defektten araknoid memran herniye olduğu alan primer sütür ve doku fibrinojeni ile tamir edildi.T11-L1 laminaları posteriyor miniplak vida sistemiyle laminoplasti yapıldı.Histopatolojik incelemede bening kistik oluşum, araknoid kist raporlandı.Post-op 6 ayda şikayetleri düzeldi.Laminoplasti sonrası kemik füzyonu 6 ayda oluşmuştu.

SONUÇLAR:Laminoplasti ile intraspinal ekstradural araknoid kist eksizyonu; total rezeksiyon için geniş açılım ve postperatif deformite gelişme ihtimalinin azaltılmasına katkı sağlar.

TARTIŞMA:Anteriyor yerleşimli kistler genellikle güçsüzlük ve miyelopatiye yol açarken, posterior yerleşimli kistler nöropatik ağrı ve parestezi ile klinik olarak kendilerini gösterirler.Cerrahi en sık tercih edilen tedavi yöntemi olmasına rağmen literatürde uzun süreli takip edilen vakalar da bulunmaktadır. Cerrahi tedavi, progresif nörolojik disfonksiyon gelişen olgularda gereklidir. Kistin total eksizyonu en iyi tedavi yöntemidir. Ayrıca geniş fenestrasyon veya kistin peritona, plevral kaviteye, sağ atriuma şantı diğer cerrahi tedavi yöntemleridir. Operasyon nörolojik bulgulardan önce yapılırsa postoperatif prognoz daha iyidir.


Anahtar Kelimeler: araknoid kist, laminoplasti, spinal