Erciyes Tarım ve Hayvan Bilimleri Dergisi, cilt.7, sa.2, ss.31-38, 2024 (Hakemli Dergi)
Çalışmada Türkiye’nin farklı bölgelerinden temin edilen kıl, sivri ve dolma biber saf hatların ve farklı biber
anaçlarının büyüme, bitkisel gelişim ve yaprak fizyolojik özelliklerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışma
sonucunda güçlü kök yapısına olanlar ve zayıf gelişen saf hatlar belirlenerek, bir sonraki çalışmada güçlü kök
yapısına sahip olanlar üzerine zayıf gelişen saf hatların aşılanması ile güçlü köklerin bitkisel gelişim üzerindeki
etkisi test edilmiştir. Bu çalışma Erciyes Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü’ne ait olan serada
3 tekrarlı olarak 8 L’lik plastik kovalarda sürekli hava sirkülasyonunun sağlandığı besin çözeltisinde yapılmış;
kıl biber, sivri biber ve dolmalık biber saf hatları ve farklı biber anaçları tarama-seçim testine tabii tutulmuştur.
Bitkilerde vejetatif aksam (gövde+yaprak) ve kök taze ağırlıkları, kök/gövde oranı, ana gövde uzunluğu, yan
dal ve yaprak sayısı, yaprak alanı, fotosentez ve yaprak klorofil içeriği belirlenmiştir. Çalışmanın sonuçlarına
göre, biber saf hatları arasından 29 H-1 yaprak klorofil içeriği, kök/gövde oranı ve kök taze ağırlığı gibi
parametreler bakımından istatistiki olarak en iyi sonucu verirken, 33 H-1-2 ise fotosentez ve yaprak klorofil
içeriği (SPAD) bakımından istatistiki olarak en iyi neticeleri vermiştir. Anaç adayları arasından Güçlü F1 anacı
fotosentez, yaprak klorofil içeriği, ana gövde uzunluğu ve kök/gövde oranı gibi parametreler bakımından
istatistiki olarak en iyi sonucu verirken, Yaocali F1 anacı ise vejetatif aksam (gövde+yaprak) ve kök taze ağırlığı
gibi parametreler bakımından istatistiki olarak en iyi neticeleri vermiştir. Biber genotipleri arasında en yüksek
vejetatif aksam (72.65 g) ve kök taze ağırlığı (39.93 g) Yaocali F1’da elde edilmiştir. Ana gövde uzunluğu (71.0
cm), yan dal sayısı (7.8), fotosentez (19.40 µmol CO2 m-2 s-1) ve yaprak klorofil indeksi değerleri bakımından
en yüksek değerler ise Güçlü F1’de tespit edilmiştir. Biber saf hatlarında ise 21 H-1-1 saf hattı en yüksek
vejetatif aksam taze ağırlığı (64.25 g), 29 H-1 saf hattı en fazla kök taze ağırlığı (50.42 g), ERÜ 1227 en uzun
bitki boyu (59.80 cm), 17 H-2-3 saf hattı en yüksek yaprak alanı değeri (889 cm2) ve yan dal sayısı (8), ERÜ
462 en yüksek yaprak sayısı (45), 33 H-1-2 saf hattı en yüksek fotosentez (22.30 µmol CO2 m-2 s-1) ve yaprak
klorofil indeksi değerleri sergilemişlerdir.
The aim of this study is determine plant growth and development, plant performance and leaf physiological
response mechanisms on bristle pepper, long green pepper and bell pepper inbred lines and different pepper
rootstock genotypes that gained from different regions of Turkiye. At the end of the study, those with strong
root system and weakly developing inbred lines were determined, and in the next study, the effect of strong
roots on vegetative development was tested by grafting weakly developing inbred lines onto those with strong
root structure. The experiment was conducted in a greenhouse conditions in 8 L plastic pots with filled
continuously aerated nutrient solution with three replications at Erciyes University, Faculty of Agriculture,
Horticulture Department’s greenhouse in order to charecterize different bristle pepper, long green pepper and
bell pepper inbred lines and rootstock genotypes. Shoot and root fresh weight, root/shoot ratio, stem length,
number of leaves and branches, leaf area, leaf chlorophyll index (SPAD) and photosynthesis were determined.
According to the results of the study, among pepper inbred lines 29 H-1 produced significantly higher leaf
chlorophyll index, root/shoot ratio, root fresh weight; while 33 H-1-2 produced significantly higher leaf chlorophyll index, and photosynthesis. Among rootstock genotypes Güçlü F1 produced significantly higher
stem length, leaf chlorophyll index, photosynthesis and root/shoot ratio as compare to other rootstock
genotypes. Though, rootstock genotypes of Yaocali F1 produced significantly higher shoot and root fresh
matter. Among pepper genotypes, the significantly highest shoot fresh weight (72.65 g) and root fresh weight
(39.93 g) were obtained in Yaocali F1. The significantly highest values in terms of main stem length (71.0 cm),
number of branches (7.8), photosynthesis (19.40 µmol CO2 m-2 s-1) and leaf chlorophyll index values were
produced in Güçlü F1. Between pepper inbred lines, 21 H-1-1 produced significantly higher shoot fresh weight
(64.25 g), whereas 29 H-1 produced significantly higher root fresh weight (50.42 g). ERÜ 1227 has significantly
higher stem lenght (59.80 cm), however 17 H-2-3 has significantly higher leaf area (889 cm2) and number of
branches (8). ERÜ 462 created significantly higher number of leaves (45), though 33 H-1-2 gave significantly
higher photosynthesis (22.30 µmol CO2 m-2 s-1) and leaf chlorophyll index values.