18. Ulusal Turizm Kongresi, Mardin, Türkiye, 18 - 22 Ekim 2017, ss.478-487
Dışarıda yemek yeme olgusu giderek yaygınlaşmaktadır. Bu durum nerede ne
yeneceği sorusunu gündeme getirmektedir. Araştırmanın amacı, restoran tercihini
etkileyen faktörleri belirlemek ve bu faktörlere göre tüketicileri kümelemektir.
Veriler; literatüre dayalı geliştirilen bir anketin, Kayseri’de yaş grupları dikkate
alınarak kota örneklemesi esasına göre 01 Kasım 2016-31 Ocak 2017 tarihleri
arasında yüz yüze uygulanarak toplanmıştır. Kayıp veri, çoklu sapan ve normal
dağılım analizleri ve tanımlayıcı istatistiklerin yanı sıra, faktör, kümeleme, t-testi
ve ki-kare analizlerinden yararlanılmıştır. Kümeleme sonunda “seçiciler” ve
“umursamazlar” şeklinde iki grup oluşmuştur. Kümeler ile cinsiyet, yaş grupları
ve eğitim seviyesi arasında anlamlı ilişkiler tespit edilmiştir. Bildiri, restoran
yöneticilerinin restoran tercihini etkileyen faktörlere göre oluşan “seçiciler” ile
“umursamazlar” gruplarını daha yakından tanıyarak, buna uygun tutundurma
faaliyetleri yapmaları önerisi ile son bulmaktadır.
Anahtar Kelimeler: Restoran tercihi, kümeleme, Kayseri