Kapadokya Sağlık Bilimleri Dergisi, cilt.1, sa.2, ss.73-84, 2023 (Hakemli Dergi)
Bu çalışma, yatağa bağımlı çocuğa sahip annelerin yaşadıkları sorunları değerlendirmek ve bakım yüklerinin annelere etkilerini belirlemek amacıyla gerçekleştirilmiştir.
Araştırma, 2016 Kasım-2017 Mayıs tarihleri arasında Nöroloji Servisinde yatan ve yatağa bağımlı çocuğa sahip olan annelerde gerçekleştirildi. Veriler 19 soruluk tanıtıcı form ve Zarit tarafından geliştirilen bakım verme yükü ölçeği aracılığıyla toplandı. Veriler bilgisayar yardımıyla değerlendirildi. İstatistiksel analizde bağımsız örneklerde t testi, varyans analizi ve ki kare testi kullanıldı. P<0,05 değeri istatistiksel olarak anlamlı kabul edildi.
Araştırmaya katılan 200 annenin yaş ortalaması 30.8±7.0 yıl, bakım yükü puan ortalaması 35.1±24.3 bulunmuş ve hafif orta düzeyde olarak değerlendirilmiştir. Anne yaşı ve bakım verilen çocuğun yaşı ne kadar genç ise bakım yükünün o kadar arttığı, bakım verilen süre arttıkça bakım yükünün arttığı tespit edilmiştir. Annenin dul olması, bir işte çalışıyor olması ve sosyal güvencesi olmaması, bakım yükünü arttıran faktörlerdendir. Tüm bu değişkenlerin bakım yüküne etkisi istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır. Annelerin bakım verme sırasında yaşadıkları başlıca sorunlar psikolojik problemler ve kas/iskelet sistemi sorunlarıdır.
Yatağa bağımlı çocuğa sahip annelerin bakım yükünü en aza indirmek için diğer aile üyelerinin de bakıma katılması sağlanmalı, ayrıca ebeveynler psikolojik açıdan desteklenmelidir.
This study was carried out to evaluate the problems experienced by mothers with bedridden children and to determine the effects of care burdens on mothers.
The study was carried out on mothers who had a bedridden child who was in the Neurology Service between November 2016 and May 2017. The data were collected through a 19-question introductoryform and the caregiver burden scale developed by Zarit. The data were evaluated using a computer. In statistical analysis, t-test, analysis of variance and chi-square test were used in independent samples. A p-value less than 0.05 was considered statistically significant.
The moderateage of 200 mothers participating in the study was found to be 30.8 ± 7.0 years, and themoderatecare burden score was found to be 35.1 ± 24.3, and it was evaluated as mild to moderate. It was found that the younger the mother's age and the age of the child cared for, the greater the burden of care, and the longer the duration of care, the higher the burden of care. Being widowed, having a job and not having social security are factors that increase the burden of care. The effect of all these variables on burden of care was not statistically significant.
The main problems that mothers experience while providing care are psychological problems and musculoskeletal problems.In order to minimize the burden of care for mothers withbedridden children, other family members should be included in the care, and parents should be supported psychologically.