A COLOR OF IZMIR CUISINE, COLORFUL LIKE A PEACOCK: LEVANTINE FOOD CULTURE


Creative Commons License

Yıldız E.

Uluslararası Sosyal ve Beşeri Bilimler Araştırma Dergisi, vol.8, no.74, pp.2439-2446, 2021 (Peer-Reviewed Journal)

Abstract

ABSTRACT

Having a history of about 5000 years, İzmir bears the traces of the civilizations it hosts. These traces manifest themselves in many ways, especially in Izmir cuisine. Traces of civilizations, nations, communities, and ethnic groups create a riot of colors in Izmir cuisine. Levantine cuisine is one of the cuisines that adds color and enriches Izmir cuisine. The aim of this study is to provide information about the Levantine food culture and to reveal the importance of the Levantine food culture for Izmir cuisine. In the research; Literature review and document analysis methods were used to collect data. At the end of the study; Levant/ine/ism words and concepts are explained in all aspects, information about Levantine food culture and food names and recipes from Levantine cuisine is included. In addition, it is emphasized that the Levantine food culture can contribute to İzmir, İzmir cuisine, and gastronomy tourism. With these results; It is understood that Levantine food culture and cuisine is and should be an important part / color of Izmir / Aegean cuisine, but this is still not aware of it. It has been suggested that steps should be taken to raise awareness on this issue and to prevent the loss of Levantine food culture and cuisine and to bring it into gastronomy tourism.

Keywords: Izmir Cuisine, Levantines, Levantine Food Culture.

ÖZET

Yaklaşık 5000 yıllık bir tarihi geçmişe sahip olan İzmir, barındırdığı uygarlıkların izlerini taşımaktadır. Bu izler birçok bakımdan kendini göstermekte, özellikle de İzmir mutfağında kendini fazlasıyla hissettirmektedir. Uygarlıkların, milletlerin, toplulukların ve etnik grupların izleri, İzmir mutfağında adeta bir renk cümbüşü oluşturmaktadır. İzmir mutfağına renk katan ve zenginleştiren mutfaklardan biri de Levanten yemek kültürüdür. Bu çalışmanın amacı, Levanten yemek kültürüyle ilgili bilgiler vermek ve Levanten yemek kültürünün İzmir mutfağı için önemini ortaya koymaktır. Araştırmada; veri toplamak için literatür taraması ve doküman analizi yöntemi kullanılmıştır. Çalışmanın sonunda; Levant/en/lik kelimeleri ve kavramları her yönüyle açıklanmış, Levanten yemek kültürüyle ilgili bilgilere ve Levanten mutfağından yemek isimlerine ve tariflerine yer verilmiştir. Ayrıca Levanten yemek kültürünün İzmir'e, İzmir mutfağına ve gastronomi turizmine katkıları olabileceği vurgusu yapılmıştır. Elde edilen bu sonuçlarla; Levanten yemek kültürünün ve mutfağının İzmir/Ege mutfağının önemli bir parçası/rengi olduğu ve olması gerektiği, ancak bunun hala farkında olunmadığı anlaşılmaktadır. Bu konuda farkındalık yaratılması ve Levanten yemek kültürü ve mutfağının kaybolmaması ve gastronomi turizmine kazandırılması için adımlar atılması önerileri dile getirilmiştir.

Anahtar Kelimeler: İzmir Mutfağı, Levantenler, Levanten Yemek Kültürü.