Atık Kırmızı ve Beyaz Üzüm Posalarının Alternatif Kaba Yem Kaynağı Olarak Silolanmasının Besin Madde Kompozisyonu ve Silaj Kalite Özellikleri Üzerine Etkileri


Creative Commons License

Ülger İ., Özdemir M.

Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi (Online), cilt.6, sa.1, ss.792-805, 2023 (Hakemli Dergi)

Özet

Bu çalışma meyve suyu sanayi atığı kırmızı ve beyaz üzüm posası ile yapılan silajların pH, kimyasal kompozisyon, hücre duvarı bileşenleri, Fleig puanları, metabolik enerji ve organik madde sindirilebilirlik değerleri üzerine etkilerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Çalışmada kuru madde, ham protein, ham selüloz, ham yağ, ADF, NDF ADL, hemiselüloz, pH, suda çözünebilir karbonhidrat, Fleig puanı, metan üretimi, toplam gaz üretimi içinde metan oranı kırmızı üzüm posasında daha yüksek yüksek çıkmıştır fakat bu farklılığın istatistiksel açıdan (P=0,05) önem oluşturmadığı belirlenmiştir. Toplam sindirilebilir besin, selüloz olmayan karbonhidrat, organik madde sindirilebilirlik derecesi, gaz üretimi, gaz üretiminin metabolik enerjisi ve metabolik enerji beyaz üzüm posasında daha yüksek çıkmıştır fakat bu farklılığın istatistiksel açıdan (P=0,05) önemli bir farklılık oluşturmadığı görülmüştür. Kırmızı üzüm posası ham kül içeriği açısından daha yüksek çıkmıştır ve istatistiksel (P<0,05) olarak önemli bulunmuştur. Kırmızı ve beyaz üzüm posaları besin madde ve silolanabilirlik özellikleri açısından önemli farklılıklara rastlanmamıştır. Elde edilen sonuçlar üzüm posasının tek başına veya diğer yem hammaddeleri veya posalarla birlikte silaj materyali olabileceğini göstermektedir. Üzüm suyu sanayi her yıl yüksek miktarda üzüm posası ortaya çıkartmaktadır. Üzüm posasının silajı yapılarak ruminant beslemede kullanılabilir olduğu öngörülmektedir. Üzüm posasının hayvan yemi olarak kullanılması önemlidir çünkü çevreye atık olarak bırakılacak posaların azalması ile birlikte çevre kirliliğinin de azalacağı düşünülmektedir. Buna ek olarak ekonomik anlamda da katkısının olacağı görülmektedir.

This study was carried out to determine the effects of red and white grape pulp silages obtained from the fruit juice industry on pH, chemical composition, cell wall components, Fleig scores, metabolic energy, and organic matter digestibility values. In the study, dry matter, crude protein, crude fiber, crude oil, ADF, NDF ADL, hemicellulose, pH, water-soluble carbohydrate, Fleig score, methane production, and methane ratio in total gas production was higher than red grape pulp, but it was determined that this difference was not statistically significant (P=0.05). Total digestible nutrients, non-cellulose carbohydrates, organic matter digestibility degree, gas production, metabolic energy of gas production, and metabolic energy were higher in white grape pulp, but this difference was not statistically significant (P=0.05). Red grape pulp was higher in terms of raw ash content and was statistically significant (P<0.05). No significant differences were found between the red and white grape pulps. The obtained results show that grape pulp can be silage material alone or with other feed raw materials or pulp. The grape juice industry produces large quantities of grape pulp each year. It is envisaged that grape pulp can be used as silage for feeding ruminant animals. The use of grape pulp as animal feed is important because it is thought that environmental pollution will decrease with the reduction of pulp being left as waste to the environment. It is also seen that it will contribute economically.