Astımlı ve Allerjik Rinitli Hastalarda Nefes Havası 11-beta HSD Tip 1, Tip 2 ve Kortizol Düzeyleri


Creative Commons License

Tahan F., Cansever M., Bektaş Kut F., Saatçi E., Dörterler K.

XXV. Ulusal Allerji ve Klinik İmmunoloji Kongresi, Antalya, Türkiye, 17 - 21 Kasım 2018, sa.45, ss.132

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Antalya
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.132
  • Erciyes Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Giriş ve Amaç: Astım ve allerjik rinit kronik inflamatuvar hava yolu hastalıklarıdır. 11-beta HSD tip 1 ve tip 2 lokal steroid sentezinde rolü olduğu bilinen enzimlerdir. Bu çalışma ile astımda ve allerjik rinitte lokal steroid sentezinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır.   

Yöntem: Yaşları 6-16 arasında olan astımlı (n = 29), allerjik rinitli (n = 29) ve yaşları 6-17 arasında olan sağlıklı çocuklar (n = 20) çalışmaya alındı.  Deri testleri uygun pozitif ve negatif kontroller ile 15 antijen ile yapıldı. Kan eozinofil sayılarına bakıldı. Solunum fonksiyon testleri yapıldı. Nefes havaları toplanarak nefes havasında 11-beta HSD Tip 1, Tip 2 ve kortizol düzeyleri  ELİZA yöntemi ile ölçüldü.

Bulgular: 11-beta HSD Tip 1, Tip 2 ve kortizol düzeyleri  karşılaştırıldığında gruplar arasında anlamlı bir fark saptanmadı (p>0,05). Korelasyon analizlerinde eozinofil yüzdeleri ile hem FEV1/FVC % hem de FEV1/FVC L değerleri arasında ters korelasyon vardı (p=0,008, r=-0,297; p=0,008, r=-301, sırasıyla). Sadece allerjik rinit grubuna bakıldığında ise 11-beta HSD Tip 2 düzeyi ile PEF% değerleri arasında negatif korelasyon olduğu görüldü (p=0,017, r= -0,441 spearman).  

Sonuç: Bu çalışma,  nefes havasında 11-beta HSD Tip 1, Tip 2 ve kortizol düzeylerinin değerlendirildiği ilk çalışmadır. Hem astımlı hem de allerjik rinitli çocuklarda bu düzeyler sağlıklı kontrollerden farklı bulunmamıştır. Ancak allerjik rinitli hastalarda 11-beta HSD Tip 2 düzeyi ile PEF% değerleri arasında ters korelasyon olması allerjen ya da irritan maruziyeti ile bu düzeylerin değişebileceğini düşündürmektedir. Bu konuda daha kapsamlı çalışmalara ihtiyaç vardır.