Profesyonel Futbolcu Sözleşmesinin Feshi


Creative Commons License

Günday H. M.

9. Uluslararası Hukuk Sempozyumu (Asos Congress), Ankara, Türkiye, 24 - 26 Mayıs 2023, cilt.1, ss.291-292

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Cilt numarası: 1
  • Basıldığı Şehir: Ankara
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.291-292
  • Erciyes Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Profesyonel futbolcu sözleşmesi, profesyonel futbolcu veyahut onun yasal temsilcisi ile profesyonel takım kurma izni verilen spor kulübü arasında akdedilen ve tarafların hak ve yükümlülükleri düzenlemekle birlikte profesyonel futbolcunun bir ücret ve prim gibi ek ödemelerinin yer aldığı rızaî bir sözleşmedir.

Profesyonel futbolcu sözleşmesinin hukukî niteliği Türk hukuk öğreti ve içtihadında bir hizmet sözleşmesi olarak kabul edilmektedir. Nitekim 6098 Sayılı Türk Borçlar Kanunu md.393’te yer alan “İşçinin işverene bağımlı olarak belirli veya belirli olmayan süreyle iş görmeyi ve işverenin de ona zamana veya yapılan işe göre ücret ödemeyi üstlendiği sözleşmelerdir.” hükmü ile 4857 Sayılı İş Kanunu md.8’de yer alan “İş sözleşmesi, bir tarafın (işçi) bağımlı olarak iş görmeyi, diğer tarafın (işveren) da ücret ödemeyi üstlenmesinden şartlarından oluşan bir sözleşmedir. İş sözleşmesi, Kanunda aksi belirtilmedikçe, özel bir şekle tâbi değildir.” şeklindeki hüküm göz önüne alındığında da Türk hukuk öğreti ve içtihadının isabetli bir görüş ortaya koyduğu görülmektedir. Bu kapsamda, profesyonel futbolcu sözleşmesinin feshi incelenirken bir hizmet sözleşmesi olduğu göz önünde bulundurularak mesele ele alınmalıdır.

Profesyonel futbolcu sözleşmesinin kulüp tarafından feshi de mümkündür. Bu noktada Profesyonel Futbolcuların Statüsü ve Transferleri Talimatı md.27 hükmü kulüp lehine fesih hakkının sebeplerini dört şekilde düzenlemiştir. Bunlar; vaki hastalık ve istirahat hali (PFSTT md.27/1-a), hak mahrumiyeti ve müsabakadan men cezası almış olma (PFSTT md.27/1-b), muhtelif yükümlülüklerin ağır surette ihlâli (PFSTT md.27/1-c) ve Futbol Menajerleri ile Çalışma Talimatı’na aykırı davranışlardır (PFSTT md.27/1-d).

Profesyonel futbolcu sözleşmesinin futbolcu tarafından feshi ise ikili bir ayırım yapılarak incelenmelidir. Bunlardan birincisi, Profesyonel Futbolcuların Statüsü ve Transferleri Talimatı’nın feshe ilişkin öngördüğü düzenlemenin kapsamıdır. Bu noktada PFSTT md.28 hükmü futbolcu lehine fesih hakkının sebeplerini üç şekilde düzenlemiştir. Bunlar; ücret alacağının elde edilememesi (PFSTT md.28/I), ücret dışında diğer alacak haklarına kavuşamama (PFSTT md.28/II) ve sportif haklı sebeplerdir (PFSTT md.28/V). İkinci olarak, iş bu düzenlemenin, Türk Borçlar Kanunu karşısındaki konumu ve normlar hiyerarşisi kapsamında uygulanabilirliği ele alınması gereken bir diğer sorundur.

Son olarak, TBK md.435 vd.’de yer alan ve hizmet sözleşmesinde haklı sebeple feshi düzenleyen hükümlerin, profesyonel futbolcu sözleşmesinin feshinde başvurulabilecek düzenlemeler olup olmadığı bu konuda tartışmalı olan ve incelenmesi gereken bir diğer meseleyi oluşturmaktadır.

Anahtar Kelimeler: Profesyonel Futbolcu Sözleşmesi, Futbolcu, Hizmet Sözleşmesi, Fesih, Haklı Sebep

A professional football player contract is a mutual agreement reached between the professional football player or their legal representative and a sports club authorized to form a professional team. This contract sets out the rights and responsibilities of both parties, as well as any additional compensation, such as the player's salary and bonuses.

In Turkish legal doctrine and jurisprudence, the professional football player contract is recognized as a type of service contract. More precisely, the professional football player contract falls under the terms outlined in Article 393 of the Turkish Code of Obligations No. 6098. This article defines the contract as an agreement in which a worker agrees to work for a specific or indefinite period of time as a dependent of the employer, who in turn agrees to pay the worker based on the time worked or work completed. Additionally, Article 8 of Labor Law No. 4857 states that employment contract involves one party (the employee) working as a dependent and the other party (the employer) providing wages in return and these contracts are not required to adhere to a specific form unless otherwise stated by law. In light of these provisions, it can be concluded that the Turkish legal doctrine and jurisprudence hold a valid perspective. In this regard, when discussing the termination of a professional football player's contract, it is important to approach the matter from the perspective that it is a service contract.

The club also has the ability to terminate a professional player contract. In this regard, Article 27 of the Directive on the Status and Transfers of Professional Football Players (DSTPFP) outlines four reasons for termination from the standpoint of the club. These reasons include; illness and rest state (as stated in DSTPFP Article 27/1-a), being deprived of rights or banned from competition (DSTPFP Article 27/1-b), committing a serious violation of various obligations (DSTPFP Article 27/1-c), and engaging in conduct that contradicts the Working Instructions with Football Managers (DSTPFP Article 27/1-d).

When discussing the termination of a professional football player's contract by the player, it is important to make a dual distinction. The first of these is the scope of the regulation regarding the termination of the Directive on the Status and Transfers of Professional Football Players. At this point, Article 28 of the DSTPFP regulates the reasons for the right of termination in favor of the player in three ways. These distinctions include termination due to non-payment of wages (as stated in DSTPFP Article 28/I), termination resulting from the inability to collect other receivables apart from wages (DSTPFP Article 28/II), and termination for sporting reasons (DSTPFP Article 28/V). Secondly, the position and applicability of this regulation should be examined within the hierarchy of norms as it relates to the Turkish Code of Obligations. 

Finally, the applicability of the termination based on a just cause, regulated in the TCO article 435, to the professional football player contract, both for the club and the football player, is another issue that needs to be addressed.

Keywords: Professional Footballer Agreement, Footballer, Service Contract, Annulment, Just Cause