Alatarım, cilt.19, sa.1, ss.24-33, 2020 (Hakemli Dergi)
Bu çalışmanın amacı, meyve et rengi kararsız ve buruk olmayan (PVNA) çeşitlerde meyve kalitesinde
görülen değişimlerin belirlenmesi ve derim olumuyla ilişkilendirilmesidir. Araştırmada Dörtyol-Hatay
koşullarında Diospyros lotus anacı üzerine aşılı meyve et rengi kararsız buruk olmayan ‘Amankaki’, ‘MKÜ
Harbiye’, ‘Kaki Tipo’ ve ‘Vainiglia’ çeşitleri kullanılmıştır. Çalışmada tam çiçeklenme sonrası (TÇS) 65.
günden itibaren her 15 günde bir alınan meyve örneklerinde kimyasal ve fiziksel analizler (meyve ağırlığı ve
çapı, meyve eti sertliği, suda çözünebilir toplam kuru madde (SÇKM) ve titre edilebilir asit (TA) miktarı,
meyve kabuk ve et rengi h° ve C* değerleri) yapılmıştır. Meyve ağırlığı ve çaplarında 3 farklı aşamada tipik
sigmoid büyüme görülmüş olup, I. ve III. büyüme aşamaları hızlı olurken II. büyüme aşaması yavaş
seyretmiştir. Derim döneminde ‘Amankaki’ çeşidinin meyve ağırlığı (176.86 g), ‘MKÜ Harbiye’ (250.25 g),
‘Kaki Tipo’ (256.55 g) ve Vainiglia (257.69 g) çeşitlerinin oldukça gerisinde kalmıştır. Meyve eti sertliği
meyve gelişimi süresince azalma göstermiş ve ‘Amankaki’ çeşidinde TÇS 155. günde, diğer çeşitlerde ise
TÇS 185. günde derim olumu sınırlarına inmiştir. SÇKM miktarı bu süreçte artarken, asit içeriği az da olsa
azalmıştır. Meyve kabuk ve et rengi h° değerleri gelişme periyodu boyunca azalma gösterirken, C* değerleri
artmıştır. TÇS 215. günde en düşük h° ve C* değerlerinin elde edildiği ‘Amankaki’ çeşidinden diğer çeşitlere
göre kırmızı renge daha yakın meyveler elde edilmiştir. Çalışma sonucunda Doğu Akdeniz Bölgesinde
PVNA grubu Trabzon hurması çeşitlerinde optimum derim zamanı meyve eti sertliği ile birlikte çeşide özgü
kabul edilebilir kabuk rengine ulaşması ‘Amankaki’ çeşidinde TÇS 155. günden sonra, diğer çeşitlerde ise
TÇS 185. günden sonra meydana gelmiştir.