Farklı Biber Saf Hatları ve Genotiplerinin Bitki Büyüme ve Yaprak Fizyolojik Özellikleri Bakımından Karakterizasyonu


Creative Commons License

Ulaş F., Yetişir H., Ulaş A.

Erciyes Tarım ve Hayvan Bilimleri Dergisi, cilt.7, sa.2, ss.31-38, 2024 (Hakemli Dergi)

  • Yayın Türü: Makale / Tam Makale
  • Cilt numarası: 7 Sayı: 2
  • Basım Tarihi: 2024
  • Dergi Adı: Erciyes Tarım ve Hayvan Bilimleri Dergisi
  • Derginin Tarandığı İndeksler: TR DİZİN (ULAKBİM)
  • Sayfa Sayıları: ss.31-38
  • Erciyes Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Çalışmada Türkiye’nin farklı bölgelerinden temin edilen kıl, sivri ve dolma biber saf hatların ve farklı biber anaçlarının büyüme, bitkisel gelişim ve yaprak fizyolojik özelliklerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışma sonucunda güçlü kök yapısına olanlar ve zayıf gelişen saf hatlar belirlenerek, bir sonraki çalışmada güçlü kök yapısına sahip olanlar üzerine zayıf gelişen saf hatların aşılanması ile güçlü köklerin bitkisel gelişim üzerindeki etkisi test edilmiştir. Bu çalışma Erciyes Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü’ne ait olan serada 3 tekrarlı olarak 8 L’lik plastik kovalarda sürekli hava sirkülasyonunun sağlandığı besin çözeltisinde yapılmış; kıl biber, sivri biber ve dolmalık biber saf hatları ve farklı biber anaçları tarama-seçim testine tabii tutulmuştur. Bitkilerde vejetatif aksam (gövde+yaprak) ve kök taze ağırlıkları, kök/gövde oranı, ana gövde uzunluğu, yan dal ve yaprak sayısı, yaprak alanı, fotosentez ve yaprak klorofil içeriği belirlenmiştir. Çalışmanın sonuçlarına göre, biber saf hatları arasından 29 H-1 yaprak klorofil içeriği, kök/gövde oranı ve kök taze ağırlığı gibi parametreler bakımından istatistiki olarak en iyi sonucu verirken, 33 H-1-2 ise fotosentez ve yaprak klorofil içeriği (SPAD) bakımından istatistiki olarak en iyi neticeleri vermiştir. Anaç adayları arasından Güçlü F1 anacı fotosentez, yaprak klorofil içeriği, ana gövde uzunluğu ve kök/gövde oranı gibi parametreler bakımından istatistiki olarak en iyi sonucu verirken, Yaocali F1 anacı ise vejetatif aksam (gövde+yaprak) ve kök taze ağırlığı gibi parametreler bakımından istatistiki olarak en iyi neticeleri vermiştir. Biber genotipleri arasında en yüksek vejetatif aksam (72.65 g) ve kök taze ağırlığı (39.93 g) Yaocali F1’da elde edilmiştir. Ana gövde uzunluğu (71.0 cm), yan dal sayısı (7.8), fotosentez (19.40 µmol CO2 m-2 s-1) ve yaprak klorofil indeksi değerleri bakımından en yüksek değerler ise Güçlü F1’de tespit edilmiştir. Biber saf hatlarında ise 21 H-1-1 saf hattı en yüksek vejetatif aksam taze ağırlığı (64.25 g), 29 H-1 saf hattı en fazla kök taze ağırlığı (50.42 g), ERÜ 1227 en uzun bitki boyu (59.80 cm), 17 H-2-3 saf hattı en yüksek yaprak alanı değeri (889 cm2) ve yan dal sayısı (8), ERÜ 462 en yüksek yaprak sayısı (45), 33 H-1-2 saf hattı en yüksek fotosentez (22.30 µmol CO2 m-2 s-1) ve yaprak klorofil indeksi değerleri sergilemişlerdir. 

The aim of this study is determine plant growth and development, plant performance and leaf physiological response mechanisms on bristle pepper, long green pepper and bell pepper inbred lines and different pepper rootstock genotypes that gained from different regions of Turkiye. At the end of the study, those with strong root system and weakly developing inbred lines were determined, and in the next study, the effect of strong roots on vegetative development was tested by grafting weakly developing inbred lines onto those with strong root structure. The experiment was conducted in a greenhouse conditions in 8 L plastic pots with filled continuously aerated nutrient solution with three replications at Erciyes University, Faculty of Agriculture, Horticulture Department’s greenhouse in order to charecterize different bristle pepper, long green pepper and bell pepper inbred lines and rootstock genotypes. Shoot and root fresh weight, root/shoot ratio, stem length, number of leaves and branches, leaf area, leaf chlorophyll index (SPAD) and photosynthesis were determined. According to the results of the study, among pepper inbred lines 29 H-1 produced significantly higher leaf chlorophyll index, root/shoot ratio, root fresh weight; while 33 H-1-2 produced significantly higher leaf chlorophyll index, and photosynthesis. Among rootstock genotypes Güçlü F1 produced significantly higher stem length, leaf chlorophyll index, photosynthesis and root/shoot ratio as compare to other rootstock genotypes. Though, rootstock genotypes of Yaocali F1 produced significantly higher shoot and root fresh matter. Among pepper genotypes, the significantly highest shoot fresh weight (72.65 g) and root fresh weight (39.93 g) were obtained in Yaocali F1. The significantly highest values in terms of main stem length (71.0 cm), number of branches (7.8), photosynthesis (19.40 µmol CO2 m-2 s-1) and leaf chlorophyll index values were produced in Güçlü F1. Between pepper inbred lines, 21 H-1-1 produced significantly higher shoot fresh weight (64.25 g), whereas 29 H-1 produced significantly higher root fresh weight (50.42 g). ERÜ 1227 has significantly higher stem lenght (59.80 cm), however 17 H-2-3 has significantly higher leaf area (889 cm2) and number of branches (8). ERÜ 462 created significantly higher number of leaves (45), though 33 H-1-2 gave significantly higher photosynthesis (22.30 µmol CO2 m-2 s-1) and leaf chlorophyll index values.