Türkiye’de Büyükbaş ve Küçükbaş Hayvancılığın Son 50 Yılı


Creative Commons License

Özdemir M., Çınar M. U.

15. Ulusal Zootekni Öğrenci Kongresi, Adana, Türkiye, 9 - 11 Mayıs 2022, ss.108

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Adana
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.108
  • Erciyes Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Türkiye’de hayvancılığın ekonomik katkılarının yanı sıra nüfusun yeterli ve dengeli beslenmesi, kırsal kalkınmanın gerçekleşebilmesi, tarımsal işsizliğin azaltılarak köyden kente göçün engellenmesi gibi sosyal açıdan da stratejik öneme sahiptir. Türkiye’de büyükbaş ve küçükbaş hayvancılıkta son dönemde yaşanan artışa rağmen son 50 yıllık dönemde üretimde dalgalanmalar yaşanmıştır. 1971 ve 2020 yılları arasında koyun sayısı %13.43, keçi sayısı %38.48 ve manda sayısı da %82.77 oranında azalmıştır. Sığır sayısında ise %40.84 oranında bir artış olduğu görülmüştür. Koyun eti miktarı %65.73, keçi eti %74.59 ve manda eti %97.42 oranında azalma göstermiştir. Sığır eti miktarında ise %826.51 oranında artış olduğu görülmüştür. Koyun sütü miktarı %36.74, keçi sütü miktarı %15.54 ve inek sütü miktarında %242.79 oranında artış görülmüştür. Manda sütü miktarında ise %71.61 oranında azalma meydana gelmiştir. Sonuç olarak, 1971 yılı ile 2020 yılı kıyaslandığında üretilen et miktarında %133, süt miktarında ise %192 oranında artış olduğu görülmüştür. Manda üretimi her alanda çok büyük düşüşler göstermiştir. Koyun ve keçi süt üretim miktarında artış, hayvan sayısı ve süt miktarında düşüş olduğu görülmüştür. Bunun yanı sıra sığır sayısında, et ve süt üretim miktarında artış yaşanmıştır. Hayvan sayısı, et ve süt üretimi son dönemlerde artış gösterse bile uzun vadede büyük düşüşler yaşamıştır. Koyun sayısında yaşanan azalma ve sığır sayısında yaşanan artış daha büyük yatırımlar ile hayvancılık yapıldığını gösterdiği düşünülebilir. Toplam hayvan sayısında yaşanan azalmaya rağmen et ve süt miktarında yaşanan artışın sığır sayısında oluşan artış ile sağlanabildiği düşünülebilir. Büyükbaş ve küçükbaş hayvan yetiştiricilerinin mevcut durumunun iyileştirilmesi, yaşanan teknolojik gelişmelere adapte edilmesi, sektördeki maliyetleri düşürmeye yönelik çalışmaların yapılması ve birim hayvandan daha fazla verim alınması Türkiye’de hayvancılığın devamlılığı açısından zorunlu olarak görülmektedir.